Gå till innehåll
Carambole
Carambole

14-årige Mio Svensson uttagen till U17-EM i trevallars carambole

För första gången på 30 år har Sverige en deltagare i ett internationellt juniormästerskap i trevallars carambole!

Det har nu gått 30 år sedan Sverige senast deltog med juniorer på internationella mästerskap i trevallars carambole. Det var 1993 då både Michael Nilsson och David Pennör deltog i Barcelona, Spanien. Men nu är det äntligen dags igen! Nu har en mycket lovande ung talangfull 14-åring trätt fram i raskt takt inom carambolen - nämligen Mio Svensson. Trots att Mio inte bara är ung utan även spelat rätt kort tid, så visar han upp en enorm talang och potential och måste ses som ett framtidslöfte inom sporten

Vem är då denna yngling? CK har försökt att luska lite mer på det under en intervju.

Du kan väl börja med att berätta vad som gjorde att du började spela carambole?

Jag och pappa var och spelade pool och sedan så såg vi caramboleborden och tyckte det var intressant, vi frågade de som spelade vad det gick ut på och nästa dag hade vi ett bord bokat. Det var väldigt kul och jag fortsatte att spela, pappa spelar också men han satsar inte.

Vi har inte så många ungdomar som spelar carambole idag. Vad tror du det kan bero på? Kan du ge ungdomarna lite tips på varför man ska spela biljard och helst carambole?

Jag tror största anledningen till att vi är så få ungdomar är att de flesta inte känner till sporten. Alla biljardspel är roliga och avslappnande, men anledningen till att just carambole är det roligaste är för att det är det mest komplexa och kreativa spelen av de allihopa. Carambolen har också mycket tävlingar som är roliga att ställa upp i.

Vad har du för mål med ditt spelande? Och utveckling?

Mitt mål på lång sikt är att bli en av de bästa i världen och få kunna åka runt i världen och tävla i internationella sammanhang. På kort sikt är ett delmål är att försöka hålla ett aktivt snitt på över 0.7 på både träning och tävling.

Känner du dig väl behandlad från de övriga carambolespelarna?

Ja verkligen! Alla kommer med mycket tips och är alltid trevliga!

Vi ser att du har ställt upp i nästan varje tävling som går. Vad är roligast med tävlingen? Känner du dig nervös eller ställer du krav på dig själv att prestera? Eller bara allmänt roligt?

Tävlingar är helt enkelt väldigt roliga och det är en av de största anledningarna till att jag tävlar så mycket. Såklart är det också nervöst men det blir bättre och bättre för varje gång man tävlar. Det roligaste med att tävla är att få lära känna och möta många nya människor.

Du är nu uttagen till U17-EM i Verderio, Italien, den 27-30 april. Hur känns det och hur förbereder du dig inför den tävlingen?

Det känns väldigt kul att få representera Sverige i en tävling och också jättekul att få tävla utomlands! Jag förbereder mig genom att träna mentala träningar och såklart träna mycket biljard. EM kommer att spelas på mindre bord och därför ska jag åka till Varberg tillsammans med förbundskaptenen för att träna på ett mindre bord strax före vi reser till Italien.

Hur ofta och hur mycket tränar du?

Jag tränar fyra till fem dagar i veckan. Jag brukar då träna cirka tre timmar om dagen.

Var kan man se dig träna?

Jag tränar oftast på Paradis Biljard i Lund och representerar Paradis BK, men ibland tränar jag också på Malmö Carambole och Snookerklubb.

 

Vi önskar såklart Mio Svensson all lycka till på det kommande U17-EM och i framtiden! Vi i CK är helt övertygade att Mio är ett namn att läggas på minnet lång tid framöver och det kommer att bli väldigt spännande och roligt att följa hans utveckling!

Publicerad: 2023-04-04

Senast uppdaterad: 2023-04-04

Författare: CK Carambolekommittén