Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Rapport från World Heyball Masters Grand Final

Jörgen Sandman var genom sin roll inom WPA nyligen i Kina och bevittnade World Heyball Masters Grand Final. Här ger han sina reflektioner kring tävlingen.

Föga anade jag vad som väntade när jag påbörjade min långa resa ifrån Göteborg via Stockholm, Dubai och Beijing, för att så småningom landa i Qinhuangdao – en liten stad på Kinas östkust med cirka 3 miljoner invånare. Efter att igen ha blivit invald i World Pool-Billiard Associations (WPA) styrelse i januari i år, blev jag inbjuden att närvara vid den stora finalen av World Heyball Grand Masters 2023.

Heyball? Kärt barn har många namn. 8-Ball är väl det absolut vanligaste namnet på det spel som alla i hela världen känner till. I vissa delar av den samma världen spelar man kanske snarare Blackball och på annat håll kallar dom det Engelsk Pool. I Kina snackade man tidigare om Chinese 8-Ball, men nu heter det alltså Heyball, vilket enligt min information betyder ”svart boll” (uppenbarligen en kombination av kinesiska och engelska).

Invigningen var den maffigaste jag sett, och avslutningen gick inte av för hackor heller – vinnaren av tävlingen fick leka jultomte med 7,5 miljoner kronor i en jute-säck som han själv fick packa med sedlar efter bästa förmåga.

Bild från invigningen

Drygt 250 spelare ifrån 41 nationer som tillsammans representerade alla fem kontinenter var med i tävlingen, som inleddes med kvalspel. De 64 främsta, däribland 48 seedade spelare, spelade sedan en dubbelcup med lottning inför varje ny runda – något som gjorde det hela väldigt oförutsägbart eftersom man aldrig kunde vara säker på vem som möter vem. Inledande distans var först till 13, som sedan utökades runda för runda till 15, 17, 19 och i finalen – först till 21 vunna upplägg.

Vad är då egentligen Heyball? En kort beskrivning kan se ut som följer; man spelar på ett 9-fots Snookerbord med samma storlek på hålen som i Snooker, men med 57 mm Pool-bollar. Redan här tror jag att de flesta av er förstår att spelet bjuder på väldigt många svåra situationer där det kan tyckas att det är omöjligt att göra boll. Det finns dock några detaljer som gör att spelet också är lite enklare än annars – så till exempel behöver man inte spela på dessäng – det vill säga att man inte behöver annonsera vilken boll och vilket hål.

För att ingen match skall ta oändligt lång tid använder man sig av dubbel shot-clock. Vad ska nu det betyda? Jo, det betyder att man bara har så lång tid på sig att genomföra varje enskild stöt och i tillägg får en match inte pågå längre än si och så lång tid. När sanden i timglaset har runnit ned i den undre halvan, är matchen slut och den spelare som leder matchen när den situationen uppstår, har vunnit. Själv blev jag aldrig vittne till att en match fick avbrytas på grund av att tiden tog slut, men det hände vid några få tillfällen.

Här fanns det ingen herr- eller damklass – alla spelade tillsammans och må bäste ”man” vinna. Till skillnad ifrån andra tävlingar där män och kvinnor spelar mot varandra, fick kvinnorna i denna tävling dock ett handicap – eller snarare två. I förbindelse med sprängning måste minst fyra bollar passera huvudlinjen (kvarterslinjen) eller en kombination av bollar i hål och bollar som passerar linjen. Detta var regeln för män – kvinnor behövde ”bara” åstadkomma att tre bollar gick i hål och/eller passerade baulkline (som det ju heter i Snooker).

Den andra fördelen som kvinnorna fick var att de inte behövde spela den sjunde och sista objektbollen i den egna gruppen av bollar. När sex av de sju bollarna hade gjorts, plockade domaren helt enkelt bort den sjunde bollen, varpå kvinnan nu kunde sänka 8:an för att vinna upplägget. Vilken boll som blev sparad som sjunde boll kunde variera ganska mycket, men oftast handlade det om en boll som låg längs långvall och därför svår att göra – svårt nog i Snooker och inte enklare på ett snookerbord med fullstora poolbollar.

Bild hey ball

Andra gånger blev den boll vald som annars effektivt skapade ett problem. Kanske en boll som gjorde det väldigt svårt att göra 8:an, kanske en boll som fram tills den blev bortplockad spärrade vägen för en av motståndarens bollar. Nåväl, den detaljen som kanske egentligen skapade den allra största fördelen, var att den sjunde bollen ju alltid kunde användas som en reserv om man hamnade i en situation där detta var ett bättre alternativ.

Heyball är ett spel som skapades just här i Qinhuangdao för dryga 15 år sedan. Kanske som ett resultat av att Snooker kräver betydligt större utrymme? Oavsett orsak kan det konstateras att det idag finns över 2 miljoner 9-fots snookerbord som det spelas Pool på i Kina idag, och Snooker är så sakteliga på väg att försvinna ifrån världens mest folkrika land (Indien är väl fortfarande tvåa?). Som om det inte är tillräckligt att konkurrera om utrymmet med Snooker – The World Heyball Grand Masters Final erbjöd mer prispengar än någon annan biljardtävling någonsin, Snooker inkluderat.

Hur det gick till slut? Ja, om inte prispengarna var mer än nog för att få oss till att höja på ögonbrynen – vad sägs om detta? I finalen spelade å ena sidan Tang Chunxiao, en ung kvinna som imponerade både tekniskt och taktiskt, och som verkligen kunde konsten att dra fördel av det handicap som reglerna gav henne. Hennes motståndare, Zheng Yubo, var emellertid den som publiken hade mest tro på, vilket kanske inte är så konstigt eftersom han ju redan har vunnit ett antal tävlingar i denna för mig relativt okända disciplinen – fram tills nu. Zheng var dock inte bara publikens favorit – han är också Tangs tränare!

Vid ställningen 8-8 och 15-15 hade knappa hälften av partierna avgjorts med en run-out, och antalet misstag ifrån de båda spelarnas sida var lätt räknade – sammanlagt räckte det med den ena handens fingrar. När Tang missade sin sista boll i ett hörnhål och Zheng, som redan var på hill, bara hade tre bollar och ”Heyballen” kvar på bordet, gjorde han inget misstag. Publikens jubel visste inga gränser och konfettin sprutade ut ur kanoner ovanför bordet. 740.000 dollar i kinesiska Yuan staplade på en stor skiva bars in av fyra poliser i uniform och placerades på bordet. Ingen biljardspelare har någonsin vunnit så mycket pengar i en enda tävling.

Om jag nu lägger till att Zheng Yubo har opererats två gånger för tumör och under en lång tid besvärades av svåra ryckningar som gjorde det nästan omöjligt att spela biljard, så är väl solskenshistorien ett faktum. Allt vad som återstår efter två mycket krävande operationer är en liten tic, en fantastiskt duktig och ödmjuk biljardspelare, och icke minst en kille som delar med sig av sin enastående skicklighet. Tang Chunxiao fick för sin andraplats runt 2,5 miljoner kronor och glädjen att bara se sig slagen av sin tränare.

Bild från arenan

Förutom fantastiskt spel, fantastiska prispengar och en otroligt tjusig arena, måste jag också säga några ord på resten. Öppningsceremonin var väldigt påkostad med en imponerande ljus och laser-show, för att inte tala om det musikaliska inslaget – fantastiska röster, spel på de gigantiska trummorna och dans av det mer teatraliska slaget. Flott! Flott kan väl också användas om det faktum att alla spelare och ledare ifrån 41 länder fick resa, hotell och mat betalade av arrangören. När IHPA and JOY påstår att själva arrangemanget kostade mer än prispengarna, så är jag böjd att tro på det.

Jag ser redan fram till nästa möjlighet att få se Heyball på sitt bästa!

/Jörgen Sandman

 


Publicerad: 2023-04-19

Senast uppdaterad: 2023-04-19

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm