Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Premiär för Norrtälje Youth Open

Så är den i gång! Den allra första nationella biljardtävlingen för barn och ungdom på år och dag i vårt avlånga land. Och vilken start! 18 barn och ungdomar i åldrarna 8 till 18 år som tillsammans representerar inte mindre än nio klubbar ifrån Umeå i norr till Malmö i söder, var på plats i Norrtälje i helgen.

Arrangörsklubben, Norrtälje Biljardklubb, har lagt ner ett väldigt gott jobb och har ordnat med absolut allt vid sidan av att ställa sina lokaler till förfogande – logi, mat och transporter, ifrån tåg och buss till övernattningsställe och arena – vi bugar oss!

Bild från Norrtälje

Tävlingen arrangerades denna den första gången i två klasser – Under 13 och Under 19. Den yngre klassen med sju deltagare spelar ett spel som vi kallar för 8-Ball Light, vilket bland annat betyder att bara nio bollar finns på bordet, fyra bollar ur respektive grupp och den svarta 8:an. I den äldre klassen spelas 8-Ball med samtliga 15 bollar, och alla de regler som också annars är de officiella i tävlingssammanhang.

För att alla ska ha fått spela så mycket som det bara är möjligt användes gruppspel. Detta betyder att alla mötte alla i den yngre klassen, och detsamma också i den äldre, men då fördelat på två grupper. Det innebär att 49 matcher har spelats. För att förhålla oss på rätt sätt när det gäller den yngre klassen, så redovisas inga resultat och tabeller, och någon ranking blir heller inte skapad. Här är det deltagande, trevlig samvaro och detta med att lära känna andra som också tycker att detta med biljard är roligt, som står i det främsta rummet.

När det är sagt behöver ingen tro att barnen inte är så duktiga – tvärtom! Det har varit en riktig fröjd att titta på det som kanske kommer att bli morgondagens hjältar på internationell nivå. Östen från BK Milen Göteborg, Matthew från BK Mamö, Anatolii från Stockholms BS, Anton från Familjens BF Stockholm, Jacob från Umeå BK, Elton från Familjens BF Stockholm, och Harry, som hör hemma i Umeå BK, har alla visat prov på stort kunnande och ett sportsligt uppträdande som vi äldre också kan lära oss av. Alla blev också belönade på det sätt som bara värdiga mästare blir – kanske handlar det om den allra första medaljen i biljardsammanhang – men, garanterat inte den sista.

Bild från Norrtälje
Bild från Norrtälje

Den äldre gruppen, som egentligen skulle ha varit fördelad på två olika åldersklasser, 13-15 år och 16-18 år, blev sammanslagen till en klass. För att jämna ut styrkeförhållandena lite fick de äldre spelarna lämna ett handicap till de yngre, som fick en poängs försprång. Om detta räckte till för att de yngre skulle klara av att ge de äldsta en god match, eller kanske till och med vinna, var en berättigad fråga.

Bild från Norrtälje

När gruppspelet var färdigspelat hade en spelare i vardera gruppen klarat konststycket att vinna samtliga matcher – i grupp A, Gabriel Aspholm som spelar för Stockholms BS, och i grupp B, Jonah Kramer, Umeå BK. Lika klara tvåor var Tobias Ljung, BK Paradis i Lund och Sebastian Simonsson, Kville BC i Göteborg. Det var alltså bäddat för två rafflande semifinaler – Gabriel mot Sebastian och Jonah mot Tobias. Till detta kan läggas att samtliga fyra spelare i semifinal tillhörde det som skulle ha varit den yngre klassen. Det är alltså bäddat för att det blir spel utan någon form för handicap vid nästa tillfälle?

Jonah vann mot Tobias med 4-2 i sin semifinal, som kanske inte var lika välspelad som annars, men det hör ju till saken när en eventuell plats i finalen hägrar. Mycket nerver inledningsvis, men mot slutet visade sig alltså Jonah som den starkare av de två. Den andra semifinalen kom att bli betydligt tuffare. Sebastian inledde väldigt bra och skaffade sig en ledning med hela 3-1, och såg ut att ha full kontroll. Gabriel gav dock inte upp och lyckades reducera till 3-2 och 3-3, varför det sista upplägget kom att bli direkt avgörande. Ja, har man ångan uppe så gäller det att passa på – det blev alltså Gabriel som drog det längsta strået. Enligt egen utsago var detta inte den enda matchen där han hade mer än nog bekymmer med att ro hem det till sist.

Finaldags! Jonah Kramer från Umeå BK mot Gabriel Aspholm som alltså spelar för Stockholms BS. Om Gabriel hade lite bekymmer med att finna sitt bästa spel tidigare i turneringen, så såg vi inte mycket av detta under finalmatchen. När det gäller Jonah var det precis omvänt. I gruppspelsfinal och i semifinalen spelade Jonah nästan felfritt, men i finalen gick allt i baklås. Gabriel vann med klara 4-0. Kanske inge större överraskning eftersom Gabriel är an av de ungdomar som har blivit nominerad till sommarens Ungdoms-EM i Slovenien. Vi gratulerar till segern i Norrtälje Youth Open och önskar Gabriel lycka till i sommar.

Deltagarna

Några av de deltagande ungdomarna saknas på bilden och också om denna bild är en av 10 som jag tog, så visade det sig att denna är den bästa – också om det kan se ut som att några av objekten har andra intressen vid sidan om fotografen. Jag förstår dom!

Som sig bör efter välförrättat värv, är det dags att summera alla intrycken ifrån den allra första nationella barn- och ungdomsturneringen. Jag är säker på SBF:s ungdomsutskott, som består av Tobias Andersson (Umeå), Pål Nylander (Stockholm) och Rikard Ljung (Lund), är mer än bara nöjda. Inte utan orsak har de god anledning till att se fram mot de två kommande turneringarna i serien om tre under 2023 – i Sundsvall (26-27 augusti) och i Laxå (2-3 december). De uttrycker ett unisont önskemål om de nästa två turneringarna skall samla ännu fler barn och ungdomar – och att två klasser i Norrtälje därför ska bli tre.

Tack Norrtelje BK!
Allt det som vi tillsammans har fått uppleva hade inte varit möjligt utan en formidabel insats ifrån värdklubben Norrtelje BKs sida. Marie, Patrik, Mattias, Lalle och, sist men inte minst, Hasse, har stått i väldeliga för att hålla ordning på all logistik runt själva spelandet. Arbetet har bestått i planering, inköp, renhållning, matlagning, servering, diskning liksom också transporter till och ifrån buss- och tågstationer, hotell, det gemensamma boendet och arenan. Lägg till detta ett gott humör och massor av goda råd om hur man finner vad i Norrtälje med omgivningar. På allas våra vägnar – TACK!

Detta ska ni inte ha gjort för sista gången – kanske bara ett ödmjukt önskemål ifrån konsumentens sida? Jag har lovat att inte glömma bort ICA Kvantum Flygfyren som har sponsrat det mesta av det som har mjukat upp torra strupar, fyllt allas våra gommar, och försett oss med välbehövlig C-vitamin under vinterns sista darrande andetag.

Resultat, Norrtälje Youth Open, 13-18 år:
1. Gabriel Aspholm, Stockholms BS
2. Jonah Kramer, Umeå BK
3. Tobias Ljung, BK Paradis (Lund)
3. Sebastian Simonsson, Kville BC (Göteborg)
5. Morgan Kao Klein, Norrtelje BK
5. Walid Sharaf Eddin, Stockholms BS
5. David Stengård, Norrköping BC
5. William Tornemar, Umeå BK
9. Oliver Renner, BK Paradis (Lund)
9. Hanna Ljung, BK Paradis (Lund)
9. Lucas Park, Norrtelje BK

Resultat, Norrtälje Youth Open, 8-12 år (inga resultat publiceras):
Matthew Quick, Malmö BK / Elton Mehlberg, Familjens BF (Stockholm) / Östen Carlsson, BK Milen (Göteborg) / Jacob Gyll, Umeå BK / Harry Larsson, Umeå BK / Anatolii Lysanak, Stockholms BS / Anton Oskarsson Linder, Familjens BF (Stockholm)

Norrtälje
Norrtälje
Norrtälje
NOrrtälje

Nämnas måste också att sju klubbar fått ledarbidrag till denna och de två nationella tävlingarna från Riksidrottsförbundet (RF) via Svenska Biljardförbundet (SBF). Detta hänger bland annat samman med den ledarutbildning som ledare och tränare ifrån de sju klubbarna har anmält sig till, som ett led i den satsning som RF och SBF genomför under tidsperioden fram till år 2025. En första lektion avhölls i samband med tävlingen här i Norrtälje med Tobias Andersson som ansvarig. Klubbarna fick också med sig material för den digitala delen av utbildningen.

PS. Vill bara använda mig av anledningen till att påminna om träningslägret för barn- och ungdom i Umeå, 14-18 juni. Det hela avslutas med Kvarken Pool Masters Junior – ett samarrangemang mellan Umeå och finska Vasa. Med andra ord blir det alltså ett internationellt träningsläger som avslutas med en internationell tävling – för barn och ungdom! Det ryktas också om deltagare ifrån något eller några andra europeiska länder. Mer info kommer inom kort. DS.

/Jörgen Sandman

Publicerad: 2023-04-30

Senast uppdaterad: 2023-05-02

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm