Vill din förening starta upp barn- och ungdomsverksamhet?
För föreningar som vill starta upp ny verksamhet eller utöka sin verksamhet genom rekrytering finns Projektstöd IF Barn och ungdom att söka. Sista ansökan den 15 september.
Syftet med projektstödet är att skapa förutsättningar för idrottsföreningar att utveckla sin barn- och ungdomsidrott i enlighet med Strategi 2025 och RFs riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Målsättningen är en idrottsrörelse för fler där det blir vanligare att stanna länge, oavsett förutsättningar och ambition med sitt idrottande. Målgruppen är barn och ungdomar 7–25 år samt personer med funktionsnedsättning oavsett ålder.
Projektsumman som beviljas är normalt i storleksordningen 5 000 - 25 000 kr. Endast i undantagsfall beviljas högre projektsummor.
Sökbara områden
Det finns tre områden som din förening kan söka stöd inom:
- Uppstart och rekrytering
- Trygga och hållbara utvecklingsmiljöer
- Utbildning via förbundet (Ni kan ansöka om halva kursavgiften för Grundtränarutbildningen)
Uppstart och rekrytering
Projekt kan sökas för att skapa möjlighet för barn och ungdomar och/eller personer med funktionsnedsättning att hitta till och få vara med i idrotten.
Ni kan söka stöd för projekt med följande inriktning:
Starta ny verksamhet
Gäller både för uppstart av ny förening eller uppstart av verksamhet vars huvudsakliga målgrupp är barn och ungdomar och/eller personer med funktionsnedsättning.
Rekryteringsinsatser
Projekt som riktar sig särskilt till grupper av barn och ungdomar som er förening inte når idag prioriteras. Ni kan till exempel arrangera prova-på dagar, delta på Idrottens dag eller besöka fritidsgårdar.
Vid deltagande på Idrottens dag Länk till annan webbplats., besök på fritidsgårdar eller deltagande på andra event rekommenderar vi att föreningen har planerat in ett antal gratis prova på-tillfällen att erbjuda för de som blivit intresserade. Att redan vid aktiviteten kunna berätta att de som är intresserade är välkomna till hallen t ex varje torsdag i oktober mellan kl 16-18 för att gratis få prova mer ökar chansen till att locka nya medlemmar till föreningen. Vid Idrottens dag och skolbesök koordinerade via RF SISU distriktet brukar det även vara möjligt att göra ett utskick om föreningen och era aktiviteter till föräldrarna efter ert besök.
Genom stödet får ni möjlighet att anordna upp till fem stycken prova på-tillfällen om det handlar om samma lokal och är öppet för alla barn och unga. Om ni däremot ska ha prova på-aktiviteter på olika ställen, t ex om ni planerar att besöka fritidsgårdar kan ni söka för flera tillfällen eftersom det då är på olika ställen och ni träffar olika barn/ungdomar.
Vill ni arrangera skolmästerskap som en rekryteringsinsats ta kontakt med Tobias, tobias.andersson@biljardforbundet.se
Ansökan
Ansökan sker via Idrottsmedel i IdrottOnline. Det är Riksidrottsförbundet som handlägger ansökningarna och inte SBF, så ni ska välja Riksidrottsförbundet under ”Ansökan via”. Medlen heter "(Endast 10 idrotter)". Se till att välja rätt område: Uppstart och rekrytering, Trygga och hållbara utvecklingsmiljöer eller Utbildning via förbundet.
Ansökan ska göras innan ni påbörjat projektet. Sista ansökan är den 15 september. Inga fler ansökningsperioder under 2024. Nästa ansökan är den 15 februari.
I ansökan ska ni ange hur många deltagare ni förväntar er att nå.
Mer information om projektstödet och om områdena Trygga och hållbara utvecklingsmiljöer samt Utbildning via förbundet finns här
Deltagande på Idrottens dag 2022 med ett mindre biljardbord. Ett mindre biljardbord som går att ta med vid skolbesök och till olika event kan vara en del av er projektansökan.
Vägledning för föreningar som vill starta upp verksamhet
Vi har tagit fram ett stödmaterial för föreningar som vill starta upp verksamhet för barn eller ungdomar. Här nedan är en kortversion.
För att starta barn- och ungdomsverksamhet är det tre saker ni behöver ha på plats:
Steg 1: Fatta beslut och lägg upp syfte och mål med verksamheten
Steg 2: Hitta ledare och utbilda ledare
Steg 3: Bestäm tid och plats
Först därefter börjar ni med rekrytering. Hoppar ni över något av de första stegen är det stor risk att ni inte når hela vägen.
Fatta beslut
Det första ni behöver göra är att fatta ett styrelsebeslut om att föreningen vill starta upp verksamhet. Att starta verksamhet kostar en del ekonomiskt och i form av arbetsinsats så ett styrelsebeslut behöver finnas. Ett styrelsebeslut ger också legitimitet till insatsen. Om ni till exempel ansöker om bidrag hos kommunen för verksamheten kan det vara ett krav att skicka in ett styrelseprotokoll där det står att ni ska starta upp verksamhet för barn och ungdom.
Diskutera igenom vad ert syfte är med att starta upp verksamheten och sätt upp några mål. Det behöver inte vara något avancerat. Fundera över vad ni vill göra och varför.
Ledare
När ni har bestämt er för att arrangera en aktivitet är det viktigt att ni har ledare som kan vara där vid varje tillfälle. Ni behöver ha minst två ledare. Dessa är huvudansvariga och står för planering och genomförande av aktiviteten. Ni kan även utse några hjälpledare. Har ni redan några ungdomar i föreningen, fråga dem om de vill vara med och hjälpa till.
Vilket behov av utbildning har era ledare? De bör som minimum ha gått SBFs Grundtränarutbildning. Ert RF SISU distrikt erbjuder även många olika utbildningar.
Bestäm dag och startdatum
Bestäm vilken eller vilka dagar som ni ska ha träning och sätt ett startdatum. Tänk på att det är viktigt att verkligen hålla de dagar ni sätter upp. Att ställa in träningspass skapar osäkerhet bland deltagarna och då är det lätt att tappa dem. Det kan vara bra att starta med en dag i veckan och utöka om behovet finns
Utifrån ert syfte och vilken målgrupp ni vänder er till bestämmer ni er för vilken typ av aktivitet som ni vill genomföra.
Att skapa aktiviteter är inte krångligt. Bjud in till prova på-dagar och kör igång med verksamhet till exempel en dag i veckan. Ta det därifrån och låt verksamheten utveckla sig över tid. Bli inte besvikna och ge upp om det inte kommer många deltagare på en gång. Bygg långsiktigt. Kommer det två deltagare kör på med dessa. Med tiden kommer det att bli tre, fyra, fem deltagare osv. Utövarna tar med sig kompisar, pratar med andra om vad de tycker om biljarden, osv. Utövarna är helt enkelt er bästa marknadsföring för att nå fler.
På sidan för Barn och ungdom hittar ni mer information >>>
Där hittar ni bland annat den här Checklistan Pdf, 107.9 kB.
Frågor
Har ni frågor om Barn- och ungdomsverksamhet ta kontakt med Tobias, tobias.andersson@biljardforbundet.se
Har ni frågor om Projektstöd IF ta kontakt med Sofia, sofia.asp@biljardforbundet.se
Avgränsningar Projektstöd IF
Projektstöd IF är inte ett stöd till ordinarie eller löpande verksamhet.
Följande avgränsningar gäller för projektstödet:
• Läger. Läger är att betrakta som ordinarie verksamhet. Projektmedel beviljas inte.
• Material. Projektmedel beviljas inte för inköp av material för ordinarie verksamhet.
• Individuella kostnader. Projektmedel får inte användas för att täcka kostnader för enskilda individer så som exempelvis medlems- eller träningsavgifter.
Mer information om Projektstöd IF
Finns föreningen i ett utsatt område?
Under 2024 finns ytterligare ett sökområde under Projektstöd IF Barn & ungdom. Medlet heter Segregerade områden. Läs mer om det här
Publicerad: 2024-08-20
Senast uppdaterad: 2024-09-09
Författare: Svenska Biljardförbundet