Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet
Bild på Andy

Årskrönika från Andy

Förbundsordförande Andy Nettleton summerar året och konstaterar att mycket har hänt.

Året lider mot sitt slut och här kommer en liten summering från mig. Jag konstaterar att mycket har hänt och att biljarden fortsätter sin utvecklingsresa mot att nå fler. Jag blev under året omvald som förbundsordförande och är därmed inne på mitt tredje år. Jag tackar för förtroendet att få leda biljarden.

Riksidrottsförbundet (RF)
Under året har vi fortsatt varit synliga inom Riksidrottsförbundet genom att delta på mötesplatser, utbildningar och möten samt besvarat enkäter och andra skrivelser där RF efterfrågat information eller kommentarer. Årets inleddes med en extrastämma i januari. Detta efter att Karl-Erik som valdes till ny ordförande för RF under våren 2023 lämnade uppdraget efter några månader. På extrastämman valdes Anna Iwarsson till ny ordförande. Hösten 2023 hade även RF meddelat vilka förbund som skulle få elitstöd den kommande tvåårsperioden med ett tydligt fokus på OS-idrotter. Tillsammans med 20 andra specialidrottsförbund lämnade Biljardförbundet in en motion om elitstödet till extrastämman som väckte mycket diskussion. Stämman beslutade att RF skulle se över modellen för elitstödet och återkomma inför 2025, under tiden har vi fått ett sänkt stöd som kallas för övergångsstöd.

Nästa Riksidrottsmöte (Riksidrottsförbundets stämma) genomförs i maj 2025. Alla underlag inför stämman som är publicerade och diskuteras just nu pekar på att flera förbund kommer att få mindre stöd. För oss är det mest troligt att det kommer att påverka vår verksamhet för vuxen, 65+ och elit och även barn och ungdom beroende på läget med LOK-stödet, jag återkommer till det senare.

Verkligheten är att vi som förbund, med detta menar jag, föreningar och medlemmar – alla helt enkelt, måste förstå vikten av att vi hittar lösningar från både intern och extern finansiering. För extern finansiering handlar det exempelvis om att hitta partners och sponsorer som vill samarbeta med biljarden.

Förbundsstämman och förbundsstyrelsens arbete
I april genomfördes Förbundsstämman i Uppsala. Den första fysiska stämman sedan pandemin. Det var mycket bra och intressanta diskussioner och min känsla var att deltagarna var engagerade i biljardens utveckling.

I samband med stämman hade vi även workshops kring Barn- och ungdomsverksamhet, Biljard 65+, Parabiljard och Utveckling av verksamhet för vuxna. Härliga diskussioner och erfarenhetsutbyten. Det är alltid lika roligt att träffa alla engagerade föreningsledare.

På kvällen höjdes stämningen på Biljardgalan där utmärkelser delades ut i nio kategorier. En väldigt trevlig avslutning på en heldag med biljard som så klart avlutades med några matcher på ett poolbord i hotellets lobby.

Förbundsstyrelsen har som vanligt haft digitala möten en gång i månaden och har setts för två stycken fysiska styrelsehelger under året. De två gånger om året som vi har styrelsehelg fokuserar vi på större frågor för biljarden och arbetar igenom olika områden. I januari arbetade vi exempelvis med verksamhetsinriktningen och i juni hade vi ett arbetspass om trygg idrott och vår värdegrund.

Under hösten samlades representanter från våra tre grenkommittéer under en helg för att tillsammans diskutera utvecklingsmöjligheter.

Vi fortsätter att hålla igång dialogen med våra medlemsföreningar genom två digitala ordförandeträffar samt andra träffar kopplat till olika områden.

Under året har vi välkomnat fyra stycken nya medlemsföreningar. Det är glädjande att vi nu sedan något år tillbaka ligger stadigt runt 60 medlemsföreningar. Vi ser dock fortsatt stor potential i att bli fler.

Internationellt
Under året har Sverige vunnit 2 VM medaljer och 14 EM medaljer! Man blir glad över alla medaljer och fina framgångar. Extra glädjande är också att vi i år hade fem deltagare på Junior-EM i pool varav 2 debutanter. De två VM-medaljerna togs på Junior-VM av Linnea och Walter.

Den nya disciplinen Heyball som tidigare främst spelats i Kina gjorde i år entré med ett EM för herr och dam och VM för herrar, damer, juniorer och para. På EM spelade Kevin Zarekani hem en guldmedalj. På JVM fick Linnea och Walter platser genom sina prestationer på JEM i pool och levererade även i denna nya disciplin. JVM guld till Linnea. På Para-VM i Los Angeles hade vi två svenska deltagare.

På Prispallen 2024, en samlingsplats för svenska internationella idrottsprestationer, är Henrik Larsson på femte plats med sina tre EM-medaljer. Genom årets framgångar är Torbjörn Blomdahl (trevallars carambole) och Kevin Zarekani (heyball) uttagna till World Games nästa år.

Vi har under året fortsatt att följa utvecklingen mellan Matchroom och WPA/den organiserade biljardverksamheten. Matchroom visar fortsatt inget intresse av att följa modellen för den organiserade idrottsrörelsen vilket leder till att spelare som deltar i dessa icke-sanktionerade tävlingar inte har rätt att delta i tävlingar inom idrottsrörelsen varken internationellt eller nationellt.

Några gånger per år träffas Nordic Billiards Council med fokus på att arrangera Nordiskamästerskap i carambole, pool och snooker. På mötena delar vi också erfarenheter mellan de olika länderna. På initiativ av Sverige kommer det nästa år att genomföras ett NM i pool för juniorer. Det kommer att spelas i Sverige.

Barn- och ungdomsverksamheten
Vår satsning på barn- och ungdomsverksamheten har fortsatt och här ser vi stora framsteg med mer och mer verksamhet i förening. Vi har arbetat med att stötta föreningar som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet. Det sker bland annat genom att vi har anställt en föreningsutvecklare. En av våra viktigaste insatser i år har varit att arbeta mot att uppfylla målet på minst 15 föreningar som söker LOK-stöd för 2024. Det är ett oerhört viktigt mål för oss för att få ekonomiskt stöd från RF för vår barn- och ungdomsverksamhet framöver. I skrivande stund vet vi inte hur utfallet blir men att det finns över 15 föreningar som har bedrivit verksamhet som de kan söka stöd för vet vi. Det viktiga nu är att föreningarna verkligen fyller i och skickar in sin ansökan i början av nästa år.

Ungdomstouren som lanserades förra året med tre stycken tävlingar i pool har i år utökats till att innehålla även en tävling i carambole. Vår målsättning inför nästa år är att arrangera en tävling i snooker. Totalt bestod Ungdomstouren och ungdomssatsningen i år av fyra tävlingar i pool, en i carambole, ett läger samt USM i pool. I samband med fyra av tävlingarna har vi även gjort en ledarsatsning med fokus på trygg idrott.

Vi har också arbetat med skolsamverkan genom ett pilotprojekt i Västerbotten där vår projektledare besökt skolor och fritidsgårdar med biljardbord. Ett projekt som fallit mycket väl ut och som kommer att utökas under nästa år.

Biljard 65+
Biljard 65+ har sedan år 2020 bedrivits i projektform. Från 2024 ser vi det inte längre som ett projekt utan som en del i vår ordinarie verksamhet. En rad insatser har skett under året. 65+ Touren som genomfördes som pilot under förra året utvecklades i samråd med föreningar och utövare inför 2024 till att genomföras regionalt på fyra olika orter i Sverige. Varje ort arrangerade fyra tävlingar. Utvärderingen av touren genomförs just nu av det Utskott för Biljard 65+ som bildades under året. Inom kort kommer de att presentera ett förslag på upplägg av Touren för 2025. De deltagare som deltagit under året har varit mycket positiva i utvärderingen och att 65+ Touren är här för att stanna är tydligt.

I november anordnade vi Mötesplats 65+ i Lund i syfte att samla spelare 65+ och ta del av deras tankar kring biljard. Det var två fullspäckade dagar där vi hann med både tävling, föreläsningar och workshops.

Under 2024-2025 deltar vi även i en större RF-satsning på Idrott 65+ där fem stycken utvecklingsgrupper bestående av specialidrottsförbund och RF SISU distrikt arbetar med att utveckla verksamheten för målgruppen 65+ inom idrottsrörelsen.

Parabiljard
Det arbete som inleddes under förra året för att utveckla parabiljarden har fortsatt under 2024. Genom projektstöd från RF har vi bland annat arbetat med att stötta föreningar i att starta upp verksamhet, köpt in material och tagit fram stödmaterial och filmer.

Vi deltog även på Malmö Open med två stycken tävlingar i pool för världseliten i rullstol.


Vi har arbetat med ännu fler områden och många insatser har skett. Här valde jag att lyfta några av de främsta sakerna som skett under året. Avslutningsvis en liten blick framåt.

Framför oss
Biljardförbundet blickar framåt med en tydlig strategi för att både bredda och utveckla sporten. Med en växande grupp juniorer och nya initiativ för alla åldrar ser vi en stark potential för biljardens framtid.

En stor utmaning kommer att vara hur vi kommer att behöva hantera de ändringar i det ekonomiska stödsystemet från Riksidrottsförbundet som just nu innehåller många frågetecken. Återigen är det viktig att vi tar oss an denna fråga. Förbundsstyrelsen läser just nu den remiss som är ute och kommer att skicka in våra synpunkter.

Avslutningsvis vill jag lyfta det viktiga engagemanget som gör att vår verksamhet finns på både förbunds- och föreningsnivå. Engagemang från medlemmar, föreningar, grenkommittéer och förbundsstyrelse. Jag vet att det finns många engagerade där ute, mycket görs som inte alltid syns, tack för dina insatser och för den tid som du lägger ner.

Tack också till styrelsen och kansliet för det här året.

God fortsättning och Gott nytt år!

Andy Nettleton
Förbundsordförande


Publicerad: 2024-12-27

Senast uppdaterad: 2024-12-27

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm