Borlänge Föreningen i Fokus
Tanken med ”Föreningen i fokus” är att sprida sporten, att fler får möjlighet att lära känna våra föreningar runt om i landet samt att föreningarna själva får chansen att berätta om sin förening.
Denna artikel handlar om Boränge Biljardklubb
Allmän information om föreningen:
Kan ni berätta lite om er förening och dess historia? Hur länge har ni funnits och vad var drivkraften bakom att starta föreningen?
-Borlänge Biljardklubb grundades 1975, så i år firar vi 50-årsjubileum! Det kommer vi att uppmärksamma med jubileumstävlingar och firande den 25 och 26 juli 2025, och då är alla varmt välkomna att vara med och fira tillsammans med oss.
Hur många medlemmar har ni idag och vilka åldersgrupper eller nivåer finns representerade i föreningen?
-Vi har ungefär 130 medlemmar där alla åldersgrupper finns representerade.
Vart i Borlänge håller ni till och bedriver eran verksamhet?
-Biljardhallen ligger centralt i Borlänge på Borganäsvägen 41.
Telefonnummer till hallen är 0243-211555.
Hur många bord samt discipliner finns hos er?
-Vi har 8st poolbord.
Hur nöjda är ni med era nuvarande faciliteter, finns det något ni skulle vilja utveckla?
-Vi är väldigt nöjda med våra nuvarande men på sikt vill bygga om och en få enanpassad toalett för rörelsenedsatta.
Föreningens verksamhet och aktiviteter:
Vilka typer av aktiviteter och evenemang erbjuder ni till era medlemmar?
-Borlänge Biljardklubb erbjuder flera olika träningar och aktiviteter för alla åldrar och nivåer. Vi har ungdomsträning samt riktad träning för kvinnor varannan lördag. För våra äldre medlemmar finns 65+ biljard, som har cirka 30 medlemmar och även några icke medlemmar, och de spelar på torsdagar mellan kl. 12.00 och 16.00. Som ny spelare kan man prova på två tillfällen, två timmar vardera, helt gratis.
Vi arrangerar även handicapstävlingar på söndagar från kl. 13.00, där alla är välkomna att delta – både medlemmar och icke medlemmar. Tävlingen är öppen för spelare med handicap från 5 till 9 upp till distans 20, och deltagaravgiften är 150 kronor.
Har ni några speciella satsningar eller projekt på gång för att engagera nya spelare och stärka föreningens position lokalt?
-Vi satsar mycket på 65+, att flera kvinnor skall börja spela och utveckla sin biljard. Vi kommer även ta kontakt med handikapprörelsen så de också skall få prova spela.
Vad kostar det att vara medlem hos er, vilka förmåner ingår i medlemskapet?
-De kostar det 70 kronor per timme för icke medlemmar. För våra medlemmar 45 kronor. Medlemskap finns för olika grupper: ungdomar och pensionärer betalar 300 kronor per år, medan övriga medlemmar betalar 500 kronor per år. Som medlem har du dessutom förmånen att spela gratis på lördagar mellan klockan 13.00 - 16.00.
Tävlingsverksamhet och framgångar:
kan ni berätta om någon/några av de mest minnesvärda prestationerna eller tävlingarna ni deltagit i?
-Borlänge Biljardklubb har en imponerande meritlista med över 50 internationella medaljer, inklusive 2 VM-silver, 3 VM-brons och hela 29 EM-guld.
Har ni några stjärnspelare eller talanger som ni är extra stolta över i nutiden eller genom åren?
Några av klubbens mest kända spelare är:
- Helena "Sledgehammer" Thörnfeldt – rankad Europas bästa kvinnliga spelare 1995, VM-silver 1997, vinnare av US Open 2002 och invald i biljardens Hall of Fame 2017.
- Bengt Pedersen – Europamästare.
- Sven-Olov "Svenne" Olsson – Europamästare i 8-Ball.
- Tom "The Hurricane" Storm – Europamästare, tvåa i VM 1996, deltagare i Mosconi Cup och vinnare av flera europatitlar.
- Marcus "Napoleon" Chamat – Europamästare och flergångsdeltagare samt lagkapten i Mosconi Cup för Europa.
Klubben har idag omkring 15–20 aktiva tävlingsspelare i olika klasser, från elit till klass 2.
Föreningens samhällsengagemang och framtidsvision:
Hur ser ni på biljardens roll i samhället, och hur bidrar er förening till att utveckla sporten på både lokal och nationell nivå?
-Biljard är en sport som nästan alla kan spela på sin nivå. Det vi kan göra är att prioritera alla målgrupper så ingen blir lämnad utanför, där alla får chansen att delta efter sina förutsättningar. Framför allt prioriterar vi 65+ där vi vill att våra biljardklubb skall kunna vara en träffpunkt för många ensamstående där biljarden inte behöver stå i fokus utan kaffe och bulle kan vara de viktigaste för individen.

Publicerad: 2025-05-23
Senast uppdaterad: 2025-05-23
Författare: Jesper Wikberg