
Viktiga beslut fattade på Riksidrottsmötet
I helgen arrangerades Riksidrottsmötet/RF-stämman i Göteborg. Det fattades beslut i många viktiga och stora frågor.
Riksidrottsmötet hålls vartannat år och är det högsta beslutande organet inom idrottsrörelsen. På plats från SBF var förbundsordförande Andy Nettleton och generalsekreterare Sofia Asp. SBF har en röst och det var Andy som var ombud.
Mötet inleddes med uppvisning från en lokal budoförening och välkomsttal av RF SISU Västra Götalands distriktidrottschef. Därefter välkomsttalade RF SISUs ordförande Anna Iwarsson. Hon lyfte sina förhoppningar på helgen och pratade om saker som idrottsrörelsen står för och levererar till samhället. Efter det äntrade socialminister tillika idrottsminister Jacob Forssmed scenen och pratade om vilken samhällsnytta idrottsrörelsen gör och vilka medel som avsätts från Regeringen.


Vi fick även en genomgång av hur mötet går till innan det drog igång med sedvanliga dagordningspunkter. Samtliga ombud utrustades med två stycken röstkort. Ett rött för RF-stämman och ett gult för SISU-stämman. Alla ombud hade även en platta där de är inloggade i mötesverktyget EasyMeet. Här kan de se samtliga dokument, skriva in sina yrkanden och anmäla sig till talarlistan. Det kan även genomföras röstningar i systemet i de fall som votering begärs efter att röstning skett genom att hålla upp röstkorten.

Röstning med kort
Den första stora punkten på dagordningen var Svensk idrott 2035 och SISU Idrottsutbildarna 2035. Arbetet med att ta fram dessa strategier har skett genom en rad dialoger och möjligheter att tycka till de senaste åren, samt en slutlig remissrunda. Nu när vi kom till beslut var de flesta nöjda och strategierna fastställdes Länk till annan webbplats. utan att särskilt många var uppe i talarstolen och sa något.
Nytt ekonomiskt stödsystem
Efter middagen var det dags för nästa stora punkt – förslag på revidering av det ekonomiska stödsystemet. Den punkt som mycket väntat innebar störst debatt med många inlägg och yrkanden. När debatten pågått i några timmar och klockan närmade sig 21 ajournerades möten och punkten upptogs under lördagsmorgonen igen.
Vi fokuserade på två delar gällande förslagen om verksamhetsstöd, att det ska finnas ett verksamhetsstöd 65+ samt att inte höja kraven för verksamhetsstöden. Andy var uppe i talarstolen och framförde våra åsikter. Tyvärr stod Riksidrottsstyrelsen (RS) kvar vid sitt förslag och det var det som stämman röstade igenom.
Det vi är mest nöjda med är dock att RS ändrade så att de förbund som riskerade att bli av med sitt verksamhetsstöd barn & ungdom nu får ett övergångsstöd de kommande två åren. Det tror vi är mycket viktigt för barn- och ungdomsidrotten. Beslutet ändrar inget gällande våra egna förutsättningar. Vi står mycket troligt utan barn- och ungdomsstöd även den kommande tvåårsperioden. Vi gjorde dock ett medskick till RS att göra en konsekvensanalys av vad det innebär för barn- och ungdomsidrotten att förbund lämnas utan riktat stöd. Vi har varit utan det stödet sedan 2020, men hade först ett övergångsstöd och har haft återstartsstöd med anledning av pandemin. Det går därför ännu inte att säga vad det inneburit att ta bort stöd för barn- och ungdomsidrotten. Vi anser därför att det är oerhört viktigt att inte höja kraven så att fler förbund blir utan stöd utan att veta vad det faktiskt innebär.
Vi är också nöjda med att det förslag som lades fram av Flygsportförbundet om att genomföra en LOK-stödsutredning beslutades av stämman. Vi har vid tidigare RIM motionerat i frågan om att utreda LOK för att bättre anpassa det till fler idrotter. Hur omfattande och vad utredningen kommer att titta på specifikt återstår att se.
Stöd till Idrott 65+
Vi hade tillsammans med några andra förbund skickat in en motion om att RF ska fortsätta det politiska påverkansarbetet för riktade medel till idrott 65+. RS förslag i det nya ekonomiska stödsystemet var att ta bort verksamhetsstöd 65+ såvida inte riktade medel finns från Regeringen. Just nu verkar det finns medel för 2026-2027, vilket såklart är oerhört glädjande. Vi yrkade bifall för vår motion och yrkade även för det ska finnas ett verksamhetsstöd för 65+. RS skrev nämligen i sitt svar på motionen att de håller med oss om att 65+ är viktigt och att de ska verka politiskt för medel till målgruppen. De skrev dock att de arbetar för fria medel och inte särskilt avsatta medel. Stämman fastställde RS förslag om att inte ha ett verksamhetsstöd 65+ och vår motion ansågs besvarad. Det innebär att vi får hoppas på fortsatt riktade medel specifikt för 65+ från Regeringen så att idrottsrörelsen kan fortsätta det viktiga arbetet med att satsa på 65+. Vi ser det som en given och viktig målgrupp för idrottsrörelsen för att hänga med i samhällsutvecklingen.
Taket kvar
I det stödsystem som gällde fram till 2020 fanns ett tak som innebar att förbund inte kunde få mer än 10% av det totala stödet inom olika områden. Det togs bort i samband med att det nya stödsystemet lanserades. Vid RIM 2021 röstades dock en motion igenom som innebar att taket återinfördes. De medel som skulle ha gått Fotbollförbundet fördelades istället ut på de andra medlemsförbunden. RS föreslog i remissrundan att taket skulle fasas ut stegvis för att sedan helt försvinna. Åsikterna gick isär i remissvaren och i propositionen förslog därför RS istället att taket skulle ligga kvar men höjas till 12%. Ett flertal förbund var uppe i talarstolen och yrkade för att taket skulle ligga kvar på 10%. Det gick till röstning där röstsiffrorna tydligt visade att stämman ansåg att taket på 10% ska finnas kvar.
I övrigt kan nämnas att förslaget på elitidrottsstödet debatterades av vissa förbund. Beslutet landade dock i RS-förslag. Vad det kommer att innebära för oss vet vi ännu inte, men vi ser att det är stor risk att vi blir av med elitidrottsstödet framöver. Det var även ett antal förbund som yrkade på återremiss av hela förslaget men detta avslog stämman.
Totalt sett gynnar inte det nya stödsystemet oss. Vi kommer att få organisationsstöd men resterande delar av stöden som består av olika riktade stöd är mer osäkra. Det kommer som vanligt att vara möjligt att söka vissa projektstöd. Vilka områden de avser får vi veta inom kort. Preliminärt besked för 2026-2027 får vi i oktober. Förbundsstyrelsen ska nu analysera vad det nya stödsystemet kommer att innebära för oss och hur vi ska anpassa oss till det.
Nytt bestraffningsreglemente
På RF-stämman för två år sedan fattades det beslut om att göra en större utredning av RFs stadgar kapitel 14 som innehåller bestraffningsreglementet. Detta utifrån ett antal motioner som lyfte att det bland annat finns ärenden av allvarlig karaktär såsom sexuella övergrepp som faller utanför eller där preskriptionstiden är för kort. Ett mycket omfattande utredningsarbete genomfördes och vi fick inför stämman flera möjligheter till att delta i möten som förklarade det nya bestraffningsreglementet.
Trygg idrott är ett område som engagerar och där det finns en väldigt stor samsyn kring att det är viktigt. Ett antal personer var uppe i talarstolen och pratade om hur viktigt det är. De allra flesta med beröm till det arbete som lagts ner. Det gjordes dock ett antal medskick kring att vi även behöver fokusera på det proaktiva arbetet.
Det nya bestraffningsreglementet Länk till annan webbplats. beslutades med acklamation. Vi har nu ett nytt reglemente som innebär att det lyfts ut från kap 14 RFs stadgar och återfinns i ett eget Bestraffningsreglemente. Något som kommer att göra det mycket tydligare framöver. Det nya reglementet börjar gälla den 1 januari 2027 för att ge gott om tid om att utbilda förbundens bestraffningsorgan.
Ungas delaktighet
Söndagen inleddes med presentation av rapporten om ungas delaktighet som RF fick i uppdrag av stämman 2023 att genomföra, samt en motion inskickad av Friidrottsförbundet och Ridsportförbundet. RFs rapport hade landat sju stycken åtgärdspunkter för att öka ungas delaktighet. Talarstolen fylldes nu av unga, mycket duktiga talare som pratade om vikten av att inkludera och skapa delaktighet på riktigt. Efter debatt och tilläggsyrkanden landade beslutet Länk till annan webbplats. i att arbeta i enlighet med det som RFs rapport föreslagit samt att inrätta ett ungdomsråd enligt förslag från motionärerna.
Ökad synlighet för en mångfald av idrotter
Vi hade tillsammans med några andra förbund skrivit en motion om att öka synligheten för den mångfald av idrotter och utövare som finns inom idrottsrörelsen. Vår upplevelse är att det ofta är samma typer av idrotter som får synas i det bildspråk som RF och SISU Idrottsutbildarna använder sig av. RS yrkade bifall på motionen och stämman röstade i enlighet med det. Andy var uppe i talarstolen och tackade RS för deras svar på motionen samt förde fram att det vi anser är idrottsrörelsens styrka är vår mångfald av idrotter och att genom att bättre visa denna mångfald kan vi locka fler till idrottsrörelsen.
Medlemsansökningar och val
Två stycken medlemsansökningar till RF testades, Svartkrutsskytte och Bridge. Båda avslogs. Pickelball beviljades medlemskap i SISU.
Valen som genomfördes var tämligen odramatiska och Anna Iwarsson valdes om till ordförande.
Viktiga beslut i punktform
- Ny strategi antagen - Svensk idrott 2035 och SISU Idrottsutbildarna 2035
- Reviderat ekonomiskt stödsystem
- Höjda krav för verksamhetsstöd
- Höjda krav för elitstöd
- Taket på 10% kvar
- Nytt bestraffningsreglemente
- Ökat fokus på ungas delaktighet
- Utredning av RFs stadgar gällande tävlingsregler
- Anna Iwarsson omvald som ordförande
- Svenska Pickelballförbundet invalda i SISU
Publicerad: 2025-05-27
Senast uppdaterad: 2025-05-27
Författare: Svenska Biljardförbundet