
Skolmästerskap, regionsfinal och skolsamverkan
Skolmästerskap i Umeå med 200 deltagare. Ganska så coolt om vi får säga det själva. Läs mer om vårt pilotprojekt inom skolsamverkan.
SBF har under 2024-2025 riktade medel från Riksidrottsförbundet för att arbeta med skolsamverkan. Vi har valt att driva ett pilotprojekt i Västerbotten. Tobias Andersson är projektledare. Under förra året besökte Tobias ett stort antal skolor och fritidsgårdar. Nu under våren har ett skolmästerskap genomförts. Syftet med vårt pilotprojekt är att undersöka former för skolsamverkan och ta fram koncept för våra föreningar att använda. Här kommer en rapport om arbetet så här långt från Tobias.
Kort om skolsamverkan
Jag har under en tid bedrivit skolsamverkan för biljard med fokus på Västerbotten med omnejd. Så, vad är då skolsamverkan? Inom mitt uppdrag ligger att stärka biljarden bland barn och ungdomar samt hitta och skapa samverkan mellan skolor, fritidsgårdar, andra sporter och föreningar samt RF SISU. Därför har jag besökt alla skolor och fritidsgårdar i regionen för att prata om och visa biljard som sport. Där det har behövts har borden renoverats och de som saknat bord har fått hjälp med inköp och montering. Idag har biljarden återigen en stark position som aktivitet på platser där barn och ungdomar samlas i Västerbotten.
En stor del i arbetet har varit att få alla ungdomar att spela efter samma regler.Tidigare var det olika regler för varje skola. Alla spelade 8-ball men med egna regler. Det ledde till onödiga konflikter men även till väldigt långa matcher så att endast ett fåtal hann spela under skolrasterna eller kvällarna. Därför introducerade jag 8-ball light som spel. En enklare form av 8-ball som spelas med 9 bollar istället för femton. I övrigt är reglerna som vi känner till dem med boll i hand vid foul och 8an i valfritt, valt hål. Det har lett till att konflikterna minskat och inkluderingen ökat. Många fler hinner spela än tidigare.
.jpg)
Skolmästerskap
Så vad kan man då göra när alla ungdomar spelar efter samma regler?
Jag ville testa att spela skolmästerskap på flera skolor samtidigt och tog kontakt med de skolor som jag tänkte var aktuella. Totalt åtta skolor nappade på idén. Vi satte ihop en inbjudan och material med spelschema och regelförklaringar. Skolorna skötte sedan själva sina mästerskap och jag följde bara upp lite från sidan för att höra så allt flöt på. Det tog ca en månad för dem att spela klart sina tävlingar eftersom alla matcher spelades på raster och ledig tid.
Totalt deltog strax över 200 ungdomar i dessa skolmästerskap. Ganska coolt eller hur?
Det är redan bestämt att det kommer att bli en årligt återkommande aktivitet bland skolorna här i Västerbotten.
Regionsfinal
De skolor som deltog fick möjlighet att skicka två deltagare var till en regionsfinal. Totalt 16 spelare fick chansen att representera sig själva och sin skola i finalen som spelades i Umeå Biljardklubbs lokaler. Även kompisar, föräldrar, syskon och lärare bjöds in för att se och heja på de sina. Umeå BK bjöd alla på fika under eventet och det gav mig möjlighet att träffa föräldrar och prata om biljard och möjligheterna till att träna biljard. De fick även se våra lokaler och träffa våra tränare och unga talanger i Umeå. Det blev en fantastisk lördag på hallen med massor av bra biljard men även många bra samtal kring vår sport.
Till slut stod finalen mellan spelare från Tegs Centralskola och Carlslundskolan. Det blev en spännande final. Under prisutdelningen delades det ut biljardköer, kritor, handskar, T-tröjor och nyckelringar. Alla som deltog fick med sig något från prisbordet.
.jpg)

Skolmästerskap som rekrytering
Ni föreningar som idag har ungdomsverksamhet men vill utöka och ni som funderar på att starta upp en ungdomsverksamhet på er förening. Det här är ett bra sätt att hitta ungdomar som vill spela biljard mer än på hobbynivå. Jag har tagit fram allt material ni behöver och kommer även kunna besöka er och hjälpa er i starten.
Tycker ni att det här låter som en kul idé så kontakta mig så hörs vi.
Tobias Andersson
Projektledare Skolsamverkan
tobias.andersson@biljardforbundet.se
Publicerad: 2025-05-28
Senast uppdaterad: 2025-06-12
Författare: Svenska Biljardförbundet