Gå till innehåll
Pool
Pool

Slutrapport Junior EM i Slovenien

Här kommer lite om allt från Junior-EM upplevelsen.

Jag har sedan sista kvällen i Slovenien försökt komma på vad jag ska skriva i en sista ”slutrapport” för hela Junior-EM. Det mesta snurrade, troligtvis för att jag var mentalt riktigt slut, tänkte jag där då.

Men några dagar senare så var jag fortfarande väldigt kluven över hur och vad jag ska skriva. Jag vill få ut så mycket i texten men är också på något sätt rädd för att det då är över på riktigt.

Rädd? Ja.. Alltså, tro mig när jag skriver att den där förberedelserna och veckan i Slovenien med Juniorlandslaget varit 10 gånger tuffare än någon annan seg och lång landslagsresa jag någonsin gjort, rent mentalt och trötthetsmässigt men tro mig också ännu mer när jag skriver att det är den roligaste, värdefullaste, bästa biljardresa jag någonsin har gjort. Det känns på ett sätt extremt tomt nu när man kommit hem.

Jag har personligen tagit denna uppgift väldigt seriöst och har båda velat ge och har givit dessa ungdomar allt jag kan och har, både biljardmässigt och utanför men som coach kanske mina främsta uppgifter varit att dom ska må bra och vara så bra som möjligt på EM.

På biljardbiten så har det varit väldigt roligt men samtidigt svårt. Att man behövt tänka ett steg längre, -Hur ska jag framföra detta till denna individ, hur många tips och hur ”svåra” tips ska ges, såhär 1-2 veckor innan ett EM? Det har varit supersvårt för jag har ju massa grejer i min hjärna, säkert 100 grejer om/till varje individ men det svåra har varit att veta vad man ska jobba på och om den grejen är en för stor ändring så tätt inpå.

Så att på bästa sätt försöka ge alla ungtupparna de tips och smågrejer som ger dom mest och gör dom så bra som möjligt på EM har varit både roligt och tufft.

Även vilka övningar man ska köra har varit svårt. Jag har gjort mina egna, tagit från proffs och även gjort om övningar från proffs för att få det perfekt.

Det är lite om coachandet men ändå bara 5% av det och det är samtidigt kanske bara 50% av min uppgift på det stora hela som coach och ledare.

Allt det andra, utanför just biljardbiten som är den andra 50%, som Anfi till största del, säkert 95% av allt, tagit hand om.. Alltså,

Jag förstår inte hur hon tillmestadels själv har gjort allt tidigare och jag vet att om ni ens börjar försöka förstå hennes arbete och biljardhjärta så kommer ni inte ens halvvägs. Otroligt.

Vi börjande med förberedelserna redan två veckor innan avresan till Slovenien med ett läger hemma hos förbundskapten Ann-Sofie Löfgren för Linnea, Walter och Gabriel i två-tre dagar. Samuel kunde tyvärr inte vara med då han var på semester.

Anfi som alltid har öppnat upp sitt hem inför internationella tävlingar så att man får de bästa förberedelserna fixade även så att vi kunde vara på Jolo en dag också.

Tack Anfi, Micke, Buster, Nicki, Charlie och Jolo för gästfriheten.

Veckan efteråt så hade vi ett seriösare läger där även Samuel var med.

Tisdag-Onsdag så öppnade en privat biljardlokal upp portarna för oss. Där fanns bord i världsklass, vi kunde känna oss som hemma och servicen var fantastisk.

Jag vill härmed tacka alla dessa personer i detta sällskap som sa ja till att ta emot oss och tacka de som jag vet om, Adam Nilsson som skötte den största kontakten mellan mig och sällskapet, Andreas Kalm, Niklas Dagnesjö och Hasse som av sin egen fritid öppnade och stängde för oss samt gjorde det där lilla extra servicemässigt som gör att man blir riktigt glad och känner sig hemma.

Torsdag-Fredag så öppnade även Biljardären upp sin lokal för oss.

Som de flesta vet så är Biljardären troligtvis Sveriges bästa biljardhall med 10 Diamond bord i världsklass.

Stort tack, medlemmarna i Biljardären och dess styrelse för att vi fick komma till er.

Veckan efter på Tisdagen bar det av mot Slovenien och Junior-EM och redan på Onsdagen så skulle EM dra igång.

Jag och Ann-Sofie har skrivit inlägg på FB: Allt om Biljardsverige om alla dagar/discipliner förutom slutet på 9-bollen och laget så jag kommer fokusera på att berätta lite om dessa. En del i 9-bollen har ni redan läst om men jag skriver från början i 9-bollen så att man lätt hänger med!

Vi kan börja att återblicka lite på Samuel Bedeus 9-boll turnering. Samuel som spelade sitt första EM någonsin och dessutom i U19 hade hittills i de tidigare EM disciplinerna flera gånger visat på spel som kunde ta honom en bra bit in i 9-bollen om det ville sig väl.

Samuel fick W.O i runda 1 och går sedan in och börjar sin match i W1 riktigt bra mot Karac. 6-4 ledning och allt ser stabilt ut. Plötsligt från ingenstans får Karac luft under vingarna medans Samuel tappar sitt tålamod något vilket straffar sig direkt. Karac går upp till 6-7 och det 14e upplägget bjuder på spänning. Sampe vinner tillslut kakan och vi har 7-7 och hill-hill. Där får vi se en mästerlig safe av Sampe som sedan får boll i hand och mästerligt coolt rensar av till 8-7 vinst!

I WQ sedan så skulle det bli åka av mot extremt vassa Pongers från Nederländerna. Åka av i negativ bemärkning då alltså. Eller, negativt och negativt. Det fanns inget att göra bara.

Pongers lirar en helt otroligt match. Kanske med rent utav det mest spektakulära liret jag någonsin sett i en match, på alla nivåer.

Sampe missade inte en boll på hela matchen och förlorade med 0-8 på sisådär dryga 25 minuter.

Ingen att göra något åt och efter en sådan match är det bara att tacka för lektionen.

Tråkigt nog fick Sampe en väldigt dålig uppladdning inför sin LQ match mot Finländaren Auresto.

Sampe märker i uppvärmingen att hans köer och krita i fodralet blivit blöta.

Matchen måste dock starta och efter en längre diskussion och jag väl fått klartecken av domarna att få lämna en extra topp och krita till Sampe så ligger han under 0-3 som sedan även blir 0-6. Time-out togs och även om Sampe ger sitt allt och verkligen försöker så blir det förlust med 2-8 och EM var över för Sampe. Både Sampe och jag var dock väldigt stolta över hur han tog tag i kragen och slet tills sista bollen var gjord.

I U17 så gick Gabriel Aspholm in och briljerade i sin första match i 9-bollen. Vinst 7-2 mot Kroaten Peric var riktigt imponerande.

Gabbe fick sedan möta tidigare bronsmedaljören Badovinac i WQ.

Här bjuds vi på en jämn thriller som Gabbe verkligen har sina chanser i men han lyckas inte riktigt hålla sitt huvud kallt nog och tillslut ville det sig inte och förlust 6-7. En förlust som sved ordentligt då även Gabbe själv direkt skulle erkänna att han förlorade den matchen pga att han tiltade upp sig själv lite i onödan men grabben är bara 14 år och lirade precis som Sampe sitt första EM någonsin. Vi hade dock ett riktigt bra snack efter matchen och vad som händer senare i turneringen är riktigt imponerande men först LQ.

En revanschsugen Gabbe får möta Slovaken Furko i matchen för att gå till slutspel. Gabbe går tidigt upp till 3-0 och 4-1 efter riktigt bra spel. Furko reducerar dock till 4-3 men en time-out för att lufta huvudet ger utdelning och Gabbe kan klockrent spela av matchen till vinst 7-4 och en slutspelsplats var säkrad!

Lotten drogs på duktige Estländaren Tamm i sista 32 för Gabbe.

Här går Gabbe i början på matchen fullständigt in och lirar brallorna av Tamm till en ledning 3-0. Han lirar riktigt klockrent men sedan började det gå emot lite och Tamm kommer igång och 3-0 blir 3-3. Vi tar en time-out. En bra time-out för vi båda är överens vad som gäller.

Time-outen ger dock inte utdelning utan Tamm fortsätter att lira riktigt bra till 5-3 men det är från här som jag blir sååå imponerad av Gabbe. Han håller vad vi kom överens om och håller sig cool, lugn och är redo för att ge sig själv chansen. Han krigar sig hela vägen upp till 6-6 och hill-hill och Gabbe har chansen att avgöra matchen. Han gör exakt allt rätt men det ville sig tyvärr inte denna gång utan det blir en tuff 6-7 förlust för Gabbe och hans singelspel var över för detta EM.

Efter matchen hade vi dock ett bra snack och båda var extremt stolta och nöjda över hur han spelade matchen även om det blev förlust.

—-

Walter Laikre som hittills i EM haft det lite motigt för sig overall. Han hittade inte riktigt sitt bästa spel och med hans höga mål så var han hittills inte nöjd även fast han kommit 5a, 9a och 9a i de tre tidigare disciplinerna i en mördande konkurrens men han var riktigt proffsig inför, efter och under varje match och jag var tydlig med att om han fortsätter såhär så KOMMER det belöna sig. Inte nödvändigtvis detta EM utan det är en sorts rutin att fast det är motigt så fortsätter man vara proffsig och ge sig största möjliga chans att lyckas. Vi kom överens om det innan EM och han höll det hela vägen. Och det skulle belöna sig, redan här.

I den sista disciplinen, 9-boll, som var hans sista chans för en singelmedalj i detta EM så gick han direkt in och visade de rätta takterna med en 7-0 vinst mot Furko!

I WQ sedan så mötte han vassa Gomes Walter har knappt gjort ett misstag men ligger under 2-4. Vi tar en time-out bara för att andas och lite peppande ord och Walter går sedan upp till 5-4.

Gomes svarar dock och tillslut har vi 6-6 och hill-hill. Dramatik på hög nivå och

Gomes har här chansen att avgöra matchen men missar ett väldigt väldigt bra läge och Walter gör en riktigt fin 8 och 9a för vinst 7-6 och en plats i slutspel och sista 32!

Walter fick i sin sista 32 match möta Nick van den bergs son, Sky Sky är redan en duktig lirare och up and coming som gjort det fantastiskt genom att ta sig till slutspel men det är ändå klar klasskillnad mellan Walter och Sky. Gör Walter en stabil match så vinner han denna 9/10.

Walter lirade precis som han skulle och hade även lite medrull vilket gjorde att han gled ifrån i en annars riktigt stabil match och Sky hade inte mycket att sätta emot. 7-2.

I sista 16 sedan väntade Gjurchinovski som precis innan lirat en lång och seg hill/hill match. Vi såg båda på han att han inte hade riktigt med energi kvar så taktiken var klar, spela sitt spel men safea/sega ut han när problem fanns på bordet och när det fanns 50/50 lägen. Hellre en safe.

Taktiken funkade klockrent medans Walter även lirade riktigt riktigt bra. Stabil seger med 7-2 och Walter är precis som i 14.1en framme i match om medalj.

I kvartsfinalen ska Walter möta Estländaren Maimre Samme Maimre som tog silver i 14.1en samt slog Walter i första slutspelsmatchen i 8-bollen.

En tuff lottning men Walter är på jakt

Walter är ascool i matchen och håller sig kylig och det är aldrig något snack ens!

Walter Laikre går in och dominerar matchen för vinst 7-2 och SÄKRAR MEDALJ! Walters första medalj någonsin i U17 EM! Wow!

Dags så för semifinal där Walter får möta extremt svårspelade Italienaren Bonansinga Italienaren är något av en skräll som tagit sig till semifinal men det är ändå tydligt varför han gjort det och vad hans spelidé är.

Tänk er en Filler som druckit fyra Red Bull innan matchen. Italienaren går på attack till 110%, siktar en gång och pangar sedan iväg varje boll mitt i hål oavsett läge.

Men det kostade honom faktiskt lite i början på semifinalen. Italienaren rensar av flera fram till 10an i början på matchen men både missar en väldigt enkel 10 och lägger enkelt bort sig en annan gång.

Walter har dock samtidigt någon svårt att hitta sitt spel och känns något obekväm med Italienarens spel.

Walter spelar inte på något sätt dåligt utan har bara lite svårt att hålla sig ifrån Italienarens orkanvindar.

Och Italienaren slutar också att göra enkla misstag nu och efter två tredjedelar av matchen så står det 5-4 till Bonansinga.

Vi tar en time-out med fokus på att han är 120 gånger bättre safelirare än Italienaren och kommer vinna safeduellerna 9 gånger av 10 så vi ska inte ge något gratis. Får han chansen så fullt fokus på att rensa av med sitt fina lir!

Efter time-outen så vinner Walter nästa lägg för 5-5. Bra spel av båda gör att vi får 6-6 och ett avgörande lägg för en plats i Final! Spänningen är maximal och det syns på bordet också men Walter drar tillslut det längsta strået efter en stabil avslutning på lägget och vinner med 7-6 för en säkrad plats i finalen!! Makalöst!

FINAL:

I finalen får Walter tuffast möjliga motstånd där Felix Vogel väntar! Felix har varit den klart bästa U17 spelaren hittills i EM och en talang utan dess like. Han har hittat känslan i borden perfekt, har 100% självförtroende. Med andra ord en superfinal att vänta mellan

Walter-Vogel

Walter börjar med att han spränger en klockans sprängning, 4 bollar i och efterläge men ett litet problem lurar till sig. 5an är PRECIS klar förbi 6an men det är ruskigt tight.

Walter lägger sig bra till 5an och försöker göra den men kommer åt 6an lite och missar. Vogel får ett lurigt läge men rensar av fint.

I nästa upplägg så spränger Vogel illegal och Walter gör en grymm ingång på 1an men missar sedan 4an senare i upplägget och Vogel rensar riktigt fint av återigen. Inte alls den starten vi ville ha.

Men Walter håller sig till planen och håller sig lugn och fin och I rack 3 och 4 så får Walter komma in och göra två riktigt fina rens för 2-2. Walter straffar även Vogel i det femte upplägget efter att tysken lagt bort sig och gått på en vall. Walter har här en 3-2 ledning och ett fint momentum i matchen. Känslan är att det kan rulla iväg för Walter om det vill sig väl. Vogel går dock in och gör en riktigt bra sprängning och rensar direkt av till 3-3 och lika snabbt är momentumet borta.. Tills Walter svarar tillbaka med ett fint rens till 4-3!!

Åttonde upplägget ska komma att bli ett viktigt ett. Ett upplägg som vid flera tillfällen går emot Walter.

Vogel spränger och får ettan preeeecis klar. Han gör även ettan och rensar av till en till synes rätt enkel skjuts 5-9 skjuts men BRÄNNER. 5an ser ut att lägga sig bra för Walter men den lägger sig pressvall vilket gör stöten väldigt svår. Speciellt efterläget.

Walter gör dock en så bra stöt som han kan, han gör 5an och lägger ett ok men tufft läge på 6an i miljön och samtidigt så ligger vit pressvall.. Riktigt tuff stöt på dessa tighta miljöer men Walter gör en riktigt riktigt bra stöt och han gör 6an!! Tror alla.. men den dallrar typ 4 gånger mellan piggarna och hoppar ut! Helt otroligt. Vogel gör 6an och lägger sig halvsvårt på nästa boll som är 7an. Åttan är gjord tidigare i racket så han ska göra uppspel till nian men behöver göra en tunn tunn 7a. Han gör 7an och går sakta in i 9an men för preeecis tillräcklig knack för att 9an ska gå att göra och vi har tillslut 4-4 efter en rafflande kaka.

Vogel tar här time-out och Walter svarar klockrent med att även han ta time-out.

Vi går ut och luftar hjärnan och kör vårat snack.

4-4 och det börjar närma sig ett avgörande.

Walter spränger. Illegal. För första gången i matchen. Han gör ettan, får en boll över kvarterslinjen men bollen/bollarna som brukar gå i hörn knackar bort varandra och olyckligtvis för svensk del så lägger det sig väldigt bra för tysken. 2an i perfekt vinkel för att spela upp sig till en 3a-9a skjuts och inga misstag på skjuts 9an denna gång av Vogel. 4-5.

Fogel spränger och får ett hoppläge på 1an. Han går på den. MISS. Och det lägger sig bra för Walter! Han rensar till 6an men gör här en av sina sämre stötar i matchen och lägger sig väldigt tufft på 8an.. Nästan pressvall och en lång 8a. Han tar lite extra tid på sig, håller sig lugn och fin OCH HAN GÖR DEN! Han lägger sig bra till 9an också och gör den klockrent! 5-5

Walter spränger, komigen ge oss ett läge! Han spränger riktigt bra, har perfekt läge på 1an och helt öppet lägg!! Men så kommer 4an sakta och lägger sig framför vit Walter pushar ut till ett hopp som tysken lämnar tillbaka till Walter. Hopp och miss men dock en ganska tuff ingångs 3a för tysken som dock inte gör något misstag. Han rullar i den snyggt och bollarna ligger väldigt bra för att rensa av vilket tysken också gör för att ta sig till hill. 5-6 och tysken spränger.

Här tappar tysken vit i sprängningen och lägger sig press med kortvallen bakom kakan med vit. Inget läge på ettan och push-out av tysken. En sämre sådan. Walter lämnar tillbaka och tysken behöver här göra en riktigt bra stöt för att lämna safe. Han misslyckas!! Walter får ett bra läge på ettan i miljön även om miljöhållen är luriga. Walter går ner.. stöter.. och missar.. och ettan lägger sig bra.. AJ!

Tysken håller nerverna i styr FRAM TILL 8an till 9an! Han gör en rätt dålig stöt på 8an och lägger sig rätt lurigt på match 9an, speciellt när match 9an betyder EM-Guld.. Vogel visar dock varför han detta EM är den bästa U17 spelaren och gör den distinkt! Puuh, vilken match. En riktigt riktigt bra final där tysken hade det lilla extra rullet som i denna final avgjorde utgången.

Men vilken turneringen av Walter! Vilka matcher han gör! Så sjukt stolt över hur proffsig han var och tillslut så fick han sin medalj! Så väl värd sitt EM-Silver! Kung!

-

Silver i U17 till Sverige genom Walter men roligheterna var inte slut för svensk del!

I girls-divison så hade Linnea Hjalmarström hittills haft ett fantastiskt EM. Guld i 10-boll och brons i 8-boll och förutom det så hade hon även briljerat i lagmatcherna.

I 9-boll turneringens första match så fick vi en repris från 10-boll finalen då tyskan Lenk stod för motståndet. En tuff första match.

Linnea är direkt het och lirar briljant upp till en 3-0 ledning. Tyskan tar en time-out och kommer tillbaka med riktigt bra spel och krigar sig upp till 3-2. Linnea gör sedan 4-2 som sedan snabbt blir 4-4.

Cool som hon är så visar dock Linnea på ruskig kyla och vinner matchen med 6-4 efter en riktigt stabil och bra avslutning!

Ännu en tuff match väntade sedan i W1, Lena Primus!

Eller tuff på förhand iaf.. Här snackar vi överkörning deluxe från Linnea som verkligen visar vem som är kungen. En fullkomligt briljant match ger en 6-1 seger och en plats i WQ och match för medalj! Österrikiskan hade verkligen ingen som helst suck denna matchen

I WQ väntade Guldmedaljören från 8-bollen, Nord-Cyprioten Ghaffari!

De två tidigare mästarna mot varann och deras tredje möte mot varandra. 1-1 hittills. Här ska vi få en tuff batalj. Båda spelarna lira både bra men har också någon miss här och där. Spelarna följs åt hela vägen upp till 4-4 men som så många gånger tidigare i turneringen så avslutar Linnea på topp. Hon är så jävla häftig som till punkt och pricka följer våran plan och på sätter hon avslutar denna matchen på. Så cool! Hon går så häftigt in och briljerar de sista två lägen så jag vet inte vad. VINST 6-4 och ÄNNU en säkrad medalj för Sverige och Linnea! Wow!

I semifinalen väntade återigen Primus

Och jag måste bara starta från första upplägget, Linnea gör en fin etta men får en knack och har ett svårt läge på 2an.. Och det är detta läge jag ville komma till. Vi har pratat om det inför EM och innan varje match. Och detta, direkt i början på matchen.. ALLTSÅ vilken stöt hon går in och gör.. Safe.. Den är så vacker och snyggt spelad så att man blir tårögd. Hon träffar nästan mitt på 2an och låter vita följa med men i tempo så att 2an hinner gå förbi vita på tillbakavägen efter vallträffen och så bara glider vita in så mysigt bakom en boll.. Och så går hon ifrån bordet på ett så kungligt sätt så att man bara vet inte vart man ska ta vägen. Hon visade Primus direkt vem som är kungen vid bordet. Asså det är så snyggt!

Hela sekvensen..! GODIS!

Ok. Fokus, Fischer..

Linnea får boll i hand och rensar riktigt snyggt av till 1-0 och vilken start på semin.

Båda spelarna blandar och ger sedan. En del misstag, många fina stötar men efter 3-2 ledning för Linnea så kommer Primus igång ordentligt och gör några riktigt fina stötar för att gå upp till en 4-3 ledning.

Jag och Linnea tar en time-out! Går igenom lite smådetaljer, tar lite luft och vi bestämmer oss för att det är Fon’Li som ska in och köra efter time-outen! För er som inte vet vem/vad Fon’Li är så är det mitt smeknamn på Linnea. Och det har sin betydelse som nog bara hon och jag förstår! Hon vet vad som gäller när Fon’Li kommer på tal!

Linnea går också in och vinner nästa lägg till 4-4 och har bra läge i upplägg nio! Hon kommer dock lite fel till 8an och missar precis men har en bra vit boll som säkerhet och 9an ligger i mellan 8an och vita så att det ligger lite mask.

Det belönar sig och hon får chansen på 8an! Hon gör 8an men går rakt in i 9an och får ett lurigt läge! Vall-mitten finns. Hon går för vallen. En väldigt viktig 9a. 5-4 till Linnea eller Primus. Den är lurig.

Hon stöter.. OCH GÖR DEN! 5-4 Linnea och Primus försöker få till ett avbrott med en time-out!

Primus kommer tillbaka och det är Linnea som spränger. Hon får inte riktigt till det och det blir illegal.

Primus får en svår ingångs 1a, hon stänker i den men får inte nog med underskruv och lägger sig mask på tvåan!

Hon träffar den men lämnar ett läge till Linnea! Linnea rensar till 5an men kommer lite fel till den. Hon kan bara rulla i den och ge sig själv chansen på en lång tuff 7a. Hon rullar i 5an men missar sedan 7an MEN KOMMER UNDAN Primus för-vallar men lägger upp ett nytt läge för Linnea. Halvkänsligt läge men ack en möjlighet. Hon stöter och sjuan hugger Nervigt!

Primus får 7an mitt i hål men behöver gå runt bordet lite. Hon får ALLDELES för mycket effekt i stöten så överskruven gör så att vita stannar efter att den går in i vallen och hon lägger sig mask bakom 9an Primus tar fram hoppkön. Hon hoppar, träffar 8an MEN LÄGGER UPP DEN! Linnea har chansen.. OCH TAR DEN! 6-4 OCH FIIINAL!

Så i detta läget så hade vi både Linnea och Walter i final samtidigt! Gissa om det var mäktigt att vara coach på arenan och se svenskt i båda finalerna!

Final för Linnea och återigen stod Ghaffari för motståndet! Vem ska få åka hem som J-EM drottning? Eller som Linnea är för mig, kung.

Hur spännande jag än vill göra det så går det liksom inte. Linnea är dundertaggad och Ghaffari har exakt ingenting att sätta emot. Linnea går fullständigt in och ÄGER matchen. Hon är proffset, hon är drottningen, hon är kungen, hon är Fon’Li! Linnea vinner EM finalen i 9-boll med 6-2 och det är helt makalöst vilket EM hon gör

—-

Vidare till lagspelet i U17 för Walter, Gabriel och Linnea!

Som ni säkert kommer ihåg så var Sverige klara för semifinal efter en bragdartad insats mot Slovenien! En extremt spännande och nervkittlande match som redan är refererad i tidigare inlägg den 26/7 för den som vill läsa mer om hur laget tog sig till semifinal!

Väl i semifinal väntade lillebror, Finland

Finland hade bara två spelare i laget så Sverige skulle direkt ha en 1-0 ledning att gå på. Finlands lag innehöll dock två riktigt bra spelare, supertalangen Riku Romppanen och finspelande vassingen Auresto

Hur våra tankar gick med vem vi skulle sätta på vilken disciplin är mellan oss i laget men vi kan säga såhär att Finlands förbundskapten gapade när han såg våran uppställning! Ibland behöver man vara lite lurig

Väl till matcherna, Gabbe fick WO i 9-bollen. Linnea fick möta Romppanen i 10-boll och Walter fick Auresto i 8-boll!

I 10-boll matchen så får vi en start som man inte ens vågar drömma om och en start som är så häftig så det finns inte. Linnea går in som den största superstjärnan i värden och rensar av lägg efter lägg. 1-0. 2-0. 3-0. Wow!

Och vad gör Walter på bordet bredvid? Jo, EXAKT samma grej. Baam, 1-0, 2-0 och 3-0. Efter ca 15 minuter så står det alltså 3-0 till Sverige i båda matcherna. Drömstart. Men sedan går det lite grus i maskineriet för Sverige samtidigt som finländarna tar vara på sina chanser och timmen senare så står det 4-4 i båda matcherna Riku Romppanen håller i sitt spel och vinner mot Linnea med 6-4 men vilken match av Linnea som hade Riku i riktig brygga. 1-1 i matchen totalt och Sveriges hopp står nu till en Walter som ser något seg och trött ut. Förutom att denna match bjuder på mycket safespel och luriga lägen så har han även innan Teams haft långa tuffa matcher eftersom att schemat var så att avslutningen i 9-boll singel-turneringen spelades samma dag från kvartsfinal, med start 09.00, Semifinal 10.30 och final 12.00!

För att efter det avsluta EM med Teams Division 13.30.

Det märks på Walter att han är riktigt trött mentalt men Walter gör allt i sin makt för att slita till sig en vinst.

Även upplägg nio vid ställning 4-4 blir ”safe’igt”.

Tillslut är Walter på bordet med två av sina hela bollar kvar medans finländaren nästan har alla sina kvar.

Walters ena boll ligger dock ihop med Aurestos halva på ena kortvallen och Walter behöver lösa problemet för att kunna rensa av.

Förutom det så är problemet att han har en krattstöt framför sig.. På en boll som ligger i princip press med andra kortvallen.. Jag tänker, rulla bara löst in i bollen och slit vidare med upplägget från det läget.

Att sätta bollen OCH knacka upp sin sista är en sjukt tuff stöt. Men Walter går för den och jag kan ärligt säga att jag hann tänka: ”Herregud. grabben har tappat det och är galen. Hur kan han gå på den.. ”

MEN ibland behöver man gå för det fullt ut och ge sig själv chansen att vinna. OCH HAN STÄNKER I DEN MED MAXVÄNSTER, GÅR KORTVALL, LÅNGVALL, IN I BOLLARNA!! WHAAAT!

Ge han läge nu då för faaaan! Nej, nej, NEJ! Det lägger sig väldigt lurigt och det enda han får är en avig vall-hörn.. Herregud. Efter den stöten..

Han är tvungen att gå på vallen. Och tammefan, HAN GÖR DEN OCKSÅ En sååå fin och klockren vall-hörn med lite under för att komma ner till åttan.

Han lägger sig lite avigt på åttan i miljön och måste göra den riktigt fint för att få effekt på vita så att han inte förlöper i andra miljön. Att rulla i den är för lurigt i detta läge.

Han går ner på åttan och gör den peeeerfekt för 5-4 ledning. Auresto spränger. Får i boll men lägger sig lurigt och missar..! Walter får chansen. Det ligger ok och han rensar också fint av till åttan. Ett litet sträckläge men en enkelt åtta för en finalplats för Sverige!! MEN Walter miiiissar Han slarvar lite med stöten och det straffar sig direkt. Aj, aj, aj. Det är aldrig över förrän sista bollen är i och vit har stannat.

Dock, på något sätt har det lagt sig lite smålurigt för Auresto.. Han har 5 halvor kvar men behöver ändå göra en i detta läget halvtuff ingång. Han gör bollen, men tappar vita lite.. Vart går vita? Vart är den på väg? Den ser ut att gå mot hål och förlöpa?? Den rullar och rullar och HAN FÖRLÖPER. HAAAN FÖRLÖPER

Boll i hand på åttan för Walter och SVERIGE ÄR I FINAL I U17 TEAMS WOW! Vilken spänning. Herregud. Galet.

Kort kort break och sedan

Sverige-Tyskland i final. Mäktigt.

Påfyllning av energi och så mycket luft som möjligt och sedan in och ge allt, njuta och ha roligt!

Linnea får återigen tuffast möjliga motstånd. Hon får möta dubbla U17 mästaren Vogel i 8-bollen. Walter får Geitz i 9-boll och Gabriel som fick WO i sin match i semin mot Finland får i 10-bollen möta Hybler.

I 8-bollen så gör Linnea absolut ingen dålig match men Vogel är totalt omöjlig och lirar extremt bra. Linnea gör allt rätt och ger sig själv så god chans som möjligt men tillslut så har Linnea ändå inte mycket att sätta emot denna match. Vogel lirar briljant och vinner matchen med 6-2 och 1-0 i matcher för Tyskland.

I 10-bollen så börjar en extremt taggad Gabbe briljant. Full av energi och han ser ut att njuta av nerverna.

Han lirar fantastiskt upp till 3-1.

Sedan kommer en liten dipp och Tysken hugger direkt och går upp till 4-3. Gabbe är dock riktigt cool och håller sig mentalt fortsatt på banan för att snyggt göra 4-4. En tuff kamp som kan gå åt båda hållen medans vi går över och kollar hur det ligger till i Walters match.

Walter som mer eller mindre lirat hela dagen non-stop och lägg där till ett par extrema genomkörare ser direkt rätt så mosig ut. Vi gjorde allt vi kunde för att få energi tillbaka för en sista kraftsamling men det ser lite tufft ut.

Missförstå mig inte, Walter ger det EXAKT allt han kan. Han försöker ge det fokus, håller sin pre-shot rutin och ger allt han har. Det är det där lilla sista som inte riktigt finns där. Match börjar med ett par enkla misstag från båda håll och spelarna tar också varsin poäng. 1-1.

Tysken drar sedan iväg ordentligt efter bra lir. 1-2. 1-3. 1-4. 1-5. Ouf Matchen ser mer eller mindre körd ut men Walter fortsätter kämpa. Han ger inte upp. Han ger sig själva största chans att lyckas OCH VAD HÄNDER? Han får betalt för sin proffsighet! 1-5 blir 2-5. 2-5 blir 3-5! Håll igång 3-5 blir också 4-5!!! Wow. Momentum Sverige!

Spänningen håller i sig och det står tillslut 5-6.

I detta läge står det alltså 4-4 i Gabbes match och 5-6 till tysken i Walters!

Totalt sätt 1-0 men matchen lever nu i allra högsta grad och chansen till ett guld ser inte längre omöjlig ut! Otroligt spännande.

I det tolfte upplägget i Walters match så spränger Walter perfekt och allt ligger öppet! När det endast är 5an, 7an och 9an kvar på bordet så lägger sig han sig dock lite fel till 5an.

Han väljer att bara göra den och stanna på 9an för ett lite längre läge på 7an men ändå en bra möjlighet och stabilt val av Walter! Walter går dock här in och tokbränner den långa 7an. Lite spänning i den stöten kan man nog lugnt säga MEN 7an lägger sig dock tufft och matchen lever. En kort safeduell senare så har tysken chansen på en sjukt svår 7a. Vita nära kortvall och 7an nästan mitt på bordet och lite vinkel.

Här går tysken in och gör en av turneringens stötar. Han gör 7an mitt i hål och lägger sig perfekt på 9an och guldet till Tyskland är ett faktum. Sjukt snygg avslutning av tysken! Grattis Tyskland!

Men WOW vilken lagturnering Sverige gör! EM SILVER! Så sjukt stolt!

Medalj i lag är det vackraste som finns och förutom att Gabriel, Linnea och Walter får varsin medalj så fick även coacherna, jag och Ann-Sofie varsin medalj! Så stolt!

Kort om allas EM:

Linnea Hjalmaström! FON’LI! Denna makalösa tjej!

Två guld, ett brons och lagsilver!

Alltså. Vilket EM. Vilken KUNG hon var! På alla sätt! Mentalt ska vi inte snacka om, överlägsen! Jag har aldrig sett någon dominera ett EM på samma sätt. Det är något makalöst.

Det mest fantastiska var hur hon till punkt och pricka följde våran plan vi hade inför starten på EM. Alltså jag är så imponerad.

Stort tack och även stort grattis Pål Nylander som jag vet gett mycket av sin tid på just Linnea. En stor eloge även till dig!

Värt att nämna är att Linneas belönats med en VM plats till Junior-VM i Klagenfurt! Stort!

Stort grattis Linnea till det fina EM:et! Du är fantastiskt! Vilket biljardtjej Sverige har!

Gabriel Aspholm gjorde sitt första EM. Och på sättet han gjorde det. Även om det var hans första EM så kunde han oftast lira avslappnat och sitt snygga spel.

Och 90% av tiden så höll han sig också lugn och cool mentalt vilket vi jobbade mycket med innan och under EM.

Inte illa av 15 åriga Gabriel som tidigare lätt brusat upp sig själv vid en miss och osv. Makalöst snyggt EM av dig Gabbe och ett så välförtjänt lag-silver! Och dessutom flera fina placeringar! Kung!

Jag är så otroligt stolt över dig!

—-

Walter Laikre.. Vilken grabb! Vilken kung!

En makalös talang som utvecklats något otroligt senaste åren.

Walter som hade höga mål detta EM hade inte rullet med sig i början på tävlingen. Även om placeringarna var bra så var målet medalj och i detta makalöst starka startfältet så behöver allt sitta för medalj. Walter var dock otroligt proffsig på alla sätt och gav sig verkligen största möjliga chans att lyckas och han fick också belöningen i den sista disciplinen. En fantastisk 9-boll turnering resulterade i ett så välförtjänt silver och av bara farten även ett lag-silver! Otroligt starkt! Walter kvalade även han in till Junior VM som var ett av hans stora mål för säsongen!

Jag är så sjukt imponerad av Walter. Det finns inte många som är så proffsiga och seriösa som Walter är och han har en otroligt ljus framtid framför sig!

Du är kung Walter!

Grymma 18 åriga Samuel Bedeus som aldrig spelat ett EM förut blev välförtjänt sitt sista år som junior uttagen i juniorlandslaget. Sitt/sina första J-EM är mest till för att se och lära för framtida Junior EM. Här gick alltså Samuel in i hans första EM mot tuffast möjliga motstånd som sista-års Junior. En otroligt ”taskig” uppgift

Samuel hade det dessutom något jobbigt på sidan om biljarden och mentalt var det ibland tufft både på och utanför biljardbordet och det var något vi kämpade mycket med tillsammans.

Han gjorde det dock fantastiskt och fick samtidigt visa Europa sitt fina spel.

Jag tror Samuel växte något otroligt denna resa, på flera plan, och jag är extremt stolt över honom.

För att visa detta på bästa sätt och även för att visa att även han som inte lirade lagspel var en del av SVERIGES landslag och en del av denna trupp så gav jag honom min medalj som jag fick från Sveriges fantastiska LAG-silver!

Den medaljen betyder väldigt mycket för mig och jag är otroligt stolt över den och minst lika stolt är jag över Samuel! Han vet hur mycket den medaljen betyder för mig och jag hoppas han förstår att det även betyder att han ska vara stolt över sig själv.

Tack Samuel för detta EM.

—-

Tack!

Jag vill även säga stort, stort tack alla trevliga familjer som följde med spelarna, dom hjälpte till på flera olika sätt under EM och hejade på som bara den! Ni är grymma.

Stort tack alla för detta EM och denna resa!

•Tack alla här hemma som hejat på och stöttat!

•Tack hallarna som öppnade upp!

•Tack Biljardförbundet för stödet på olika sätt!

Sist men inte minst det största tacket till förbundskapten Ann-Sofie Löfgren!

Folk förstår nog inte det arbetet hon gör och har gjort. Queen!

// Christian Sparrenlöv Fischer

Ni kan hitta fler bilder här.

Publicerad: 2023-08-10

Senast uppdaterad: 2023-08-10

Författare: Anna-Karin Bedeus