Gå till innehåll
Snooker
Snooker

SM - junior & senior

I helgen korades de första Svenska Mästarna för säsongen. Seniorerna och juniorerna samlades i Snookerhallen för spel mest hela lördagen och söndagen.

Kanske var det en covid-reaktion med uppdämt tävlingsintresse som gjorde att så många kom till start förra året. I år var det svårare med anmälningarna, men till slut kom sex juniorer till start och det dubbla i seniorklassen.

För seniorernas del handlade det om spel i två grupper med sex man i varje. Som alltid är det stora skillnader i kunnande och några riktigt tröttande långa matcher, men turneringen löpte på utan några egentliga överraskningar alls.

Till slut handlade det om semifinaler mellan Andy Nettleton och Magnus Åleby, respektive Henrik Svedstedt och Sirajuddin Hassan. Henrik tog hem sin enkelt med 4-0, medan Andy hade problem med Magnus som stressat till hallen efter carambolespel i Sollentuna.

Men final blev det för SSBK:s Andy efter 4-2 i semin, och i finalen släppte han första frame till Henrik för att sedan ta fyra raka för Senior-SM-titeln.

För juniorerna blev det spel i två tremannagrupper som ledde fram till final. Även här skiftar ju kunnandet men mycket positivt är det att ungdomarna från pool-sidan såg ut att trivas i miljön. De har ju grundtekniken och med lite fler timmar vid snookerborden kan de ta snabba steg mot att utmana de bästa.

Men detta år blev det de förväntade två som tog sig till final. Malmös Nils Ritenius Manjer hade dock rejäla problem på vägen dit, och Walter Laikre var en hårsmån från att ta finalplatsen i stället.

I finalen väntade Andrej Nasibov som lätt tagit hem den andra gruppen. Och för Andrejs del handlade det om fjärde raka finalplatsen i U21-SM. Imponerande.

Och Andrej fortsatte positivt med att ta de första två framen i finalen. Nils lyckades ta det tredje, och sedan vände plötsligen allt till Nils, som lätt tog sig fram till 3-2. Så skiftade det igen efter att Nils hade haft svårt att ta sig ur någon snooker.

Det blev ett sjunde och avgörande frame där på söndagskvällen, och Nils var den som hade den bästa orken och lyckades ta hem andra raka titeln.

Vi gratulerar SSBK:s Andy Nettleton och MCSK:s Nils Ritenius Manjer till SM-titlarna!

Publicerad: 2022-05-18

Senast uppdaterad: 2022-12-14

Författare: Svenska Biljardförbundet

Sponsorer