Gå till innehåll
Snooker
Snooker
Lag-SM

Klubblags-SM - Årets roligaste tävling

Årets stora nyhet är att vi för första gången i svensk snookerhistoria kommer att arrangera ett lag SM, och det ska gå av stapeln på snookerhallen redan om en månad, eller närmare bestämt 4-5e februari. OBS sista anmälan är 1 vecka före tävlingen dvs på lördag 28/1 18:00. Tävlingen kommer inom kort att läggas upp på Cuescore men börja redan nu prata ihop er inom era respektive klubbar och bilda lag.

Vad är då formatet?

Ett lag består av 4 spelare (max 2 reserv tillåtet) och beroende på antal anmälda lag kommer vi antingen köra en stor grupp eller två mindre grupper. Upp till 9 lag spelar vi ett stort gruppspel, 10 eller fler lag delas in i två grupper. Alla lag möter alla i gruppspelet och 4 lag går vidare till semifinal. En gruppspelsmatch består av 2 singelmatcher och 1 skotsk dubbelmatch. En viktig skillnad mot traditionellt gruppspel är att varje frame ger 1 poäng. Vinner man sin gruppspelsmatch med 3-0 har man 3 poäng. Blir det däremot 2-1 har vinnaren 2p och förloraren 1p. Placering i gruppen bestäms av högst antal poäng. Det innebär att i teorin kan ett lag som vunnit färre matcher ändå placera sig högre än ett annat lag med fler vinster, om dem totalt sett vunnit flera frame.

En viktig detalj under gruppspelets gång är att varje spelare i laget ska ha spelat minst en dubbel-match, dvs man kan inte ha en spelare som enbart spelar singelmatcher rakt igenom gruppspelet, hen måste också ha spelat minst en dubbelmatch. Använder man sig av reserver i gruppspelet måste även dessa spela minst en dubbelmatch.

Observera att varje i varje match ska alla tillgängliga spelare (utom reserver) spela. Har man mindre än fyra spelare till start så är dubbeln obligatorisk och en eller bägge singlarna förloras på w/o.

Inför varje omgång ska lagledaren anmäla vilka i laget som kommer spela respektive match (singel 1, singel 2, dubbel-par)

OBS alla spelare i laget måste representera samma förening! Detta är alltså ett klubb-lags SM och man kan inte bilda ett lag av spelare från olika föreningar. En förening kan däremot ställa upp med flera lag.

Vad händer om två eller flera lag har lika många poäng?

Om två lag har lika många poäng är det inbördes möten som avgör vilket lag som placerar sig högre.

Om tre lag har lika många poäng är det inbördes möten dem tre lagen emellan som avgör i vilken ordning lagen placerar sig. Om det fortfarande är lika spelar dem tre lagen ett gruppspel mellan varandra, men istället för hela matcher består en ”gruppspelsmatch” enbart av en re-spot black i formatet av en skotsk dubbel men där alla 4 spelare i laget är med.

Om fyra lag hamnar på samma poäng spelar dem en ”mini knockout”, 2 semifinaler, en final samt match om 3e plats för att avgöra ordningen sinsemellan. Lottningen inför denna typ av ”semifinal” är slumpmässig.

Övrig praktisk information

Datum: 4-5/2
Sista anmälan: 28e januari 18:00 (Cuescore.com)
Startavgift
: 1200 SEK / lag
Max antal deltagare / lag: 6 personer per lag, dock endast 4 som spelar i varje enskild match.
Max antal lag / förening: Ingen begränsning, en förening får bilda flera lag.
Klädkod: Enhetlig klädsel, piké och finbyxor går bra, dock en jeans. Tryck gärna upp likadana klubbtröjor eller ha ett föreningsmärke på snookervästen om vi klär en mer traditionellt.
Prispengar: Ja, det följer samma fördelning som vanliga rankingtävlingar.
Avbytare: Fritt att byta spelare i laget fram tills första matchstart.

Publicerad: 2023-01-04

Senast uppdaterad: 2023-02-03

Författare: SK Snookerkommittén