Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Rapport Malta U21

Årets snooker-EM spelas på Malta just nu. Sol, hav och värme gäller för många av besökarna på ön men på ett av jättehotellen vandrar det bland de vanliga turisterna runt en mängd ungdomar uppklädda i väst och fluga. U-16 och U-18 är avklarade, U-21 är i full gång.

Inga svenska deltagare i de två yngsta klasserna, men våra domare Kim Hartman och Johan Hansson har varit i farten med dessa ungdomar sedan tävlingarnas start.

Och fin snooker har det handlat om vid många av de 16 borden. Ukrainas 17-åring Iulian Boiko som ju redan hunnit med att testa på proffslivet har bjudit på tre centuries men försvann ändå ur U-18-turneringen tidigt. Och Lettlands 15-åring Andrejs Pripjoks tog sig inte heller vidare till de 16 sista trots en 141:a i sin förlustmatch. Bästa breaket hittills.

På torsdagen satte också U-21 igång. Och där vi ju har svenska deltagande genom Nils Ritenius Manjer från Malmö CSK. Det började bra i första matchen mot en 13-årig serb. Nils kom in direkt och gjorde en 27:a och visst tänkte vi då att det skulle bli en bra dag för Nils.

Men segt och jobbigt blev det. Massor med foul-poäng, enstaka bra bollar och inget flyt alls. Men! Två matcher hann han med på torsdagen, den andra mot en 12-årig ungrare. Och två segrar blev det till slut. 3-2 i båda, när det väl gäller så är han stark, Nils.. Men efter de tio framen skulle det visa sig att den där inledande 27:an var dagens högsta…

På fredagen mötte han gruppfavoriten Liam Graham från Skottland, och skotten var ett nummer för stor för Nils. Snabba 3-0.

Vidare ändå från gruppen och 11-årige skotten Adyan Iqbal var nästa motståndare. Adyan är från en riktig snookerfamilj, där tre bröder också spelar för fullt på borden bredvid här på Malta. Som vanligt blev det en lång match för Nils. Och som sagt, han biter ihop när det gäller. Vinst i avgörande frame.

Framme i sista 32 väntade en riktigt bra spelare, Oliver Sykes, och Nils pressade honom ordentligt, men vid 2-2 var flytet inte riktig med. Sykes kom in på en tursam röd och tog femte med en 60-serie. Och av bara farten gjorde han en 60-serie i nästa frame för vinst 4-2.

En trött och hungrig Nils verkade ändå vara hyggligt nöjd trots förlusten, det var helt enkelt en bättre spelare han mötte.

Sen var det raska kliv mot lunch, en spagetti carbonara. Valet av restaurang? Den närmsta biljardhallen förstås. Och det fanns ju lediga bord!

Under lördagen ansluter Chi Voong, Jim Johansson, Suleman Kukka Salam och Andy Nettleton. På söndagen börjar öppna EM. Följ gärna på ebsa.tv Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2023-03-13

Senast uppdaterad: 2023-03-13

Författare: SK Snookerkommittén