Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Nils vann i Växjö

Nils RITENIUS MANJER Länk till annan webbplats. av Malmö Carambole och Snookerklubb vann finale mot Shivan MOHAMMEDALI av Umeå Biljardklubb i en spännande match för att ta hem Ranking 12.

Det var en gang till Växjö Snooker & Biljard Klubb som bjöd in alla snooker spelarna från hela landet att delta i Rankng 12 för säsongen.

Det var 27 av 29 som ansåg sig intresserade. Klockan elva på lördagen var det dags att sätta igång tävlingen.

Tävlingsledningen bestod av Massoud Nazari och Mohammed Mukhtar Najafi. Matcherna startade kl. 11:00 på lördagen som planerat även om turneringen bevittnade två W/O.

Växjös spelarna kämpade och presterade oväntat i första runda. Även om några av Växjös spelarna lottades mot varandra, det var en lätt vinst för Jawad Alizada 3-0. Växjös Golamreza Jafari mot Brian O'Grady 3-0 och 3-1 för Växjös Massoud Nazari mot Kungsholmens Mehdi Nouri. Däremot förlorade Växjös Mujtaba Mohammadi mot Örebros Adam Jansson 3-0, Växjös Heydarali Ghaderi mot Malmös Peter Skough 3-0, Kvilles Anton Havås mot Kungsholmens Naeem Ullah Khan 3-0, Växjös Alireza Safi mot Malmös Mikael Wendeberg 3-0.

Turneringens överraskningar bland annat var David Carlssons hög prestation mot turnerings favorit Andy Nettleton som förlorade sin match 3-0. Det kan man säga har varit en stor chock då en ganska erfaren pool spelare vinnare mot en av Sveriges bästa snooker spelare. Näst mest intressent och ”nail biting” match som Dennis Taylor, en legendarisk snooker pandit och kommentator brukar säga, var mellan Växjös Mohammed Mukhtar Najafi mot en av Malmös bästa Chi Voong 3-2 till Chi. Där Mukhtar missade en mellanlång brun boll. Safety duellen fortsätt för färgade bollar. När rosa och svart var kvar på bordet då behövde Mukhtar bara rosa när Chi attackerade rosa men som tur lämnade inget läge för Mukhtar. Han spelade safe men som otur träffade rosa svarta bollen som var mitt på bordet och sänkte den. Chi attackerade rosa en gång till men igen lämnade en ganska lång och svar cut-back för Mukhtar. Mukhtar hade fått nog och attackerade rosa men inte beräknat vitbollen. Han lyckades sänka vit boll och nu var det Chi som behövde bara rosa som matchboll. Med boll i hand han satt rosa i mitten och vann matchen.

Massoud Nazari hade Nils på tårna när han ledde med 2-1 men Nils visade hur alla att han var där i Växjö för vinna titeln detta året men tanke på förlusten förra året i finalen mot Andy. Han tog matchen till avgörande frame och görde en 45 serier då Massoud lyckades aldrig komma tillbaka.

Finalen hölls på söndagen. Vid 17-tiden var det dags att spela sista matchen av turneringen. Domaren Mukhtar Najafi lät Nils gissa vilken hand Nils höll en krita i och eftersom Shivan gissade fel så fick Shivan börja. Nils tog första framet ganska bra även om Shivan hade bra chans att ta sista röda med alla färgade bollar på prick när Nils satte en svår 14:nde röd men lyckades att träffa gröna samtidigt och sätta den i mitten. Shivan kom till bordet och nominerade svarta bollen som free boll. Han tog den men hamnade på fel sida blå för att komma till sista röda. Då valde han att gå för en svår grön och missade den. Nils som hade tappade hoppet om det här framet fick en ny liv och vann andra framet också. Nu står det 2-0 för Nils. Shivan fortfarande missade ett par chanser i början av tredje framet men snart var det dags för en come-back vilken han gjorde. Han gick på en lång blå och satte den och då var framet över. Det stog 2-1. Nils tog frame 4 ganska betryggande. Nu stog 3-1 för Nils och han såg ut ganska bekvämt. Spelarna gick för en kvart paus och publiken blev större tack vare livesändningen via Instagram. Shivan däremot tappade aldrig hoppet och började ganska bra i frame 5 och 6 och gjorde två viktiga serier 31 och 30 att komplettera come-backen. Publiken som ville att matchen gå i hela vägen till deciding frame fick sina önskemål uppfyllda. Nu vår det 3-3 och det var Nils match att förlöra. Avgörande framet började med ganska bra safety-battle från båda sida. Nils gick på långa röda två gånger i rad och i båda gångerna missade han ganska brutalt utan att lämna någonting till Shivan. Shivan spelade hög klass safety för tredge gången och Nils försökte att hitta flyktväg tillbaka till baulk men misslyckades. Det var här när en röd bara hittade sin väg inne i hål. Han sa förlåt till Shivan och gick på svarta bollen i grön hål. Men nej det missade han den där och lyckades ha en lycköträff igen och svarta bollen gick i svarta hållen! Två konsekutiva stöttar på det sättet. Han sträckte handen igen och sa förlåt till Shivan medan han bara log. Nils fortsätt serien och gjorde 62 break. Här slutades sagan på ett sätt som ger anledning för många att älska det här fina idrott. Shivan sträckte fram sin hand för ett”Tack för god match”. Väl spelat Shivan och och stort Grattis till Nils som blev segrare i Ranking 12.

På något konstigt sätt blir man påmind av Cliff Thorbuns första 147 i Crucible historia som också började med fluke.

Publicerad: 2023-05-02

Senast uppdaterad: 2023-05-02

Författare: SK Snookerkommittén