Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Shivan försvarade sitt SM-guld (40+)

Helgen 17-18:e maj avgjordes +40 SM på Snookerhallen i Stockholm.

Kärt barn har många namn, och i folkmun florerar diverse namn på ett av våra svenska mästerskap. Senil-SM, Gubb-SM, eller Senior-SM som skapade förvirring hos en bekant från annan idrott där senior är steget efter junior. Hos oss är det +40 som gäller, och således heter det officiellt just 40+ SM.

30 stycken 40-plussare noterades till årets uppgörelse som sedvanligt startade på lördagen med gruppspel. Åtta grupper, med varsin kvartett, lottades ett par dagar innan. Grundskolematematiken kanske försvinner med åldern, men här är vi samtliga med på att 30 genom 8 inte går jämnt ut, varpå två grupper fick en trio.

Till söndagens kvartsfinaler skulle samtliga gruppvinnare få biljett till, så vilka lyckades ta sig dit? Vi tar det grupp för grupp, för enkelhetens skull.

I Grupp A fanns en duo som fick bilda trio med den regerande mästaren Shivan Mohammedali som ifjol plockade hem sin första +40-titel. Till skillnad från Kyren Wilson i VM nyligen höll nerverna för Shivan som slapp respass direkt, utan bestämt tog sig vidare till kvartarna.

I Grupp B lyckades Magnus Åleby plocka fram den mest snookerlämpade spelaren hos honom, vilket var gynnsamt för att kunna manövrera sig vidare ur gruppen. Magnus tävlar friskt inte bara i snooker, utan i alla tre biljardgrenar, vilket får en att tänka lite åt Tumba-hållet…

För några år sedan hade undertecknad undrat om det var Mats eller Johan som betalade avgiften, men idag klarar man att skilja på tvillingbröderna Eriksson utan att behöva hjälp. Johan Eriksson var dock den enda av de två i startfältet, och han bokade sin plats högst upp i Grupp C med raka segrar.

Grupp D bjöd på mycket snooker, kvantitativt alltså. Möjligtvis har något rekord slagit efter Raine och Francis nästan sju timmar långa kamp. Efter ännu längre väntan än så, fick Sirajuddin Hassan äntligen ta fram kön igen, och spela till sig avancemang till de sista åtta.

Efter en mycket fin säsong som resluterat i en andraplats på ettårsrankingen, hoppades nog Brian O’Grady på att plocka hem en SM-titel som strössel på glassen. Först behövde han stoppa Grupp E, men George To ville annat och stopp för Brians framfart och la själv beslag på förstaplatsen.

Hittills har det inte varit så speciellt dramatiskt, men i Grupp F skulle dom som var kvar tills lördag blev söndag bli bjudna på spänning. De två sista matcherna startade samtidigt, bredvid varandra, där tre av fyra spelare hade chansen på avancemang. Efter att Mart Liigant besegrat Sven-Olof Bergkvist med 3-2, och nyheten nått bordet bredvid utbrast Kai Parviainen “Dåmåste jag kämpa” när avgörande frame mot Mikael Wendeberg precis startat. Kai kämpade och gick därmed segrande ur gruppen, där det tillslut enbart var ett frame som avgjorde.

Även Grupp G avgjordes under dramatiska omständigheter, dock ett par timmar tidigare när Peter Skoug och Magnus Vesterlund spelade om vem av de två som skulle få spela mer snooker på söndagen. Matchen gick såklart till ett avgörande frame, där en svår snooker tillslut blev fallet för Peter, som fick se sig besegrad av Magnus Vesterlund.

Den andra gruppen med en trio var Grupp H, som på förhand kanske skulle tilldelats epitetet “Dödens Grupp”. Saad Aziz, Martin Söderberg och Andy Nettleton är alla starka spelare. I slutändan var det kanske tur att gruppen inte benämndes “Dödens Grupp”, eftersom Andy Nettleton tog sig vidare utan att förlora ett frame.

Vid den här tiden var den kommersiella verksamheten igång på Snookerhallen, och bland allt folk fann undertecknad sin goda vän Claes, som fick dra lappar när vi lottade fram söndagens kvartsfinaler.

George To - Magnus Vesterlund

Johan Eriksson - Sirajuddin Hassan

Shivan Mohammedali - Magnus Åleby

Andy Nettleton - Kai Parviainen

George var en av tre som tagit sig igenom gruppspelet utan att förlora ett enda frame, medan Magnus inte kom upp i den nivå på sitt spel vi är vana vid. Men med en ny dag kommer nya möjligheter! Efter att ha delat lika på de två inledande framen började Magnus se stabil ut och det syntes till viss del i protokollet. Tillslut var Magnus för stark, trots ett jämnt femte frame och George fick vifta med den flaggan medan Magnus avancerade till semifinal efter 4-1.

4-1 blev så även siffrorna i matchen om vem som skulle göra sällskap med Magnus i en av semifinalerna. Allt tydde på att Siraj hade fått i sig en bra frukost efter den långa gårdagen, för övertygande tog han det första framet. I det andra såg det ut att bli likaläge, men mot slutet var det Siraj som tog vara på chanserna och kunde dubbla sin ledning. Johans frukost tog kanske längre tid att smälta? Härifrån var varje frame jämnt och Johan kämpade på bra. Det var nära 2-2, men istället lyckades Siraj ro åt sig de jämna framen och kunde tillslut pusta ut när 4-1 noterades.

4-1 verkar vara det föredragna resultatet i den aktuella omgången, så även i mötet mellan Andy och Kai. Andy var en av de tre som gick rent i gruppspelet, medan Kai var den som tog sig hit med den minsta marginalen. Precis som igår (red. anm. fast klockan hade förvisso passerat midnatt…) behövde Kai kämpa. Men Andy bestämde takten likt en metronom och gick upp till 2-0 innan kämpandet gav utdelning för Örebroaren Kai. Från 2-1 trummade Andy på igen och kunde därmed gå segrande ur denna 4-1 match.

Kämpa behövde den regerande mästaren göra mot Magnus Åleby, en av två Magnus bland de åtta och dessutom är de båda Magnusarna aktiva i andra discipliner. Herr Åleby lyckades hålla Shivans framfart borta med listig defensiv och stötar tagna direkt från bordet utan några hål. Noterbart är att det andra framet slutade hela 114-65 till Shivans favör, efter klurigt snookrande från de båda. Shivan lyckades vinna de två inledande följt av två efterföljande, vilket innebar att vi inte fick en fjärde kvartsfinal som slutade 4-1. Istället blev det 4-0.

De båda semifinalerna startade strax efter klockan passerat två. På bord 1 mötte Shivan Mohammedali, den regerande mästaren, Andy Nettleton med två tidigare titlar i Senior-SM, 2016 och 2022. Den eminente domaren Veronika Kovacs var den semifinalens rättskipare, medan Johan Hansson dömde på bord 5, där Magnus Vesterlund och Sirajuddin Hassan gjorde upp om finalplatsen.

Shivan och Andy spelade inledningsvis jämnt och tillknäppt, och efter tre frame som gått nästan hela vägen allihop, stod det 2-1 till Shivan. Om energin var slut hos förbundsordförande Andy, eller om hans tankar svävade iväg till det kommande Riksidrottsmötet, vet bara Andy. Men när Shivan började få lite flyt i sitt spel kunde inte Andy sätta emot, varpå ytterligare en 4-1 match skrevs in i protokollet. Shivan till final!

Parallellt startade Magnus starkast, kanske var det tredjeplatsen i Biljardären 10-Ball Masters från helgen innan som gav en boost i ryggen. Vid ledning 2-0 var det Siraj tur att dirigera, men tyvärr höll det bara frame tre ut, innan Magnus tog över igen. Efter en liten paus, vid 3-1 underläge, startade fjolårets semifinalist i Öppna SM mycket bra och vann frame fem. Ett tag såg det ut som att vi skulle bli bjudna på ett skiljeframe, men Magnus var inte så givmild av sig och spelade hem matchen, och därmed tog sig till final, 4-2!

I finalen var det till viss del avvaktande spel till en början, och ingen av herrarna kom igång på riktigt. Efter två hela dagar var det kanske så att överarmarna gav med sig och inte riktigt orkade hålla upp. Spelet böljade, och det visade sig att det räckte med att höja kvalitén när det verkligen behövdes för att vinna respektive frame. Trots missade chanser att avgöra från Shivan, och att Magnus tog sig tillbaka från att behöva snookers, avslutades en lång taktisk sekvens med en snöplig foul från Magnus. Foul, Shivan four, frame and match, hördes från finalens domare Naeem Ulla-Khan samtidigt som Magnus sträckte fram handen och gratulerade Shivan till segern. 4-2! Shivan lyckades alltså försvara sin titel, grattis Shivan!

Tack till arrangören SSBK med tävlingsledare och domare, Snookerhallen med personal, samtliga spelare, och alla andra som bidrog till en härlig snookerhelg!

Skribent: Morgan Högren

Publicerad: 2025-05-22

Senast uppdaterad: 2025-05-22

Författare: SK Snookerkommittén