Gå till innehåll
Carambole
Carambole

Michael Nilsson ett stort utropstecken i World cup

Michael Nilsson,50 från Malmö gjorde en fantastisk prestation i World Cup som spelades i Ankara, Turkiet.

Veckan innan tävlingen vann han tillsammans med Torbjörn Blomdahl lag-EM och tog sitt första guld för lag. Redan då visste man att Michael var i fin form inför World Cup.

Michael Nilsson kom in i turneringen i den sista kvalomgången på torsdagen. Där spelade han stabilt och vann sina två matcher(H.C Thai 40-37, T.H Do Nguyen 40-29) och gick vidare till huvudtävlingen.

Där fick han i sin grupp Martin Horn, Tyskland, Murat Naci Coklu, Turkiet och Barry van Beers, NL. I första matchen förlorade han mot Horn 33-40. Chansen att gå vidare fanns dock kvar då även tvåorna går vidare från gruppen. I andra matchen belv det oavgjort mot Coklu och sista matchen blev helt avgörande. Oavgjord eller vinst för Barry van Beers räcker för att holländaren ska gå vidare. Men Michael visade andra takter och vann till slut med 40-29. Michael vidare till 8-delen! Starkt!

Det var denna match mot Jose Juan Garcia, Colombia som Michael visade världsklass! En serie på 20(!) och ett snitt på 2.777 var helt fenomenalt! Garcia som var i sitt livs form och besegrade Dick Jaspers, koreanska underbarnet Myong Woo Cho och Antonio montes i sin grupp med ett snitt på 2.068, så var Garcia en klar favorit. Vid ställningen 16-16 så går Michael in och gör det avgörande 20 serien! Stort jubel och stående ovationer bland åskadare och spelare! Att nå kvartsfinal på det sättet visar att Michael Nilsson är en värlsspelare!

Tyvärr så blev det stopp i kvartsfinalen mot Marco Zanetti med 39-50. Men en hedrande 5:e plats i World Cup är verkligen bra!

Michael har faktiskt placerat sig bättre en gång i World Cup. Det var i Hurghada, Egypten år 2000 som han belv 3:a! Han blev även 5:a i portugisiska Matosinhos 2010.

Torbjörn Blomdahl var seedad i turneringen i Ankara och gick också vidare till 8-delen. Där blev det respass mot tysken Martin Horn med 45-50.

Det fanns två svenskar till som kvalade i tävlingen. David Pennör och Nalle Olsson.

Nalle gick tyvärr inte vidare i sin kvalgrupp. David däremot gjorde en mycket bra prestation! Inte nog med att han vann gruppen obesegrad så rankades David till bästa kvalspelaren med ett snitt på 1.780 inför sista kvalomgången innan huvudtävlingen. Riktigt bra!

Där fick David två spanjorer( Ruben Legazpi och Antonio Montes) i gruppen som var alldeles för svåra. Det blev två förluster. Men klart en godkänd prestation trots allt!

I skrivande stund så ligger Torbjörn Blomdahl på 14:e plats i världsrankingen. Michael Nilsson klättrar stadigt upp och är nu på nr 27. David Pennör ligger på 74:e och Nalle Olsson 172.

Vinnaren i Ankara blev holländaren Dick Jaspers som slog Quyet Chien Tran,Vietnam med komfertabla 50-23.

Publicerad: 2022-03-01

Senast uppdaterad: 2022-12-13

Författare: Svenska Biljardförbundet

Sponsorer