Gå till innehåll
Carambole
Carambole
Bollar carambole

Om Carambole

Carambole är samlingsnamnet för ett antal olika discipliner som i de allra flesta fall spelas på bord utan hål. Som regel spelas också carambole med bara tre bollar, till skillnad från snooker och pool som använder fler bollar på bordet. Istället för att bollar ska sänkas i hål går spelet främst ut på att med köbollen träffa de två andra bollarna på bordet.

Det finns många olika varianter av carambole. I Sverige spelas bara trevallars carambole på tävling. I resten av Europa är det också vanligt med till exempel fri carambole och envallare. Artistisk carambole är en annan gren, där man gör trickstötar på ett carambolebord.

Trevallars carambole

Trevallars carambole spelas med tre bollar: En vit, en röd och en gul. De bägge spelarna har antingen den gula eller den vita bollen som köboll. Köbollen är den boll man träffar de andra bollarna med. Den röda bollen är neutral.

För att börja spela lägger du den röda bollen på punkten i ena änden av bordet. Den gula bollen ligger mittemot den, på punkten i andra änden. vit boll läggs på någon av punkterna bredvid den gula bollen. Den som har vit boll börjar alltid spelet och får välja vilken prick den vita bollen ska ligga på.

Carambole startposition

En godkänd stöt i trevallars carambole går till så att spelaren stöter med sin köboll. Köbollen ska träffa de andra två bollarna i valfri ordning, men köbollen måste ha träffat en eller flera vallar minst tre gånger före den träffar den andra bollen.

Det spelar ingen roll i vilken ordning du gör detta, ex:

  • Du kan träffa en av de andra bollarna, träffa tre vallar och sedan träffa den tredje bollen.
  • Du kan gå tre vallar runt bordet först och sedan träffa båda de andra bollarna.
  • Du kan träffa en vall först, sedan en boll, två vallar till med köbollen och sedan den andra bollen.
  • Du kan träffa två vallar först, sedan en boll, en vall till med köbollen och sedan den andra bollen.

Det är tillåtet att träffa de andra två bollarna flera gånger under stöten. Du får träffa vallen hur många gånger som helst, men minst tre. Du kan också träffa samma vall tre gånger, det behöver inte vara tre olika vallar. Huvudsaken är att köbollen träffar de båda andra bollarna och vallen minst tre gånger före andrabollen träffas.

En godkänd stöt ger en poäng. Innan matchen börjar bestämmer spelarna hur många poäng som behövs för att vinna. Du får fortsätta spela ända tills du missar eller tills du kommer upp till rätt antal poäng.

Trevallars carambole är väldigt svårt så det är en bra idé att kanske börja med fri carambole först, för att sedan stegra till envallars carambole och till sist ge sig på trevallare!

Fri carambole och Envallars carambole

Fri carambole och envallars carambole spelas på samma sätt som trevallars carambole, med samma utgångsposition och med samma grundregel att köbollen ska träffa de andra två bollarna. Skillnaden är att i fri carambole behöver man inte träffa vallar alls, det är tillåtet men inte tvunget, och att i envallars carambole ska köbollen vara minst en gång i vallen före den träffar andrabollen.

Regelverk

Fullständigt regelverk hittar du under Tävling

Publicerad: 2022-11-25

Senast uppdaterad: 2024-02-05

Författare: Svenska Biljardförbundet