Gå till innehåll
Carambole
Carambole

Torbjörn Blomdahl tar sin 46:e världscupstitel i Ho Chi Minh City, Vietnam!

Ny världscupsseger och endast ett par poäng från att slå världsrekordet!

Torbjörn Blomdahl visar återigen vilken stor och fantastisk spelare han är. Världscupen som gick i Ho Chi Minh City, Vietnam blev Torbjörns 46:e världscupstitel. Torbjörn, som har fyllt 60, visar ännu en gång att åldern inte har betydelse. Att hålla över 2.0 i genomsnitt under hela tävlingen och att vinna finalen på ett fantastiskt sätt mot koreanske underbarnet Myung Woo Cho säger en hel del. Finalen började lite knakigt från bägge spelarna men det var Myung Woo som var den bättre spelaren. Med en trygg ledning i paus med 25-9 trodde många att koreanen skulle hålla ledningen ända in i mål. Men Torbjörn ville helt annat. Sakta men säkert började han komma igång och efter en serie på 12 kom han ikapp. Därefter var det otroligt jämnt. Ledningen varvades mellan spelarna innan Torbjörn lyckades dra ifrån islutskedet. När matchbollen satt efter en lite turlig knack-in så brakade hela arenan loss med stående ovationer och hyllningar till en mycket glad Torbjörn.

Men det stora samtalsämnet under tävlingen och i rapporteringen av tävlingen var hur nära Torbjörn var att slå världsrekordet för högsta serie på en stöt. Världsrekordet ligger på 28 och endast fyra spelare i hela världen har lyckats med den bedriften. Många vet säkert hur svårt 3-vallars carambolen är och att göra tvåsiffrigt i en stöt är bara det riktigt bra. Men att göra 28!... Man skulle nog jämföra det med att göra ett maximum break i snooker... gånger två i rad! UMB har utfäst en belöning på 35.000 Euro för den spelare som först slår världsrekordet. Torbjörn var inte långt ifrån! Han skulle möta den nyblivne danska mästaren Dion Nelin under gruppspelet i sista 32. En svår match på pappret. Torbjörn vinner tekningen och gör 26 raka poäng i ingångsstöten!!! Vid den 23:e poängen så stannade hela arenan upp. Spelarna på de övriga borden gjorde paus i sina matcher för att bevittna denna fantastiska händelse. Vid varje poäng så applåderades det hej vilt och vid den 27:e poängen så höll alla andan. Läget låg helt perfekt för att göra poängen och dessutom få bra dessäng efter. Men tyvärr så träffade Torbjörn första bollen lite för tjockt och fick en knack. Trots det utbröt stående ovationer och glädjerop i flera minuter! Torbjörn gick dock inte helt lottlös ändå - en premie på 1000 USD fick han som den förste spelaren i turneringen att göra en serie på 18.

Hur gick det för övriga svenskar i turneringen? Michael Nilsson spelade väldigt bra men föll väldigt snöpligt i det kvalificerande gruppspelet där han kom trea i sin grupp. Han var endast en carambolage(!) ifrån att gå vidare till gruppspelet i sista 32. David Pennör fick en allvarlig ögonlocksinflammation precis innan tävlingen och kunde tyvärr inte prestera alls. Vi hoppas såklart att David mår bra och kommer igen.

Återigen Torbjörn - ett stort grattis till din 46:e världscupsseger!

 

Stort grattis Torbjörn!

Publicerad: 2023-05-29

Senast uppdaterad: 2023-05-29

Författare: CK Carambolekommittén