Gå till innehåll
Pool
Pool

FISCHER OM EM

En del av de svenska laget med Helenas pris. Domarnas utmärkelse till den mest sportsliga spelaren. Uppe fr. vänster- Tian Zhang, Henrik Larsson, Louise Furberg. Nere fr. vänster- Ann-Sofie Löfgren, Helena Nyberg Benjamin, Ragnar Grönsten, Erik Gårdelöf

KRÖNIKA FRÅN FISCHER

EM-2023 har precis avsluts och vilka framgångar för Sverige vi hade!

En legend som aldrig slutar att prestera, två nya medaljörer och andra fina prestationer.

Sverige representerades detta EM av Henrik Larsson i rullstolsklassen, Monika Margeta, Louise Furberg, Helena Nyberg Benjamin i damklassen och Senharip Azar, Erik Gårdelöf, Tian Zhang samt Ragnar Grönsten i herrklassen

Vi börjar från start där 14.1 var första disciplinen ut för herrar och damer. 14.1, denna vackra underbara disciplin som spelas alldeles för lite nu för tiden och som av många endast ses som en ´komma in i borden-tävling´ på EM av spelarna men som enligt mig är en av de finaste EM disciplinerna.

De svenska herrarna visade på blandat men mestadels bra lir i den första disciplinen där alla förutom Tian tog sig till slutspel och sista 32. Tian som tog sig till matchen innan slutspel, LQ, hade tuffa italienaren Corrieri som motståndare för att ta sig vidare men fick se sig besegrad med 79-100 i en tight match. I slutspel sedan tog det även tidigt stopp för de övriga svenska herrarna. Sanne som hade lirat finfint hittills med vinster över rutinerade Slovaken Jaroslav Polach (100-32) och vasse Finländaren Casper Matikainen (100-40), fick sig en genomkörare av den spanska legendaren Diaz som har flertalet EM-medaljer och Sanne förlorade med 18-100.

Gårdelöf som för första gången representerade Sverige i ett stort mästerskap fick till slut vika ner sig mot comebackande norrmannen Øgaard med 76-100.

Ragnar fick möta rutinerade och jobbiga Tjecken Roman Hybler. För att slå Hybler så behövs skalle av stål och samtidigt bra spel. I denna match fick inte Ragnar visa på något utav det, Hybler gjorde 100 ut och Ragnar kunde inte göra annat än att tacka för lektionen.

I damernas 14-1 turnering så deltog Louise och Helena. Båda damerna vann sin första match men förlorade sedan två raka matcher. Visserligen två tuffa motståndare i L3 för svenskorna i Zalewska och Von Rohr men likväl en kort 14-1 turnering för de svenska damerna.

Prispall 14-1 Herr

1a Kim Lakksonen (FIN)

2a Yannick Pongers (NL)

3a Joao Grilo (POR)

3a Daniel Maciol (POL)

Prispall 14-1 Dam

1a Tina Vogelmann (GER)

2a Eylul Kibaroglu (TUR)

3a Diana Stateczny (GER)

3a Melanie Subenguth

 

---

Dags sedan för 10-boll där Henrik Larsson och Monika Margeta även dom påbörjade sina EM.

Henke Larsson började sitt EM med två raka vinster och hade med det säkrat en medalj och semifinalplats. Väl i semin väntade ärkerivalen Jouni Tähti från Finland. Så många gånger som dessa två har mötts i medaljmatcher genom åren, ja det är inte klokt. Och som så många gånger tidigare så skulle vi få en hill-hill match. Tyvärr var det Tähtis tur att gå vinnande ur slaget men en fin bronspeng för Henke som start på hans EM!

Herrarna började sin 10-boll med vinst i första matchen för alla 4 spelarna där den mest utmärkande var Tians vinst med 8-6 mot duktiga spanjoren Alberto Jose Delgado! I rundan W1 sedan så ändrades medvinden till motvind när alla svenskar förlorade. Alla svenskar till LQ där det blev förluster för Tian och Sanne medans Ragnar och Erik vann sina matcher och gick vidare till slutspelet, sista 64. Ragnar fick ge sig direkt efter en hill-hill förlust (7-8) mot spanjoren Exposito. Erik däremot gick in och slog Jani Siekkinen med 8-5. Same Jani som tog hem proffstävlingen Interpool 10-Ball Challenge och kom 2a i handikappturneringen Interpool 9-ball Open!

Erik fick sedan möta unge De Ruyter från Nederlängderna i sista 32. En tight betalj som Erik tillslut fick se besegrad i med siffrona 6-8.

I damernas 10-boll gick Monika in i EM och briljerade direkt genom att ta sig till slutspel! Men vi börjar med lite resultat tidigare i turneringen.

Helena gick in direkt i runda 1 och vann en 6-5 thriller mot Ukrainskan Nagorna. I W1 som Louise och Monika redan befann sig i genom WO i R1 skulle vi sedan få se hårt motstånd för de svenska damerna och alla 3 åkte på förlust. Louise fick WO återigen i L2 medans Monika vann med 6-3 och Helena tyvärr åkte på en förlust mot starka portugisiskan Vania Franco (2-6).

I L3 sedan så fick Louise se sig besegrad av spanjorskan Lopez medans Monika tog revanch på Vania Franco åt Helena genom fantastiskt spel och en 6-1 vinst.

Monika fortsatte på vinnarspåret i LQ och vann med 6-3 för att ta sig till slutspel och sista 16. Väl i åttondelsfinalen så skulle vi få bita på naglarna. Schweiziskan Von Rohr väntade, tuff motstånd. En match som bjöd på fina stötar, bra spel och några oväntade missar här och där skulle till slut gå Schweiziskans väg. En tuff 5-6 förlust för Monika som ändock lirade en riktigt fin 10-boll turnering!

Prispall 10-boll Dam

1a Veronica Ivanovskaia (GER)

2a Pia Filler (GER)

3a Eylul Kibaroglu (TUR)

3a Silvia Lopez (ESP)

Prispall 10-boll Rullstol

1a Matej Brajkovic (SLO)

2a Jouni Tähti (FIN)

3a Henrik Larsson (SWE)

3a Emil Malanowski (POL)

Prispall 10-boll Herr

1a Ronald Regli (SCH)

2a Stefan Kasper (GER)

3a Wojciech Szewczyk (POL)

3a Mikael Øgaard (NOR)

--

Dags för 8-bollen och vilken härlig turnering vi skulle få för svensk del.

Henke började sin turnering med vinst i W1 med 5-1 Joniskis från Litauen. I WQ sedan väntade återigen Jouni Tähti. Denna gång var det Henke som drog längsta strået i ännu än hill-hill thriller. 5-4 till Henke och återigen en säkrad medalj. I semifinalen fick Henke möta vinnaren från 10-bollen, Slovenska Matej Brajkovic. Henke tog vara på sina chanser och gav inte riktigt Matej chansen och Henke vann med 5-2 och ska nu spela final. Vem väntar i finalen tror ni? Jo, självklart, Jouni Tähti. I denna finalen är det faktiskt till slut inget snack, Tähti är den klart bästa spelaren och vinner mot Henke med 5-2. Brons i 10-bollen och silver nu i 8-bollen för Henke. Kan han gå ett litet men ack ändå ett så stort steg längre i sista disciplinen 9-boll? Vi får se när vi kommer dit.

I damernas 8a boll turnering så var det Louise tur att inte få WO i första rundan men det gjorde inte så mycket. Louise gick in och lira finfint och vann med 6-1 mot Italienskan Moscetti. I W1 sedan fortsatte Louise på samma spår och vann mot nord-cypriotiskan Ghaffari med 6-2.

I W1 gick även Helena och Monika in i turneringen. Monika vann sin match med 6-1 medans Helena fick se sig besegrad med 4-6. Helena till L3 för en match mot norskan Flage. Helena starkast här och vann med 6-4 för att ta sig vidare till LQ.

Dags för Louise och Monika som hittills vunnit sina matcher att gå in i WQ. Och det är dubbla tyskmöten på schemat. Monika mot Pia Filler och Louise mot Melanie Subenguth. Båda tyskorna ska visa sig bli för svåra och Louise och Monika får sikta in sig på att sig till slutspel genom förlorarsidans LQ, där Helena redan befinner sig. Helena går här i LQ in och vinner mot Vania Franco med 6-5! En riktigt stark vinst. Monika lirar även hon en tight thriller mot vassa Monika Zabek, här går dock Zabek vinnande ut den bataljen. Även Louise förlorar sin LQ efter att inte riktigt fått igång sitt lir.

Men Helena som sagt till slutspel men vem väntar där om inte Pia Filler. Samma Pia som slog Monika skulle även bli för svår här. Helena gör en okej match med det räcker inte mot storspelande Filler.

I herrarnas 8-boll blev en rolig svensk historia, i alla fall på vissa håll.

Det började dock rätt tråkigt med svenskmöte direkt, Sanne mot Erik. Svenskmöten är dock omöjliga att slippa undan under ett så långt mästerskap som EM är och under detta EM, i stort, så var vi ändå rätt så skonade från dessa drabbningar.

Sanne lirade riktigt bra mot Erik och vann matchen. Erik till förlorarsidan och Sanne till W1 där Ragnar och Tian redan fanns efter WO i runda ett.

Tian fick här vika ner sig i ännu en av många svenska hill-hill matcher. Förlust 7-8 mot cyperns Georgiou. Även Sanne fick här se sig besegrad. Ragnar däremot körde över Siekkinen med 8-1. Siekkinen har det tungt mot svenskarna detta EM. I Tians, Eriks och Sannes nästa matcher i L2/L3 blev det tyvärr förluster och sveriges hopp för en framskjuten placering i herrarnas 8-boll stod nu till Ragnar Grönsten. Och vänta ni bara.

Efter en förlust i WQ mot vassa Litauen Labutis så vann Ragnar en tight match mot Turken Kanatlar med 8-6. Ragnar till slutspel och sista 32. Ragnar lottas in mot Kroaten Gulic, en bra lottning men jobbet ska göras och som det görs. Ragnar lirar riktigt bra och vinner med 8-3. Åttondelsfinal väntar nu mot mästaren från 10-bollen, Ronald Regli. Här får vi en thriller utan dess like. Ragnar leder hela matchen men Regli går sedan upp till 7-6 och har chans att sprängrensa för vinst. Han spränger en klockren spränging, flera bollar i och vit mitt på bordet, allt ser kört ut för Ragnar. Men vänta! En boll i sprängingen rullar på vit och vita går ner i hål!! Ragnar och har fått ett halmstrå som han nu behöver greppa! Han gör det också! Han rensar fint av och spränger nu vid 7-7. Ragnar spränger och en boll går förlösande i. Läget och bordet ser ok ut. Han rensar av till sista bollen och ska göra den med lite under-vänster för en lätt stöt på åttan men nerverna gör att han kniper till lite, han gör sin nästsista boll men lämnar bakmask på 8an.. Match 8a vid 7-7, bakmask, för att gå till kvartsfinal, ett extremt läge men han står still i stöten och gör den säkert! Vinst 8-7 och kvartsfinal väntade! I matchen för medalj väntade comebackande tysken Lars Kuckherm. En talang som runt 2010 vann ett antal Junior EM medaljer.

Kvartsfinalen blev en match som bjöds på bra lir men även också mycket misstag. Det syntes att det var två spelare som inte riktigt kände sig i slag och där nerver spökade. Ragnar lirade bra men la lite onödigt bort sig här och där. Två missade åttor av Ragnar kunde ha kostat men Lars Kuckherm hade stora problem med sprängningarna och vägrade ändra sin sprängning vilket kostade honom.

Han tog i för kung och fosterland varje sprängning men ingen boll var nånsin nära att gå i och tysken sprängde torrt nästan alla sprängningar.

Ragnar däremot sprängde smart från sidan och fick i boll nästan hela tiden. Tappade vit ett par gånger men bjöd också på ett par sprängrens när han höll upp vit på bordet.

En match med många missar från båda håll men där Lars Kuckherm aldrig tog vara på Ragnars missar och Ragnar oftare straffade tysken! Därför var Ragnar ändå klart den värdiga vinnaren med 8-5 och vi hade en säkrad svensk herr-medalj!

Semifinalen blev dock en tyngre historia där polacken Sniegocki snabbt gick ifrån med fantastiskt spel och kunde vinna med 8-2 men ett fantastiskt och välförtjänt brons till Ragnar!

Prispall 8-boll Herr

1a Dennis Laszowski (GER)

2a Mateusz Sniegocki (POL)

3a Ragnar Grönsten (SWE)

3a Wojciech Szewczyk (POL)

Prispall 8-boll Rullstol

1a Jouni Tähti (FIN)

2a Henrik Larsson (SWE)

3a Matej Brajkovic (SLO)

3a Emil Malanowski (POL)

Prispall 8-boll Dam

1a Tina Vogelmann (GER)

2a Oliwia Zalewska (POL)

3a Eylul Kibaroglu (TUR)

3a Pia Filler (GER)

---

I 9-Bollen skulle det bli minst lika roligt ur svensk synvinkel!

Henke som hittills tagit brons och silver var ute efter guld i den avslutade disciplinen. Han började med vinst mot Italienaren Di Blasio med 6-3. I WQ skulle han dock åka på en förlust mot vasse Dinsmore från Irland med 4-6. I LQ så fick Henke sedan tufft motstånd då Emil Malanowski (POL) väntade, Emil hade precis som Henke även han tagit två medaljer i de tidigare disciplinerna men Henke var på jakt. Henke lirade briljant och vann med 6-2 och ännu en medalj var säkrad. I semifinalen väntade återigen tuffe Jouni Tähti men som sagt, Henke var på jakt och inte ens Finnen kunde stoppa Henke. Henke visade sig vara starkast och vann med 6-4! Dags för final och där stod återigen Dinsmore som motståndare. En välspelad final där spelarna följdes åt upp till 3-3. Väl där gör Henke ett miniryck till 5-3 och Dinsmore kunde inte sätta emot därifrån och Henke avslutar stabilt till 6-4 vinst och guldet var säkrat för Henke och sverige!

Roligheterna ville inte sluta där.

I damernas 9-boll så började svenskorna stabilt med 3 segrar för Helena, Louise och Monika i runda 1 där Helenas vinst mot tyskand Ina Kaplan utmärkte sig lite extra. Helena spelade riktigt stabilt mot vasse och rutinerade Kaplan och vann en välspelad match med 7-6. Louise vann även hon ett tuff match med 7-6 mot Nederlänskan Zwijnenburg och Monika vann lätt med 7-1 mot Ghaffari. Tuffare skulle det dock bli för svenskorna i W1, förlust för alla tre och nu var alla tre svenskorna tvingade att kriga sig fram genom förlorarsidan. Louise EM tog tyvärr slut direkt i en rafflande match mot Vania Franco. Louise krigade sig tillbaka från 1-5 till 6-6 men där drog portugisiskan det längsta strået och vann med 7-6. Monika och Helena vann dock sina matcher med 7-3 och gick vidare till L3. Där tog det dock stopp även för Monika som fick se sig besegrad av tyskan Tina Vogelmann med 2-7.

Hos Helena började dock en litet medaljfrö att gro.. Helena lirade fantastiskt och insperande. Med vinster mot finlänskan Soininen med 7-2 i L3, 7-2 mot Schweiziskan Volery i LQ och 7-3 i åttondelen mot Tjeckiskan Hubrtova så stod Helena i kvartsfinal och var en match ifrån medalj! I mellan Helena och en medalj stod Italienskan Moscetti. Spelarna följdes åt till 4-4 men där gör Helena ett ryck och vinner med 7-4 och ännu en svensk medalj säkrad!

Semifinal mot duktiga Slovenskan Ana Gradisnik skulle dock visa sig bli en ensidig historia då Ana snabbt gled iväg och tillslut vann med 7-1.

Svenskt brons genom Helena Nyberg Benjamin!

Herrarnas 9-boll skulle inte bli lika roligt men likväl en del bra resultat.

Sanne och Tian åkte tyvärr ut två raka efter att båda förlorat varsin thriller i L1 med 8-9.

Erik och Ragnar började dock 9-bollen med två fina vinster i W1. Erik vann mot legendaren Mika Immonen med 9-8 och Ragnar vann med 9-4 mot Øgaard.

Erik fortsatte på vinnarspåret i WQ och slog duktige Turken Yildrim med 9-5.

Ragnar mötte även han en Turk, Koylu, förlust tyvärr för Ragnar med 3-9 och Ragnar till LQ där det återigen blev förlust mot tuffe Slovaken Polach med 5-9.

Erik som tagit sig till slutspel på vinnarsidan fick från förlorarsidan tysken Dennis Laszkowski inlottad mot sig, samme Laszowski som vann 8a-bollen. Tysken skulle visa sig bli en för svår nöt att knäcka och förlust för Erik med 4-9.

Prispall 9-boll Herr

1a Wojciech Szewczyk (POL)

2a Francisco Diaz Pizarro (ESP)

3a Kim Lakksonen (FIN)

3a Marc Bijsterbosch (NL)

Prispall 9-boll Rullstol

1a Henrik Larsson (SWE)

2a Fred Dinsmore (IRL)

3a Jouni Tähti (FIN)

3a Kim-Ronny Nygard (NOR)

Prispall 9-boll Dam

1a Pia Filler (GER)

2a Ana Gradisnik (SLO)

3a Helena Nyberg Benjamin (SWE)

3a Veronika Ivanovskaia (GER)

Avslutningsvis så har vi de båda lagspelen.

Herrarna började tyvärr lagspelet med förlust mot Turkiet. En oväntad sådan som tyvärr skulle kosta senare i turneringen då extremt vassa Polen även dom åkt på en skrällförlust mot Norge och väntade i L2. Polen blev tyvärr även dom för svåra och en snabb sorti för herrarna i lagspelet.

Resultat:

R1 Sverige - Turkiet

8-ball Grönsten 8-3 Sanlisoy

9-ball Gårdelöf 6-9 Alnar

10-ball Azar 7-8 Özkulayli

L2 Sverige - Polen

8-ball Grönsten 4-8 Sniegocki

9-ball Azar 6-8 Juszczyszyn

10-ball Zhang 0-8 Szewczyk

—-

Damerna Började sitt lagspel väldigt starkt med en vinst mot Portugal med 2-1 i matcher efter en övertygande Scottish dubbel i avgörande matchen av Helena och Louise!

8-ball Helena 6-1 Franco

9-ball Louise 1-7 Rocha

Utslagsmatch 10-ball Dubbel

Helena/Louise 2-0 Franco/Rocha

 

I W1 sedan så blev det förlust mot Schweiz med 0-2.

8-ball Helena 4-6 Von Rohr

9-ball Monika 2-7 Feldmann

 

I L2 väntade sedan Nederländerna, VINST 2-1

8-ball Helena 1-6 Zwijnenburg

9-ball Monika 7-3 Verharen

Utslagsmatch 10-ball dubbel

Helena och Monika vände 0-1 till 2-1!

 

I L3 väntade Finland, VINST 2-0

8-ball Helena 6-5 Väyrynen

9-ball Monika 7-4 Saarinen

 

I LQ och matchen för medalj blev det tyvärr en tight förlust för svenskorna mot Polen.

8-ball Monika 3-6 Zalewska

9-ball Helena 5-7 Zabek.

En fin 5e plats för damlaget.

Prispall Lagspel Dam

1a Polen

2a Ukraina

3a Tyskland

3a Portugal

Prispall Lagspel Herr

1a Polen

2a Norge

3a Spanien

3a Nederländerna

---

 

Kort om varje spelares EM-

 

Henrik Larsson tar med sig en medalj med varje valör och visar återigen vilken kung han verkligen är.

Ragnar Grönsten visade på grymt bra lir detta EM, bröt ner flera ´´tungviktare´´ och får med sig ett fruktansvärt roligt brons!

Helena Nyberg Benjamin var riktigt het och inte minst riktigt stabil detta EM och hennes fina spel resulterade i ett mycket välförtjänt brons! Utöver ett fint EM så fick hon motta domarnas pris som mest sportsliga spelare! Stort!

Erik Gårdelöf tog en välförtjänt plats i landslaget efter att ha satsat och utvecklat sitt spel de senaste säsongerna. Han visade också på riktigt bra spel och gjorda några fina skalper med vinsten mot Immonen bland andra. Snyggt jobbat Erik på ditt första stora mästerskap för Sverige!

Louise Furberg hade ett EM med blandat spel. Kort sagt helt enkelt ett EM där det inte riktigt ville sig. Jag vet att hon ville mycket mer än det blev men även hon visade på riktigt fint spel i många matcher även om det inte räckte hela vägen.

Tian Zhang var åter i landslaget efter ett fint år nationellt. Tian hade även han ett något tyngre EM där det inte riktigt ville sig men visade på riktigt bra spel i mellan åt! Tänker speciellt på vinsten mot Delgado.

Monika Margeta hade ett bra EM som hade även givit henne någon medalj hem med lite mer tur vid de avgörande lägena. Stabil överlag och gjorde några riktigt vassa matcher.

Sanne Azar, en av rävarna i gänget hade ett EM mycket blandat spel. Tuffa lottningar gjorde att han aldrig riktigt fick komma igång ordentligt som vi vet att han kan. Gjorde några riktigt grymma matcher dock och med lite mer tur i lottningen så hade han med sitt spel kunnat gå riktigt långt.

Ett fint EM av det svenska landslaget som plockar med sig 1 guld, 1 silver och 3 brons hem till sverige!

Avslutningsvis vill jag tala om att jag kommer följa med Junior-landslaget som coach på Junior-EM i Slovenien 19-26 Juli! Jag ser fram emot detta väldigt mycket och att tillsammans med förbundskapten Ann-Sofie Löfgren stötta och hjälpa ungdomarna mot framgångar men speciellt att ha roligt!

De uttagna är:

  • Walter Laikre
  • Gabriel Aspholm
  • Samuel Bedeus
  • Linnea Hjalmarström

Tack för visat intresse av att läsa min text. Nedan följer härliga bilder.

Hälsningar

Christian Sparrenlöv Fischer

Erik Gårdelöf

Erik Gårdelöf

Monika Margeta

Monika Margeta

Henrik Larsson

Henrik Larsson

Sanne

Sanne Azar

Louise

Louise Furberg

Tian

Tian Zhang

Helena

Helena Nyberg Benjamin

Ragnar

Ragnar Grönsten

Ann-Sofie

Förbundskapten Ann-Sofie Löfgren

Bo-Göran och Karin

EPBF hedersmedlem Bo-Göran fanns på plats med sin fru Karin för att dela ut pris och heja på det svenska laget

Helena vinner pris

Den svenska gruppen får reda på att Helena vunnit domarnas pris för bästa sportmanship. Stort!

Glad Ragnar

En glad Ragnar

Helena och Henke

Helena och Henke efter medaljceremonin

Publicerad: 2023-06-14

Senast uppdaterad: 2023-06-14

Författare: PK Poolkommittén