Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Carambole

Carambole är en biljardgren som spelas på ett biljardbord utan hål. Istället för att sätta bollar går spelet ut på att spela bollarna runt bordet med hjälp av vallarna.

Det finns många olika varianter av carambole. I Sverige spelas bara trevallars carambole. I resten av Europa är det också vanligt med till exempel fri carambole och envallare. Artistisk carambole är en annan gren, där man gör trickstötar på ett carambolebord.

Läs mer om vilken utrustning man använder i carambole på sidan Utrustning Länk till annan webbplats..

Regler

Trevallars carambole spelas med tre bollar: En vit, en röd och en gul. De bägge spelarna har antingen den gula eller den vita bollen som köboll. Köbollen är den boll man träffar de andra bollarna med. Den röda bollen är neutral.

För att börja spela lägger du den röda bollen på punkten i ena änden av bordet. Den vita bollen ligger mittemot den, på punkten i andra änden. Gul bol läggs på någon av punkterna bredvid den vita bollen. Den som har vit boll börjar alltid spelet och får välja punkt.

För att en stöt ska vara godkänd måste spelaren först spela på sin egen köboll, antingen gul eller vit. Köbollen ska sedan träffa de båda andra bollarna på bordet och dessutom träffa minst tre vallar – i samma stöt. Det spelar ingen roll i vilken ordning du gör detta.

  • Du kan träffa en av de andra bollarna, träffa tre vallar och sedan träffa den tredje bollen.
  • Du kan gå tre vallar runt bordet först och sedan träffa båda de andra bollarna.

Det är tillåtet att träffa de andra två bollarna flera gånger under stöten. Du får träffa vallen hur många gånger som helst, men minst tre. Du kan också träffa samma vall tre gånger, det behöver inte vara tre olika vallar. Huvudsaken är att köbollen träffar vallen tre gånger och dessutom träffar de andra bollarna.

Exempel på hur en trevallare kan se ut. Foto: Kozoom

En godkänd stöt ger en poäng. Innan matchen börjar bestämmer spelarna hur många poäng som behövs för att vinna. Du får fortsätta spela ända tills du missar eller tills du kommer upp till rätt antal poäng.

Trevallare är väldigt svårt så det är en bra idé att kanske spela först till 3 poäng till en början, och se hur lång tid det tar.

En enklare variant är att spela envallare. Då behöver köbollen bara träffa en vall istället för tre. Men du måste fortfarande träffa de båda andra bollarna i samma stöt får att du ska få en poäng.

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm