Gå till innehåll
Carambole
Carambole

Nya tävlingsbestämmelser

Nu finns det nya tävlingsbestämmelser för 2023.

Nedan ser ni det som är nytt för carambole 2023. Ni hittar hela dokumentet här Pdf, 987.5 kB..

Efter ett antal turer där carambolekommittén har försökt ta pulsen på hur våra spelare och arrangörer vill ha det har vi gjort några förändringar inför säsongen 2023. Här kommer en kort sammanfattning av några av de viktigaste detaljerna, men vi råder naturligtvis både spelare och arrangörer att gå igenom tävlingsbestämmelserna noggrant inför säsongen!

Klassindelingen på S3CT:

Vi slopar rankingplacering som begränsning för vilka klasser man får spela, istället baserar vi det på det aktuella årssnitt som finns i rankinglistan i Cuescore. Alla får spela Elit. För att spela Klass 1 får man inte ha högre årssnitt än 0,700. För att få spela Klass 2 får man inte ha högre årssnitt än 0,500.

Tävlingssäsongen:

Vi förlänger tävlingssäsongen något, så att vi inte har tre månaders uppehåll över sommaren. Vi fortsätter med samma antal omgångar för Elit och Klass 1 men inför fria arrangemang av Klass 2. Det betyder att om en förening vill arrangera en Klass 2 på valfritt datum får de lov att göra det, vi ska bara ha en ansökan inne hos CK senast en månad före arrangemanget för att lägga in i kalender och lägga upp tävlingen i Cuescore.

Seedning av startfält på S3CT:

Vi tar bort seedning av startfält helt i Klass 1 och Klass 2 där det så blir helt fri lottning. I Elit behåller vi seedning, men med en modifikation. Inför tävling är där 4 eller 8 seedade spelare beroende på antal deltagare. Dessa seedade spelare är de högst placerade på rankinglistan, men den inbördes ordningen lottas slumpmässigt inför tävlingen. Det betyder att den spelare som ligger högst på rankingen kan ha seedningsplacering 1 i en tävling men seedningsplacering 8 i nästa tävling.

Lottningsförfarandet inför enkelcup på S3CT:

Under 2022 testade vi med att ha lottning med begränsningar inför enkelcupen på våra tävlingar. Det föll inte helt väl ut så vi återgår till det tidigare systemet där vinnarna i matcherna i omgång Kvalificering-Förlorarsida placeras in i första omgången av enkelcupen. Det finns ett tydligt schema för detta i tävlingsbestämmelserna för alla spelscheman vi använder.

Individuella SM:

Vi kommer att spela grundomgång på två orter, där antalet platser till slutspelet fördelas proportionerligt efter antalet anmälda spelare på de två orterna. Vi bantar slutspelet från 16 spelare till 12 spelare, där alla spelare möter alla, i en round robin med 11 spelomgångar. Antalet placerade spelare (8) är oförändrat vilket betyder att det är 4 spelare som ska kvalificera sig till slutspel från grundomgången. Grundomgången ger nu rankingpoäng motsvarande en Klass 1-tävling. Slutspelet ger sedan rankingpoäng där vinnaren tilldelas 1500 poäng, så det kan ses som en super-Elit.

Publicerad: 2022-12-29

Senast uppdaterad: 2022-12-29

Författare: Anna-Karin Bedeus