Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Här är alla vinnare Biljardgalan 2021

Eftersom det inte blev någon fysisk gala i år har vinnarna uppvaktats vid olika tillfällen under maj-september. Nu har samtliga priser delats ut. Här har ni alla vinnare.

Årets spelare Michael Nilsson

Michael Nilsson

ÅRETS SPELARE – MICHAEL NILSSON
Förbundsstyrelsens motivering:
Säsongen 2021 rycktes även den lite i bitar på grund av de restriktioner vi levt under. Men då vi summerar säsongens spel är det en spelare som sticker ut ur mängden, Michael Nilsson. Han har fullständigt dominerat den nationella caramboletouren med förstaplacering i samtliga elittävlingar han deltagit samt ett SM-guld i svåraste möjliga konkurrens. På sin väg mot SM-guld slog han Torbjörn Blomdahl i en synnerligen välspelad semifinal.

Michael har även under säsongen hävdat sig internationellt med en fin placering på världsrankingen och bra resultat i ligaspel i Europa. Michael är dessutom en god förebild med sin professionella inställning till sporten.

Vi riktar ett stort grattis till årets spelare, Michael Nilsson!

Linnea Hjalmarström

Linnea Hjalmarström

ÅRETS JUNIOR – LINNEA HJALMARSTRÖM
Förbundsstyrelsens motivering:
Under 2021 utvecklades Linnea oerhört mycket som spelare. Tack vare målmedveten träning, noggrannhet och passion för sporten har hennes spel breddats och förfinats på alla områden. Hon är orädd vid bordet och vill ständigt veta mer för att kunna utvecklas. Lägg till en självklar respekt för motståndarna och en fin känsla för fair play så är hon en självklar vinnare av priset som Årets Junior, och även en förebild för andra juniorer.

ÅRETS KOMET – LINNEA HJALMARSTRÖM
Förbundsstyrelsens motivering:
Linnea har trots sin unga ålder varit med och krigat om topplaceringar under 2021 inom de högsta klasserna inom sporten, och rankades vid säsongens slut som sjunde bästa dam på rankingen. I Klass 1 har hon som bäst tagit en nionde plats och i Klass 2 en femteplats, och dessutom ett flertal topp 16-placeringar. Linnea deltog även i Junior-EM i Slovenien där hon slog till med en mycket meriterande femteplats i 8-ball. Sammantaget har hon visat en spelnivå långt över sin ålder och har kommit riktigt långt på bara en tävlingssäsong – en riktig komet på biljardhimlen!

Årets ledare Rikard Ljung

Rikard Ljung

ÅRETS LEDARE – RIKARD LJUNG
Förbundsstyrelsens motivering:
Rikard brinner verkligen för ungdomsbiljarden och har ett oerhört stort hjärta. Han ser alla deltagare och vill verkligen göra skillnad. Genom det arbete som Rikard gör har ungdomarna hittat en oas på biljardklubben i Staffanstorp.

Alla som har haft förmånen att besöka Staffanstorps juniorträningar eller lyssna på när Rikard berättar om verksamheten vet vilken insats han gör. De tre regler han har satt upp för ungdomsträningarna i Staffanstorp (alla ska ha kul, alla ska känna sig välkomna, samt vi trycker inte ner oss själva eller någon annan) är en inspiration och något att ta efter för fler föreningar.

Rikard delar dessutom gärna med sig av sitt arbete och är med och peppar andra ledare. Vi är oerhört stolta och glada över att ha Rikard som ledare inom Svensk biljard. Stort grattis till utmärkelsen Årets ledare!

Kville BC

ÅRETS FÖRENING – KVILLE BILJARDCLUB
Förbundsstyrelsens motivering:
Under ett år med fortsatta pandemirestriktioner och begränsade möjligheter till tävling valde Kville Biljardclub att satsa på medlemsfrämjande aktiviteter. Föreningen har med utgångspunkt i Biljardförbundets värdegrund arbetat fram och antagit en egen värdegrund som ska genomsyra all deras verksamhet samt ge en trygghet och vägledning till alla medlemmar i föreningen. Hos Kville BC satsar man lika mycket på att medlemmarna ska ha möjlighet att utveckla sitt biljardspel som på den sociala samvaron och gemenskapen.

Kville BC var under 2021 en av pilotföreningarna i projektet Biljard för äldre – En kö hela livet. Ett projekt som blev mycket lyckat och som har gett föreningen ett antal nya medlemmar. Kville BC var också under hela pilotprojektet mycket aktiva i det gemensamma arbetet tillsammans med SBF i att driva och utveckla projektet för att locka fler äldre till biljarden.

Kville BC arbetar varje år tillsammans med sin konsulent hos RF SISU Västra Götaland för att utveckla föreningen. Ett viktigt arbete både för föreningen och för biljarden i stort. Kville är ett föredöme för andra föreningar i detta arbete och genom att rapportera sina aktiviteter bidrar de till den statistik som visar att det bedrivs verksamhet inom biljarden.

Årets tävlingsarrangör BK Borgen

Uldis Martinovs ordförande BK Borgen

ÅRETS TÄVLINGSARRANGÖR – BK BORGEN
Förbundsstyrelsens motivering:
BK Borgen har efter sin flytt till nya lokaler tagit nästa steg som tävlingsarrangör. De nya lokalerna är ändamålsenliga och BK Borgen arrangerar alltid bra tävlingar med livestreaming på alla fyra bord. Vid tävlingar på BK Borgen känns tydligt att alla medlemmar engagerar sig för ett bra arrangemang. Alla i klubben bidrar till en välkomnande miljö. Små detaljer som att bjuda alla spelare på frukost vid ankomst bidrar till välkomnandet. BK Borgen tar alla arrangemang på samma allvar, oavsett om det är Klass 2, Klass 1, Elit, eller Svenskt Mästerskap.

Årets carramell

Suleman Kukka Salam

ÅRETS CARRAMELL – SULEMAN KUKKA SALAM
Förbundsstyrelsens motivering:
Efter en längre period av stagnation och till och med nedgång i antalet tillgängliga spelplatser för carambole, har vi under 2021 faktiskt kunnat se en vändning av den trenden. Ett av dessa ställen är Snooker247 i Sollentuna som drivs av Suleman Kukka-Salam. Hallen öppnade i första hand som en snookerhall, men efter att Suleman också gav plats för tre carambolebord har han visat ett stort engagemang för att arrangera tävlingar och att delta i dialog med carambolekommittén om arrangemang. Vanligtvis brukar årets Carramell tilldelas spelare efter förtjänstfulla insatser, men i år säger vi istället stort grattis till Suleman, Årets Carramell!

Årets poolare Christian

Christian Sparrenlöv Fischer

ÅRETS POOLARE – CHRISTIAN SPARRENLÖV FISCHER
Förbundsstyrelsens motivering:
Christian är mycket engagerad i svensk biljard och bidrar på flera sätt till att vara en förebild för sporten, inte minst genom sitt föredömliga uppförande på tävlingar. Han driver forumet Allt om BiljardSverige på Facebook, som är den största kanalen för information och diskussioner inom biljard i Sverige, och är en mycket uppskattad kommentator på större tävlingar. Christian är också ofta tävlingsledare för Klass 1 och Klass 2 tävlingar, där han alltid skapar positiv stämning samtidigt som det är välorganiserat och med tydlig information till spelarna.

Christian är en stor tillgång för sporten och en given Årets Poolare 2021!

Årets snooker Kevin Zarekani

Kevin Zarekani

ÅRETS SNOOK – KEVIN ZAREKANI
Förbundsstyrelsens motivering:
Kevin Zarekani har länge funnits med i den svenska snookertoppen och har vunnit SM tio gånger. Efter att de senaste åren fokuserat på att driva en biljardhall gjorde han come back och spelade hem sin elfte SM-titel i det starkaste startfält vi någonsin haft. Att på ren kämpaglöd och snookertaktik ta sig hela vägen till mästartiteln är en bedrift som ger honom utmärkelsen Årets Snook. Stort grattis!

 

ÅRETS ELDSJÄL
I och med att 2021 var ett år som starkt präglades av pandemin har förbundsstyrelsen valt att dela ut tre priser i kategorin Årets eldsjäl. I en tuff tid har eldsjälarna spelat en ännu större betydelse än vanligt för våra föreningar och vår sport. Vi vill därför lyfta fram tre personer, en från varje gren, och säga ett stort TACK för ert engagemang!

Årets eldsjäl Victor Kalita

Victor Kalita

Årets Eldsjäl carambole – VICTOR KALITA
Förbundsstyrelsens motivering:
Victor tog över rollen som ordförande i carambolekommittén som relativt ny inom carambolen och relativt ny i carambolekommittén. Victor satte sig dock snabbt in i arbetet och har lagt ner ett stort engagemang i att förvalta och utveckla carambolen i Sverige. Pandemin var som för alla grenar en stor utmaning och Victor visade under denna svåra period ett starkt engagemang för att finna lösningar för sportens och de aktivas bästa. Tack Victor! Du är en riktig eldsjäl!

Årets eldsjäl Mats Frösemo

Mats Frösemo

Årets Eldsjäl Pool – MATS FRÖSEMO
Förbundsstyrelsens motivering:
Mats är ordförande i Kville BC och har alltid medlemmarnas bästa i fokus i sitt engagemang i klubben. Han är också väldigt bra på att uppmuntra andra i klubben att engagera sig och finns alltid tillgänglig för stöttning i alla aktiviteter som klubben arrangerar, allt från tävlingsverksamhet till sociala middagar. Mats lever dessutom fullt ut Kville BCs värdegrund och agerar som en verklig förebild för klubbens medlemmar. Han har en genuin vilja att utveckla både föreningen och medlemmarna i en positiv riktning och tog under 2021 till exempel initiativ till projektet Biljard för äldre. Mats är ett välkänt ansikte på hallen och delar alltid med sig av både leenden och uppmuntrande kommentarer till alla spelare, oavsett nivå eller förutsättningar. Stort grattis Mats! Du är en riktig eldsjäl.

Årets eldsjäl George To

George To

Årets Eldsjäl Snooker – GEORGE TO
Förbundsstyrelsens motivering:
George är en talangfull snookerspelare, en stammis på Snookerhallen och deltar ofta på tävlingar. Men det som är skillnaden med George är att hans intresse går mycket djupare. Han hjälper ofta spelare med tips om teknik, taktik och spelet rent generellt. Han har varit coach för såväl unga som äldre spelare och finns tillgänglig som en hjälpande hand till alla snookerspelare.

George ställer upp och hjälper till på tävlingar med allt från att borsta borden till att vara domare. Under 2021 var han även drivande i att dra igång olika seriespel, lagspel och en handikappliga.

Med sitt engagemang och sin passion för snooker har han hjälpt till att utveckla sporten i Sverige. Tack George! Du är en riktigt eldsjäl!

Publicerad: 2022-09-14

Senast uppdaterad: 2023-09-25

Författare: Svenska Biljardförbundet

Sponsorer

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm