Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet
Bild från touren

Krönika Ungdomstouren 2023

Tobias Andersson, barn- och ungdomsansvarig i förbundet, har skrivit en krönika om ungdomstouren 2023.

Första året med en egen ungdomstour är avklarad. Totalt deltog 43 unika spelare mellan åtta och arton år och de representerade tretton klubbar och föreningar över hela landet. Från Malmö i söder till Umeå i norr har det vallfärdats till dessa tävlingar. Det har för många varit långa resor och för att finansiera touren har vi haft ett utbildningsstöd för ledarna från RF och Biljardförbundet har stått för deltagarnas kostnader. Vi har även erbjudit alla deltagare mat och boendepaket i samband med tävling, något som har sänkt kostnaderna men även bidragit till gemenskap bland såväl spelare som ledare.

Första tävlingen blev ett sent USM 2022. På grund av pandemi så spelades inte USM under 2022 och vi funderade ett tag på om vi skulle hoppa över 2022. Men, hur skulle det sett ut i historieböckerna? Efter många telefonsamtal och grubblande kring var, när och hur så räckte Sundsvall Biljardklubb upp handen och sa: Vi kan hålla USM hos oss. Sagt och gjort, första tävlingen på årets tour blev ett SM och resan gick mot Sundsvall.

Samuel

Samuel Bedeus i djup koncentration.

Norrtälje youth open
Den 29 april var det dax för nästa drabbning. Den här gången var det Norrtäljes tur att stå som arrangör och de tog sig an uppgiften med bravur. Norrtälje youth open lockade 18 ivriga deltagare och sju av dessa var U13 så de fick en egen tävling. I U13 spelades 8-ball light och matcherna gick till bäst av fyra vilket innebar att många matcher slutade oavgjort, eller som jag ser det, med två vinnare. De äldre spelade 8-ball och för att de skulle få så många matcher som möjligt spelades gruppspel samt semi och final.

Boendet hade ordnats i orienteringsklubbens stuga och där hade hade det även ordnats med frukostbuffé. Lunch och middag serverades på biljardklubben. På kvällen efter tävlingen hade vi filmvisning och spelkväll.

En stor eloge till Norrtälje BK som dessutom hämtade upp alla tågresenärer och gav oss skjuts till boendet. Vilka hjältar och fantastiskt engagemang.

bild

Jacob Gyll, en av våra yngre talanger.

 

En stor del av touren har handlat om gemenskap och glädje. Gemensamt boende och måltider men även gemensamma aktiviteter utanför biljardhallen. Många av spelarna har inga eller få spelare i sin egen ålder att träna och umgås med så ett av målen med touren var att skapa en sammanhållning mellan alla spelarna oavsett ålder och var i landet de bor. Varje tävlingshelg ska vara ett äventyr med spännande matcher, roliga aktiviteter och chansen att få träffa gamla och nya vänner.

bild

Frukost innan dagens drabbning.

Läger och Kvarken Cup
Till nästa äventyr styrdes kosan åter mot norr. Slaget om Kvarken skulle avgöras i Umeå men innan tävlingen så höll vi ett fyra dagars träningsläger med spelare från Sverige, Finland och Slovenien. Som huvudtränare hade vi förmånen att ha Jörgen Sandman på plats och alla spelarna fick genomgå P.A.T. (Player Ability Test). Ett träningssystem som Jörgen själv varit delaktig till att skapa. Spelare och ledare bodde i ett klassrum och sov på luftmadrasser. Måltiderna serverades i klubbens lokaler förutom på banketten som hölls i den vackra byn Fäbodåkern, strax utanför Umeå. Mellan träningspassen besöktes Västerbottens museum, vi spelade fotboll, badade i Nydala sjön och vi fick en lektion i boule från Umeås egen bouleklubb.

Kvarken Youth Masters avgjordes på lördagen och glädjande nog fick tre svenska ungdomar, trots hårt motstånd, kliva upp på pallen.

Genomgång

Jörgen Sandman går igenom nästa övning med de finska tränarna.

Svenska Biljardförbundet har nått en överenskommelse med det Finska förbundet om att ungdomar från våra länder ska kunna delta i varandras juniortävlingar. Finland skickade några av sina till Kvarken Youth Masters och spelare från Umeå BK har besökt Finland och deltagit i två av deras juniortävlingar under året. Det är ett samarbete som jag hoppas kunna bygga vidare på under 2024.

Sundsvall youth open
Sundsvall youth open spelades den 16 augusti och återigen stod Sundsvall som värd. Tävlingen lockade 12 spelare och spelades i gruppspel med Hcp för de yngre deltagarna. Spelarna delades in i två grupper och det spelades 9ball. På så sätt fick samtliga spelare minst fem matcher var innan semi och finalspel.

Den här gången hade vi hyrt en gymnastiksal att sova i så återigen fick vi damma av våra luftmadrasser och leta reda på sovsäckarna. De gemensamma aktiviteterna var rundpingis, frågesport och allmänt gymnastiksals bus. Maten serverades i Sundsvall BKs lokaler, hemlagat och gott, spagetti och köttfärssås. Varje gång vi varit till Sundsvall har vi blivit väl omhändertagna och jag riktar gärna ett extra stort tack till Sundsvalls Hasse som ständigt är på plats, löser problem, fixar kaffe och ser till att allt fungerat planenligt.

bild

I touren deltog även sju tjejer. Här ovan ser du Hanna Ljung och sittande Frida Svarvars, Finland.

USM 2023
Så var det hög tid för USM 2023. Vi hade som målsättning att hitta en klubb som rent geografiskt låg någorlunda mitt i landet och dessutom hade egna ambitioner till att driva ungdomsbiljard. Förutom det hade vi en önskan om att de kunde arrangera USM minst tre år i rad. Att arrangera ett USM innebär mer än att bara upplåta lokaler. Vi vill att klubben ska vara delaktig i att hitta bra boende för deltagarna samt att kunna erbjuda ett paketpris på mat och boende. Så var hittar man då en klubb som kryssar alla dessa rutor? Jo, i Norrköping så klart. Här bodde vi på vandrarhem, spelade på fina bord och åt fantastisk mat. Deras klubbmedlemmar kom på tävlingsdagen iklädda funktionärströjor och hjälpte till med att göra tävlingen till en succé.

USM spelades helgen innan höstlovet 28/29 oktober. Vi kommer att fortsätta med samarbetet med Norrköping kommande år. Samma helg, samma boende och samma glada gäng. Ett extra tack till hallägaren som lät oss komma och spela i hans fina lokaler. Och som sagt; Maten var fantastisk.

När vi planerade ungdomstouren pratade vi mycket om kontinuitet. Igenkännande och lång framförhållning skapar trygghet och ger deltagare och ledare möjlighet till att planera både tidsmässigt och ekonomiskt. Vi har därför avtalat med de klubbar som arrangerat årets tävlingar att de kommer att stå som arrangörer även kommande år. Så alla tävlingar i touren kommer att spelas samma helg, samma plats under 2024. Det ger även klubbarna möjlighet att lära, förbättra och utveckla ungdomstävlingarna.

touren

Bra gemenskap oavsett åldersskillnad

Norrtälje youth open II
Årets sista tävling var planerad att spelas i Laxå. Tyvärr så hann inte Laxå få sin hall klar i tid så vi valde att satsa på ett säkert kort, en klubb som vi visste skulle fixa uppgiften med glans. Norrtälje youth open II spelades den 2 december och nu hade ryktet om ungdomstävlingarna spritt sig, så 21 spelare anmälde sig. Kul att avsluta året med nytt deltagarrekord. Tävlingsformen var 8-ball och på grund av det stora deltagarantalet spelades en dubbelcup. Vi spelade även en andra chansen tävling för de som åkte ut innan semi och på så sätt fick alla spelare minst tre matcher. Vi bodde på vandrarhem och åt alla måltider på klubben. På kvällen byggde vi pepparkakshus och spelade kort. Om Laxå hinner få sin hall klar så kommer de att stå som arrangör under 2024.

Ett stort tack till Norrtälje BK som med kort varsel ställde upp på ett fantastiskt sätt.

Bygga pepparkakshus

Pepparkakshusframställning en kväll i Norrtälje.

Vad händer 2024?
Touren fortsätter! Trots att förbundet går miste om medel från RF för ungdomsverksamhet så har vi beslutat att fortsätta och utöka. Förutom de tävlingar som redan ingår i touren kommer vi att lägga till en caramboletävling i Helsingborg. Den är öppen för alla under 19 och kommer att inledas med en genomgång och ett träningspass av min nya kollega Micke Nilsson. Det finns en målsättning om att även öka antalet ungdomar inom carambole under 2024 och för att göra det möjligt har Micke tagit rollen som ansvarig för ungdomscarambole. Vi återkommer inom kort med datum.

Det finns fortfarande massor kvar att göra för att vår sport ska fortsätta att frodas. Vi som spelar idag blir inte yngre och därför behövs det fler klubbar som startar ungdoms- verksamhet och rapporterar LOK-stöd.

Vi behöver fler ledare och tränare. Förbundet har tagit fram en bra utbildning för ungdomstränare. Kontakta mig om ni är intresserade så hjälper jag er.

Vi har startat ett ungdomsutskott som idag består av ledare, ungdomar och föräldrar. Vill du vara med och besluta om ungdomsverksamhetens fortsättning så kontakta mig. Du är välkommen.

Jag vill avsluta med att tacka RF och Biljardförbundet för att ha gjort denna tour ekonomiskt möjlig. Jag vill även tacka alla klubbar som bidragit med lokaler och engage- mang. Ett tack till alla föräldrar som stöttat sina barns biljardspel och gett oss förtroendet att få ha era barn på våra tävlingar. Sist men inte minst vill jag tacka alla barn och ungdomar för alla skratt och all glädje. Det har varit en förmån att få följa med er på er resa inom biljarden.

Biljard är kul och jag ser fram emot 2024 års tour!


Med vänliga hälsningar
Tobias Andersson
Barn- och ungdomsansvarig
tobias.andersson@biljardforbundet.se

Publicerad: 2024-01-10

Senast uppdaterad: 2024-01-24

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm