Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet
Bild från Malmö Open

Rapport från Malmö Open dag 2

Dag två bjöd av Malmö Open bjöd utöver biljardspelandet på besök från Predator, kälkhockey och Paratalk. Läs Jörgens krönika.

Efter den traditionella mjukstarten på Royal Biljard flyttade inte bara tävlingen till Baltiska Hallen – det gjorde också våra matadorer – tack och lov. Om vi först och främst koncentrerar oss på vårt bidrag till Malmö Open så handlade det om 9-Ball och inget annat. European Wheelchair Masters inleddes med två finalmatcher på vinnarsidan och för vårt vidkommande knöts intresset först och främst till matchen mellan vår lokalmatador Henrik ”Henke” Larsson, som tog sig an irländaren Fred Dinsmore. Det startade i moll eftersom Fred vann med 7-3 över Henke.

I den andra bataljen var det den regerande Europamästaren i 10-Ball, Matej Brajkovic, som tog sig an Finlands stolta stjärna, Jouni Tähti. Enligt hörsägen så översätts Jounis efternamn på svenska till – just det – stjärna. Som bekant finns det flera sådana på himmelen och den av de två som lyste starkast på fredagsförmiddagen var slovenen Matej, som till slut vann med 7-5. Att en dubbelcup inte bara har en eller två sidor kan ibland vara väldigt tacknämligt, så också denna dag.

Kim Ronny Nygård, vår norska vän som verkligen har tagit ett ordentligt steg framåt i sitt kunnande, fick i finalen på förlorarsidan utsätta sig för en revanschsugen Henke, som efter matchen mot Fred var allt annat en nöjd med sig själv. I den här matchen gick det betydligt bättre för Henke som till slut vann med klara 6-2. Siffrorna blev de samma också i matchen mellan David Slacek, SLO, och Jouni, 2-6. Detta betydde att fyra av de främsta namnen i tävlingen tog sig vidare till semifinal.

Innan vi tar oss an den spännande fortsättningen i European Wheelchair Masters vill jag gärna berätta om ett av flera spännande besök under gårdagens biljardspelande. Jag tar tillfället i akt att berätta om ett mycket spännande besök i form av holländaren och den tidigare världsmästaren i 10-Ball (2011), Huidji See. Huidji tog sig turen till Malmö på uppdrag av Predator, ett namn som för de allra flesta av oss är förknippat med biljardköer av yppersta kvalité, men som numer också producerar det mesta av den utrustning som är förknippat med vår sport.

Bild från Malmö open

Henke och Huidji

Som de flesta av er säkert redan förstår så är besöket inte tillfälligt och precis lika självklart är det att det är Henke som ligger bakom detta. I förbindelse med höstens tävlingar i Puerto Rico (med bl.a. VM för nationslag), med just Predator som promotor, var Henke på plats och förutom att han deltog i Puerto Rico Open hade han också möte med kö-gigantens företrädare. Det handlar om att Predator också har ett socialt engagemang som få andra, och nu gärna tittar närmare på hur man i en snar framtid kan stötta biljardspelandet för utövare med funktionsnedsättning på olika sätt.

Om Henke var upptagen med att spela biljard så fick jag i stället leka ciceron för Huidji, som inte bara fick se 9-Ball på hög nivå, utan också till exempel kälk-ishockey, något som han aldrig tidigare har bevittnat. Huidji var också på plats för gårdagen panel-debatt, Para-Talks, som handlade om betydelsen av sömn generellt och framför allt för paraidrottare. Eftersom det hela försiggick på svenska fick det bli en hel del teaterviskning ifrån min sida, något som jag hoppas inte upplevdes som störande för de andra på plats.

Åsa Llinares Norlin, som är ordförande i Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté, var den som ledde den mycket intressanta och bitvis också underhållande paneldebatten. För sådana som mig och Huidji, som ju själva inte har någon funktionsnedsättning (nåja, själv har jag en och annan reservdel och glasögon), fick vi många svar på frågor som vi aldrig har ställt oss.

När Åsa inte var upptagen med att på ett mycket professionellt sätt styra debatt, så satt hon tillsamman med en annan för oss mycket välkänd person, Eva Viding Bussell, och lät sig fascineras av Henkes biljardspelande. Vi tackar naturligtvis för denna extra uppmärksamhet. Eva, som ju tidigare var ordförande i SBF, jobbar numer i Bouleförbundet och har därför också ytterligare en grund för att vara på plats. Tack var henne får vi också de bilder som illustrerar mitt berättande. Jag kan försöka vara mycket, men fotograf blir jag aldrig.

Åsa tipsade också Huidji om att man i Nederländerna är väldigt duktiga på detta med idrott för personer med funktionsnedsättning, och ska se till så att han får de kontakter som han behöver för att på hemmaplan kunna se det som han inte hann med här hos oss igår. Nåväl, Huidji tar med sina synintryck i den rapport som han strax sänder vidare till ledningsgruppen i Predator Group, och om allt går som vi hoppas kan detta mycket väl leda fram till att vi får en mycket potent partner i vår parasportsatsning.

Bild Malmö Open

Paratalks och Kälkishockey

Med detta sagt tar vi oss tillbaka till European Wheelchair Masters och de avslutande matcherna. I semifinal ställdes Fred Dinsmore och Jouni Tähti mot varandra liksom Matej Brajkovic och Henrik Larsson. En för dagen ganska blek finländare fick till slut se sig slagen med hela 9-3 av Fred som därigenom blev den först spelare att säkra sig en plats i final. Om den matchen inte var den allra jämnaste, så blev den andra semifinalen en betydligt hårdare drabbning.

Det blev till slut det resultat som vi med gulblå ögon naturligtvis hoppades på, men det satt hårt åt. Henke var hela tiden två och tre poäng bak den reslige och mycket bra spelande slovenen, men Henke lyckades alltså vända på steken och dra det längsta strået med siffrorna 9-7. Bäddat för final och en drabbning som vi har sett många gånger förr – en för dagen glödhet irländare som ställs mot den både svensk kyla (kallt och mycket snöande i Malmö igår) och svenskt stål.

Hur det gick till slut. Den irländska hettan smälte kanske snön, men inte stålet. Henrik Larsson vann till slut med 9-5 och kan därmed lägga ytterligare en titel till sin samling. Fred Dinsmore fick nöja sig med andraplatsen i European Wheelchair Masters 9-Ball och hade annars haft god grund att hoppas på mer. Nåväl, sista ordet är inte sagt än – idag handlare det om slutspelet i Malmö Open 8-Ball Challenge.

RESULTAT, EUROPEAN WHEELCHAIR MASTERS, 9-BALL

Final på vinnarsida
Henrik Larsson SWE vs. Fred Dinsmore IRE 3 7
Matej Brajkovic SLO vs. Jouni Tähti FIN 7 5


Final på förlorarsida
Kim Ronny Nygård NOR vs. Henrik Larsson SWE 2 6
David Slacek SLO vs. Jouni Tähti FIN 2 6

Semifinaler
Fred Dinsmore IRE vs. Jouni Tähti FIN 9 3
Matej Brajkovic SLO vs. Henrik Larsson SWE 7 9

Final
Fred Dinsmore IRE vs. Henrik Larsson SWE 5 9

 

/Jörgen Sandman


Publicerad: 2024-02-10

Senast uppdaterad: 2024-02-12

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm