Gå till innehåll
Pool
Pool
Bild på Christian

Christian deltar i 2024 JOY World Heyball Masters Grand Finals

På lördag drar 2024 JOY World Heyball Masters Grand Finals i Kina igång och vi har svenskt deltagande i form av Christian Sparrenlöv Fischer.

Förra året var det drygt 250 spelare från 41 nationer som tillsammans representerade alla fem kontinenter med i tävlingen. I år räknar arrangören med 300-400 spelare. Tävlingen spelas i Qinhuangdao, Kina (cirka 3h från Peking) den 16 mars till 4 april. Den totala summan av prispengarna är $1.500.000, varav $700.000 till segraren.

Tävlingen ska streamas men det är svårt att få information om hur och var. Tävlingens Facebooksida hittar ni hä Länk till annan webbplats.r

Vad är Heyball?

Heyball är vad som förut var Chinese 8-ball. Enkelt uttryckt kan man säga att Heyball är 8-ball som spelas med poolbollar på ett bord som närmast kan liknas ett litet snookerbord. Ett 8-9ft bord med snookerduk och snookerhål. Heyball är ett spel som skapades just i Qinhuangdao för dryga 15 år sedan. Idag finns det över 2 miljoner 9-fots snookerbord som det spelas pool på i Kina.

Förra året blev Heyball en officiell disciplin inom WPA och Heyball kommer att bli den fjärde biljardgrenen på World Games 2025. Det Europeiska förbundet (EPBF) arbetar just nu med de praktiska delarna kring att ta in en ny disciplin och arrangera ett EM. Mer information från EPBF kommer inom kort.

Så här säger Christian innan avresan från Sverige

"Det finns ännu inga Heyball-bord i Sverige. Så hur har jag tränat? Jo, genom att stå och nöta en del med poolbollar på snookerbord. Förhoppningsvis så får och hinner jag träna lite innan min första match där borta!"

Tävlingen har en dresscode som Christian som poolspelare inte är helt van vid.
”Bara en sån grej att behöva lira i skjorta och väst. Har testat lite och det var verkligen inte samma sak som att lira i pikétröja, haha.”

Bild dresscode

Christian är som de flesta av er säkert vet den som driver Facebooksidan Allt om Biljardsverige. Det finns inte sociala medier i Kina men i gruppen har han lovat att han ska försöka få ut information på något sätt under sin vistelse i Kina.

Mer om World Heyball Masters Grand Finals

Jörgen Sandman var förra året på plats i Kina och skrev en krönika här på hemsidan om sina upplevelser. Själva spelet förklarade han så här:
Vad är då egentligen Heyball? En kort beskrivning kan se ut som följer; man spelar på ett 9-fots snookerbord med samma storlek på hålen som i snooker, men med 57 mm poolbollar. Redan här tror jag att de flesta av er förstår att spelet bjuder på väldigt många svåra situationer där det kan tyckas att det är omöjligt att göra boll. Det finns dock några detaljer som gör att spelet också är lite enklare än annars – så till exempel behöver man inte spela på dessäng – det vill säga att man inte behöver annonsera vilken boll och vilket hål.

För att ingen match skall ta oändligt lång tid använder man sig av dubbel shot-clock. Vad ska nu det betyda? Jo, det betyder att man bara har så lång tid på sig att genomföra varje enskild stöt och i tillägg får en match inte pågå längre än si och så lång tid. När sanden i timglaset har runnit ned i den undre halvan, är matchen slut och den spelare som leder matchen när den situationen uppstår, har vunnit. Själv blev jag aldrig vittne till att en match fick avbrytas på grund av att tiden tog slut, men det hände vid några få tillfällen.
Hela krönikan finns att läsa här


Logga Heyball

Publicerad: 2024-03-13

Senast uppdaterad: 2024-03-13

Författare: Svenska Biljardförbundet