Gå till innehåll
Pool
Pool

8-ball

bild pool

Spelidé

8-ball spelas med en vit köboll och femton färgade bollar. Bollarna är numrerade från 1 till 15.

De helfärgade är numrerade 1-7. De halvfärgade är numrerade 9-15. Den helsvarta bollen är nummer åtta. När du börjar spela har du och motståndaren sju bollar var, hela- eller halvfärgade. Ingen har den svarta åttan.

Spelet går ut på att du ska spela i alla dina bollar och sist åttan. Du måste ha fått i alla dina bollar innan du får spela på åttan. Den som först spelar i åttan vinner ett poäng. Därefter börjar man om från början med alla bollar.

Hur man börjar

Lägg upp alla femton bollarna i triangeln. Vilken boll som helst kan ligga överst. En helfärgad och en halvfärgad boll måste ligga i varsitt hörn, och åttan ska ligga i mitten. Försök att blanda hel-och halvfärgade bollar så mycket det går.

Bestäm vem av spelarna som ska börja spela. Placera köbollen mittemot triangeln på andra sidan bordet. Den kan ligga var som helst bakom kvarterslinjen Länk till annan webbplats..

Börja spelet genom att träffa bollen överst i triangeln för att ta isär upplägget. Sätter du en boll i sprängningen får du fortsätta spela. I nästa stöt kan du välja att spela på höga eller låga nummer. Det spelar ingen roll vilken sorts boll som gick i sprängningen.

Spelets gång

8-ball är ett så kallat dessängspel. Det betyder attt du inför varje stöt måste säga vilken boll du vill sätta i och i vilket hål, om det inte är väldigt uppenbart. Detta kallas för dessäng. Det är extra viktigt om du tänker valla eller spela en kombinationsstöt. Du måste ange dessäng på alla stötar utom vid sprängningen.

Innan någon av spelarna har satt en boll med dessäng är bordet öppet. Det betyder att det går att spela på vilken boll som helst utom åttan. Men om någon av spelarna sätter till exempel en halvfärgad boll på dessäng måste den fortsätta spela på de halvfärgade sen.

Du måste alltid träffa någon av dina egna bollar först. Om man missar eller råkar göra en felstöt (foul) måste man lämna bordet. Då är det nästa spelares tur.

Den spelare som har satt alla sina bollar får spela på åttan. Om åttan går i på rätt sätt har spelaren vunnit upplägget.

Spelaren får ett poäng för varje åtta. En match slutar när en av spelarna uppnår en viss poäng, till exempel först till sju.

Bild pool

Foul eller Saker man inte får göra

En foul är en så kallad felstöt. En felstöt är något som bryter mot spelreglerna. Varje foul ger motståndaren boll i hand över hela bordet. Det betyder att köbollen får placeras var som helst på bordet.

Enda undantaget är vid sprängning. Sätter man köbollen i sprängningen har motståndaren alltid boll i hand bakom kvarterslinjen.

De viktigaste foularna i 8-ball är:

  • Köboll i hål – den vita bollen åker ner i ett hål.
  • Boll över bord – köbollen eller någon av nummerbollarna flyger av bordet.
  • Träffa fel boll – köbollen träffar åttan eller någon av motståndarens bollar först.
  • Bollmiss – köbollen träffar inte någon boll alls på hela bordet.

Specialregler för åttan

Om åttan går i vid sprängningen – Lägg upp den på bordet igen. Samma spelare fortsätter spela, eller gör en ny sprängning.

Om både vit boll och åttan går i hål vid sprängning – Motståndaren får spränga om. De kan också ta boll i hand bakom kvarterslinjen. Åttan läggs tillbaka på bordet på toppbollens plats.

Sätta vit boll med bara vit och åttan kvar på bordet – Motståndaren får boll i hand över hela bordet.

Det är inte tillåtet att sätta åttan med hjälp av en kombinationsstöt (”skjuts”).

En spelare förlorar upplägget, om något av följande inträffar:

  • Åttan görs i en felstöt (undantag vid sprängningen, se ovan).
  • Åttan görs samtidigt som den sista bollen i den egna serien.
  • Åttan hoppar av bordet.
  • Åttan görs i fel hål.
  • Åttan görs innan bollarna i den egna serien är gjorda.

Övrigt

Inga bollar läggs tillbaka på bordet under matchen. Enda undantaget är åttan i vissa situationer. Alla andra bollar stannar kvar i hål.

Det är tillåtet att ”skjutsa” i bollar, alltså spela en boll på en annan boll. Undantaget är åttan. Du får inte använda åttan som första boll. Du får inte heller sätta åttan med hjälp av en skjuts.

Publicerad: 2022-12-08

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Författare: Svenska Biljardförbundet