Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Magnus Åleby tog hem Ranking 11

Magnus Åleby var mest stabil över två dagar och vann finalen mot Brian O'Grady för att ta hem Ranking 11 (klass 1).

Sollentunas högtstående spellokal 247 bjöd in alla rankade utanför topp 16 att delta i Ranking 11 för säsongen.

Det var tio som ansåg sig intresserade. Klockan elva på lördagen var det dags att sätta igång.

Tävlingsledningen, i form av Anders Czarnecki, kom precis i tid till den avtalade starttiden. Som tur var hade

han hjälp av Amir Mohammadi, som hade fixat så att det bara var är sätta igång så fort Anders kom dit.

Första omgången bestod av två åttondelsfinalen och två kvartsfinaler. Åttondelsfinalerna var dels den mellan

Francis Öhlund och Raine Särkiniemi och den mellan Basir Ghani och Brian O’Grady. Magnus Åleby och Stefan Norman väntade i kvartsfinal. Kvartsfinalerna som som inte hade några åttondelar att vänta på var den mellan Anton Havås och Ali Saidizand och den mellan Sven-Olov Bergkvist och Peter Friman. Den senare av dessa fick äran att spelas på det förnäma ”Star-bordet”. Basir Ghani och Brian O’Grady var snabbast ur blocken båda två och fick 2 frame var på samma tid som de övriga matcherna hade hunnit spela två totalt. Avgörande frame föll till Brian efter en hård kamp om de sista färgerna.Samtidigt borta på Star-bordet gick Sven-Olov till en tre-noll seger över Peter. Sven-Olov var därmed första spelare klar för semifinal. En tuff kamp med mycket safe-spel utspelade sig på bord tre mellen Ali Saidizand och Anton Havås. Anton beklagade sig över att han hade svårt med att sätta boll, men safe kunde han spela. Första frame hade han vänt och vunnit på färgerna så när han i avgörande frame behövde snooker på sista röd så var det absolut inte avgjort. Ali var riktigt bra på att ta sig ur Antons snookers vid det här laget dock så Ali knep en semifinalplats.

Brian O’Grady skyndade sig runt bordet och skyndade sig även han in i semifinal. Hans motståndare i kvartsfinal var Stefan Norman som kunde komma sent in i tävlingen och nu även fick göra tidig sorti efter snabba tre-noll till O’Grady. En annan av de fina folket som kunde komma sent var Magnus Åleby. Det visade sig att han hade kunnat komma mycket sent. Inte förren halv fyra var hans motståndare klar för kvarten. Raine var den som stod som segrare när dammet hade lagt sig i den oerhört utdragna duellen om att få spela mot Magnus. Francis Öhlund fick iallafall spela till halv fyra även om han inte gick vidare. Snabb igen och tre-noll igen bjöd Brian på i sin semi. Sven-Olov hängde inte med i de två första frame men stod emot bra mot ”loket O’Grady” i det tredje. En snäv rosa i miljön och sånär på förlöp i hörnet var bollen som fällde avgörandet. I den sista kvartsfinalen så tog sig Magnus igenom efter en klart kortare match än Raines första batalj och fick i sin semi möta Ali. Semifinalen mellan Ali och Magnus var en mycket jämn kamp den med. Man kunde lätt se att båda ansåg att varje frame var viktigt. De blev tre långa och jämna sådana innan Magnus hade fått en ledning på 2-1 och hittat en offensiv värd namnet. Fjärde frame blev så det sista efter några bra serier av Magnus.

Finalen hölls på söndagen. På Star-bordet såklart. Vid 12-tiden var det dags att spela sista matchen av turneringen. Domaren Anders Czarnecki lät Brian gissa vilken hand Anders höll en krita i och eftersom Brian gissade fel så fick Magnus välja att börja. Det första framet var en jämn historia där Magnus lyckades ta det. Andra frame var en liknande saga med ett annat utfall, 1-1. Star-bordet är lite tuffare att få till höga serier på men i tredje frame inledde ändå Brian med en fin 30-serie. Magnus åt smulorna som lämnades efter det dock och till slut var han även förbi och i mål i frame tre, 2-1 till Magnus. Ingen av spelarna kände att de behövde en lunchpaus (det är ju Ramadan trots allt) så spelet fortsatte. Igen blev det jämnt. Rosa boll gick sånär in för Brian efter en fin blå. Sedan vägrade den även för Magnus innan Brian otroligt nog fick rosa att knacka på dörren så många gånger att den lade sig för lätt för att missas för Magnus. Nu var det 3-1 och Magnus kunde se ljuset i tunneln. Det märktes att han hade en mer positiv känsla då chanserna i femte frame togs om hand om av honom samtidigt som Brian hade svårt att få till några serier. Med en röd kvar blev det dubbel förlöpning av Brian och Magnus kunde säkra en ledning som behövde snookers för att tas igen. Några tappra försök till att skaffa foul-poäng var inte tillräckligt. Magnus hade genom hela turneringen visat sig vara rena McManus på att ta sig ur svåra lägen. Må hända kan man lära sig något av att spela Carambole. Så till sist var det Brian som begick misstaget och sträckte fram sin hand för ett ”Tack för god match”. Väl spelat Brian O’Grady och stort Grattis till Magnus Åleby som blev segrare i Ranking 11.

Publicerad: 2023-04-10

Senast uppdaterad: 2023-04-10

Författare: SK Snookerkommittén