Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Om Snooker

Snooker

Snooker spelas på ett bord med sex hål. Spelområdet är ungefär 3,5 m x 1,7 m (6x12 fot). I Sverige spelar vi i huvudsak 15 reds. Då finns det 15 röda bollar på bordet vid start, plus sex bollar i olika färger: Gul, grön, brun, blå, rosa och svart.

Bollarna är värda olika poäng. Röda bollar ger en poäng. Gul ger 2 poäng, grön 3 poäng, brun 4 poäng, blå 5 poäng, rosa 6 poäng och svart 7 poäng. Poäng ges för varje sänkt boll. Ett individuellt spel (kallat frame) vinns av den spelare som får flest poäng. Matchen vinns av den spelaren som vinner ett förutbestämt antal frames.

Här kan du se ett klipp med Nils Ritenius Manjer, en av Sveriges bästa snookerspelare idag. Han förklarar hur spelet går till och ger några tips om vad du kan tänka på när du spelar.

Så här spelar du

Det finns ganska många regler i snooker. Även vana spelare har ibland svårt att komma ihåg alla. Här berättar går vi igenom vad som är viktigast att veta innan du börjar spela 15 reds.

De röda bollarna läggs upp i triangeln i ena änden av bordet. Framför den översta bollen i triangeln ligger den rosa bollen. Den svarta bollen ligger bakom triangeln, nära kortvallen.

Den blå bollen läggs upp mitt på bordet, mellan miljöhålen. I andra änden av bordet läggs den gula, gröna och bruna bollen upp på linje med varandra. Brun boll ligger i mitten, mellan gul och grön.

Snookerbord

På ett snookerbord finns en halvcirkel i ena änden som kallas ”D:et”, helt enkelt för att det ser ut som ett D. Den spelare som börjar matchen lägger den vita köbollen någonstans i D:et. Därefter spelas köbollen på en av de röda bollarna för att starta spelet.

Det finns egentligen inga regler för hur den första stöten ska se ut, men nästan alla använder samma öppningsstöt. Den går inte ut på att sätta någon boll. Du spelar köbollen på en av de röda bollarna som ligger längst bak, längst ut i triangeln. Efter träffen går köbollen två eller tre vallar runt bordet och stannar på andra sidan bordet. Helst ska den hamna bakom någon av bollarna i D:et. Kolla på klippet ovan med Nils så ser du hur det ska gå till!

Spelet fortsätter sedan genom att varje gång det är din tur måste du först träffa en röd boll. Går den i hål får du spela på en av de färgade bollarna, vilken som helst. Går den i hål spelar du på en röd boll igen. Den färgade bollen läggs tillbaka på sin prick. När alla röda bollar är borta spelas de färgade i en viss ordning, och då stannar de kvar i hålen.

Du fortsätter spela tills du missar eller har fått ihop så många poäng att motståndaren inte kan komma ikapp dig.

Foul (felstöt)

Det finns ganska många saker du inte får göra när du spelar snooker. Det kallas för foul, eller felstöt. Här listar vi de viktigaste foularna att känna till när du spelar.

Det är foul när:

  • köbollen inte träffar någon annan boll
  • köbollen går ner i ett hål
  • köbollen lämnar bordet
  • spelaren gör en hoppstöt
  • spelaren gör nästa stöt innan alla bollar har stannat
  • spelaren inte har minst en fot i golvet
  • spelaren träffar fel boll först
  • spelaren spelar på två röda bollar i rad

Varje foul ger motståndaren fyra poäng.

Regler

Spelregler och tävlingsbestämmelser hittar du här

Publicerad: 2022-11-25

Senast uppdaterad: 2023-08-02

Författare: Svenska Biljardförbundet