Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Spelformer

Snookerns ursprungsformat spelas med 22 bollar (15 reds), 15 röda och sex färgade bollar. Spelet går ut på att göra varannan röd och varannan färgad boll. Så länge det finns röda bollar kvar på bordet återplaceras de färgade bollarna.

Bollarna är värda olika poäng. Röda bollar ger en poäng. Gul ger 2 poäng, grön 3 poäng, brun 4 poäng, blå 5 poäng, rosa 6 poäng och svart 7 poäng. Poäng ges för varje sänkt boll. Ett individuellt spel (kallat frame) vinns av den spelare som får flest poäng. Matchen vinns av den spelaren som vinner ett förutbestämt antal frames.

15 reds är den vanligaste spelformen som spelas idag. Det finns några andra spelformer, bland annat 6 reds och Shoot-Out.

I Sverige spelas alla rankningtävlingar och SM med 15 reds. På klubbnivå spelas ibland 6 reds och Shoot-Out tävlingarna.

15 reds

Upplägg snooker

Start av match

De röda bollarna läggs upp i triangeln i ena änden av bordet. Framför den översta bollen i triangeln ligger den rosa bollen. Den svarta bollen ligger bakom triangeln, nära kortvallen.

Den blå bollen läggs upp mitt på bordet, mellan miljöhålen. I andra änden av bordet läggs den gula, gröna och bruna bollen upp på linje med varandra. Brun boll ligger i mitten, mellan gul och grön.

Den spelare som börjar matchen lägger den vita köbollen någonstans i D:et. Därefter spelas köbollen på en av de röda bollarna för att starta spelet.

Spelet

Varje gång det är din tur måste du först träffa en röd boll. Går den i hål får du spela på en av de färgade bollarna, vilken som helst. Går den i hål spelar du på en röd boll igen. Den färgade bollen läggs tillbaka på sin prick. När alla röda bollar är borta spelas de färgade bollarna i stigande ordning efter deras värde.

Publicerad: 2022-07-06

Senast uppdaterad: 2022-12-10

Författare: Anna-Karin Bedeus