Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Historik

Snooker är en kösport som kan spåras till den senare delen av 1800-talet som officerare i den brittiska armén stationerade i Indien spelade. Ordet "snooker" är en militär term som används för att beskriva en oerfaren förstaårskadett eller en allmänt oerfaren person. Spelet utvecklade sin egen identitet år 1884 när dess första uppsättning av regler slutfördes av Sir Neville Chamberlain, en engelsk officer som hjälpt till att utveckla och popularisera spelet på Stone House i Outi på ett bord byggt av Burroughes & Watts. Spelet växte i popularitet i Storbritannien, och ”Billiards Association and Control Club” bildades 1919. Snookern styrs nu av World Professional Billiards och Snooker Association (WPBSA).

Sverige
Snookern kom till Sverige under 1980-talet på initiativ av Kim Hartman. Det första svenska mästerskapet arrangerades år 1983. Antalet deltagare var tre och antalet bord två.

1984 blev Svenska Snookerförbundet upptaget i det internationella förbundet (International Billiards and Snooker Federation) och Sverige deltog för första gången i VM. Det spelades i Malahide utanför Dublin. Svenska deltagare var Bengt Björkman och Michael Hallgren.

Sverige har sedan 1984 kontinuerligt deltagit på VM och EM, såväl herr som dam och sedan ett tiotal år även i de internationella juniormästerskapen.

Sedan 1998 är snooker en del av Svenska Biljardförbundet.

Svensk snooker har sedan 2005 ett genomarbetat regelverk och rankingsystem med åtta rankingtävlingar per år och Svenska mästerskap för dam, senior, junior och öppen klass. Rankingtävlingarna har spelats i Stockholm men sedan 2018 även i Malmö. 2021 utökades tävlingsorterna ytterligare med tävling i Växjö.

Mesta mästare
De spelare som vunnit flest SM är: Kevin Zarakani 12 st, Bengt Björkman 7 st, och Farhan Mirza 6 st.

Publicerad: 2022-07-06

Senast uppdaterad: 2022-12-10

Författare: Anna-Karin Bedeus