Gå till innehåll
Snooker
Snooker

Rapport från EM i Sarajevo

Fyra svenskar kämpade mot Europas bästa amatörspelarna i Bosniens huvudstad Sarajevo.

Årets EM i snooker 2024 hölls i Sarajevo, Bosnien mellan den 11:e till 23:e mars, där spelare från hela Europa tävlade i fyra olika kategorier (U16, U18, U21 och Herrmästerskapen).

Svenska laget bestod av fyra spelare; Andy Nettleton (SSBK), Shivan Mohammedali (SSBK), Chi Voong (Malmö CBF) och Nils Ritenius Manjer (Malmö CBF), där Nils deltog i både U21 och Herrmästerskapen.

Nils startade sin U21-kampanj i grupp T genom att spela mot 13-åriga Tadija Matijasevic från Serbien, en hårt kamp som gick till avgörande frame. Tyvärr för Nils gjorde Tadija en strålande rensning under press från gul till rosa för att stjäla matchen med 3-2 och ge Nils sitt första nederlag på den näst sista rosa bollen. I den andra matchen stötte Nils på polske Jakub Zakrzewski, vilket blev återigen en tajt match som gick till avgörande frame, lyckligtvis för Nils den här gången kontrollerade han avgörande framet väl och kom över mållinjen för denna första seger med 3-2 . I den sista matchen och gruppkvalet på spel stötte Nils på en av Englands kommande juniorer Aiden Murphy, som var favorit att vinna denna grupp. Matchen började med att Aiden gjorde bra poäng och tog en snabb 2-0 ledning över Nils, men Nils kom tillbaka i det tredje framet som gick ner till sista svart, Aiden stal framet med en knepig stöt i miljön för en 3-0 vinst över Nils. När Jakub besegrade Tadija i den sista gruppspelsmatchen var gruppen tre likställda för andraplatsen mellan Jakub, Tadija och Nils, alla med en vinst till sitt namn. Både Nils och Jakub hade -3 frameskillnad medan Tadija hade -2 vilket gjorde att han gick vidare från gruppen vilket gjorde att Nils slutade på tredje plats.

U21-finalen vanns så småningom av Liam Davies som gav honom hans första proffstourkort. Liam som är publikfavorit var även i Q-tourfinalen i Stockholm förra året.

Europeans Herrmästerskap startade sedan den 18 mars, och hade 184 deltagare, ett rekordantal. Vad gäller det svenska laget placerades Shivan i grupp M, Nils i grupp T, Andy i grupp Z och Chi i grupp AB. På dag 1 startade Shivan den svenska kampanjen med en lysande 3-1-seger över Skottlands Aaron Graham. Strax efter spelade Nils mot Craig Steadman, som har varit på proffstouren i mer än tio år. Steadman tog de två första framen, men Nils slog tillbaka honom genom att vinna det tredje framet men Steadman med sin erfarenhet stängde matchen till 3-1. Chi stötte sedan på Isaac Borg från Malta, en tajt affär där Chi gjorde ett strålande 77 break och gjorde 2-2 men Isaac stängde matchen med 3-2 för att ge Chi sitt första nederlag. Andy startade sin kampanj med en kvällsmatch mot Portugals Henrique Correia, som var en nervig och jämn match även i avgörandet. Andy lyckades stjäla matchen på sista svart för 3-2 vinst. Dag 1 slutade för svenskarna med 2 vinster och 2 förluster vilket var ett ganska bra resultat.

Dag 2 startade med att Shivan spelade först igen mot Bosniens Markeliano, som han vann komfortabelt med 3-1. Nils hade sedan en tuff match mot Jonni från Schweiz, som kontrollerade spelet med god safety och gav Nils sin andra förlust med 3-1. Andy spelade sedan mot Polens Jakub Chromy på TV-bordet, där han gjorde poäng och kontrollerade spelet väl och säkrade en 3-1-vinst. I dagens sista kvällsmatch spelade Chi mot Frankrikes Nicolas Mortreux som var gruppfavoriten. Nicolas dominerade spelet från start och säkrade en 3-0-seger mot Chi. Dag 2 slutade med 2 vinster och 2 förluster men ännu viktigare, både Shivan och Andy kvalificerade sig från sina grupper.

Sista dagen för gruppen började med en 3-0-förlust för Shivan mot Brain Cini. Sedan förlorade Nils en mycket tät match med 3-2 mot Tiago Silva på sista bollen. Andy förlorade sin sista gruppspelsmatch med på 3-0 till en ung och mycket lovande junior, Artemijs Zizins från Lettland och slutligen Chi förlorade sin sista gruppspelsmatch mot Marko Grbovic från Serbien med 3-1.

Med två svenskar som kvalificerade sig från grupperna, vilket var en stor prestation, inleddes utslagningsfasen i Last 96 för både Andy och Shivan. Tyvärr slutade den svenska kampanjen abrupt med att både Andy och Shivan förlorade med 4-0 mot Daniel Womersley respektive Peter Bullen.

Sammantaget en fantastisk upplevelse och exponering för vår spelare mot Europas bästa amatörer.

Publicerad: 2024-03-26

Senast uppdaterad: 2024-03-26

Författare: SK Snookerkommittén