Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard

Trevallars carambole

Caramabole spelas av två spelare på ett biljardbord utan hål. Den mest spelade varianten av carambole är trevallars carambole (3-cushion) som spelas med tre bollar: en vit, en röd och en gul. Spelarna har antingen den gula eller den vita bollen som spelboll. Spelbollen är den boll man träffar de andra bollarna med. Den röda bollen är neutral.

Med din spelboll ska du träffa de båda andra bollarna. Under stöten ska bollen även träffa minst tre vallar innan spelbollen träffar den sista bollen. Ordningsföljden spelar ingen roll - du får träffa vilken bollen du vill först och även träffa vallen/vallarna före eller efter första bollträffen.

För varje korrekt stöt får spelaren 1 poäng och får fortsätta spela.

För att börja spela lägger du den röda bollen på punkten i ena änden av bordet. Den gula bollen ligger mittemot den, på punkten i andra änden. vit boll läggs på någon av punkterna bredvid den gula bollen. Den som har vit boll börjar alltid spelet och får välja vilken prick den vita bollen ska ligga på.

 

Bild carambolebord

En godkänd stöt i trevallars carambole går till så att spelaren stöter med sin köboll. Köbollen ska träffa de andra två bollarna i valfri ordning, men köbollen måste ha träffat en eller flera vallar minst tre gånger före den träffar den andra bollen.

Det spelar ingen roll i vilken ordning du gör detta, ex:

  • Du kan träffa en av de andra bollarna, träffa tre vallar och sedan träffa den tredje bollen.
  • Du kan gå tre vallar runt bordet först och sedan träffa båda de andra bollarna.
  • Du kan träffa en vall först, sedan en boll, två vallar till med köbollen och sedan den andra bollen.
  • Du kan träffa två vallar först, sedan en boll, en vall till med köbollen och sedan den andra bollen.

Det är tillåtet att träffa de andra två bollarna flera gånger under stöten. Du får träffa vallen hur många gånger som helst, men minst tre. Du kan också träffa samma vall tre gånger, det behöver inte vara tre olika vallar. Huvudsaken är att köbollen träffar de båda andra bollarna och vallen minst tre gånger före andrabollen träffas.

En godkänd stöt ger en poäng. Innan matchen börjar bestämmer spelarna hur många poäng som behövs för att vinna. Du får fortsätta spela ända tills du missar eller tills du kommer upp till rätt antal poäng.

Trevallars carambole är väldigt svårt så det är en bra idé att kanske börja med fri carambole först, för att sedan stegra till envallars carambole och till sist ge sig på trevallare!

Publicerad: 2023-08-28

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Svenska Biljardförbundet