Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard

Våra grenar

I Sverige är det vanligast med spelen carambole, pool och snooker. Poolbord finns på många skolor och fritidsgårdar i landet. Snooker och carambole är lite mer ovanligt men blir mer och mer populärt.

Lär dig mer om carambole

Lär dig mer om pool

Lär dig mer om snooker


Svenska Biljardförbundet administrerar grenarna carambole, pool och snooker. Inom respektive gren finns det olika discipliner. Inom carambole finns till exempel envallars och trevallars. I pool 8-ball och 9-ball och i snooker 15 reds och 6 reds.

Biljardbord finns i olika storlekar, men de vanligaste är vad som kallas 9-, 10- och 12-fotsbord. Siffran betyder hur stor spelytan är, alltså området innanför vallarna på bordet där man spelar.

Carambolebord

Carambole: Borden är lite större än i pool, 10 fot, och har inga hål alls. Här går spelet ut på att spela köbollen runt bordet genom att träffa vallarna ett visst antal gånger.

Poolbord

Pool: Här används oftast så kallade 9-fotsbord med sex hål, dvs. 254 x 127 mm. På fritidsgårdar och skolor finns också ofta mindre varianter.

Våra grenar

Snooker: I snooker används det största bordet, 12 fot, vilket är nästan en meter längre och bredare än poolbordet, men precis som i pool har det också sex hål.