Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard
Carambole

Carambole

Carambole är samlingsnamnet för ett antal olika discipliner som i de allra flesta fall spelas på bord utan hål. Som regel spelas också carambole med bara tre bollar, till skillnad från snooker och pool som använder fler bollar på bordet. Istället för att bollar ska sänkas i hål går carambole främst ut på att med köbollen träffa de två andra bollarna på bordet.

Det finns många olika varianter av carambole. I Sverige spelas bara trevallars carambole på tävling. I resten av Europa är det också vanligt med till exempel fri carambole och envallare. Artistisk carambole är en annan gren, där man gör trickstötar på ett carambolebord.

Trevallars carambole

Trevallars carambole spelas med tre bollar: En vit, en röd och en gul. De bägge spelarna har antingen den gula eller den vita bollen som köboll. Köbollen är den boll man träffar de andra bollarna med. Den röda bollen är neutral.

Bild Start carambole

En godkänd stöt i trevallars carambole går till så att spelaren stöter med sin köboll. Köbollen ska träffa de andra två bollarna i valfri ordning, men köbollen måste ha träffat en eller flera vallar minst tre gånger före den träffar den andra bollen. Det spelar ingen roll i vilken ordning du gör detta.

En godkänd stöt ger en poäng. Innan matchen börjar bestämmer spelarna hur många poäng som behövs för att vinna. Du får fortsätta spela ända tills du missar eller tills du kommer upp till rätt antal poäng.

Trevallars carambole är väldigt svårt så det är en bra idé att kanske börja med fri carambole först, för att sedan stegra till envallars carambole och till sist ge sig på trevallare!

Fri carambole och Envallars carambole

Fri carambole och envallars carambole spelas på samma sätt som trevallars carambole, med samma utgångsposition och med samma grundregel att köbollen ska träffa de andra två bollarna. Skillnaden är att i fri carambole behöver man inte träffa vallar alls, det är tillåtet men inte tvunget, och att i envallars carambole ska köbollen vara minst en gång i vallen före den träffar andrabollen.

Spelformer och regler

Under Hur du spelar hittar du mer information om hur du spelar trevallars och andra spelformer inom carambole.

Tävlingar med mera

Mer information om carambole, nyheter, tävlingar, landslag, och så vidare hittar du på Carambolens sida.

Svenska framgångar

Sverige har stora framgångar i carambole. Torbjörn Blomdahl har varit med i världstoppen sedan 80-talet och har varit med och utvecklat sporten. Han har vunnit otaliga VM, EM och världscuper. Han har också flera medaljer i lag. Våren 2022 vann han tillsammans med Michael Nilsson EM-guld i lag, 2023 blev det VM-silver och EM-silver i lag.

Här hittar ni en dokumentär ocm Torbjörn Blomdahl Länk till annan webbplats.

Tobbe och Micke

Mikael Nilsson och Torbjörn Blomdahl efter EM-guldet i lag år 2022.

Publicerad: 2023-06-29

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Svenska Biljardförbundet