Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard

Biljardbord

I Sverige spelar vi idag främst någon av de tre grenarna: carambole, pool och snooker. Biljardborden skiljer sig åt mellan de tre grenarna.

Idag är pool den vanligaste grenen i Sverige. Det finns poolbord på väldigt många skolor, fritidsgårdar, konferensanläggningar och sportbarer runtom i landet. De här borden är för många den första kontakten med biljard överhuvudtaget.

Alla biljardbord finns i olika storlekar, men de vanligaste är vad som kallas 9-, 10- och 12-fotsbord. Siffran betyder hur stor spelytan är, alltså området innanför vallarna på bordet där man spelar.

Carambole: Borden är lite större än i pool, 10 fot, och har inga hål alls. Här ska du istället för att sätta bollarna i hål träffa vallarna ett visst antal gånger.

Pool: Här används oftast så kallade 9-fotsbord, dvs. 254 x 127 mm. Borden har sex hål. Ett i varje hörn och ett mitt på vardera långsida. På fritidsgårdar och skolor finns också ofta mindre varianter.

Snooker: I snooker används det största bordet, 12 fot. Bordet är nästan en meter längre och bredare än poolbordet. Precis som i pool har det också sex hål.

Carambolebord

Poolbord

Snookerbord

Biljardbordets olika delar

På bilden nedan ser du vad de vanligaste delarna på ett biljardbord kallas. Du hittar dem också i ordlistan.

Ett carambolebord har inga hål men annars heter de olika delarna samma sak på alla biljardbord.

Bild över delarna på ett biljardbord

© TriQ Entertainment

Publicerad: 2023-04-14

Senast uppdaterad: 2023-06-29

Författare: Anna-Karin Bedeus