Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard

10-ball

Bild upplägg 10 ball

Spelidé

10-ball är en relativ ny disciplin som härstammar från 9-ball. 2008 hölls den första turnering i 10-ball. Till skillnad från 9-ball är 10-ball ett dessängspel som spelas med nummerbollarna 1 till 10 samt köbollen. Den lägst numrerade bollen på bordet skall träffas först. Endast en boll får annonseras vid varje stöt, man kan däremot göra fler bollar än den annonserande och fortsätta spela. Vid sprängningen behöver ingen boll annonseras.

Spelstart

Lägg upp de tio bollarna i triangeln, i en pyramidform. Ettan ska vara överst (toppbollen) och tian ska ligga i mitten. Resten av bollarna kan ligga hur som helst, utan någon särskild ordning.

Bestäm vem av spelarna som ska börja spela. Placera köbollen mittemot triangeln på andra sidan bordet. Den kan ligga var som helst bakom kvarterslinjen Länk till annan webbplats.. Börja spelet genom att träffa den översta bollen i upplägget (den gula ettan) med köbollen.

Sätter du köbollen i sprängningen, eller om någon eller några bollar hoppar av bordet, får din motståndare boll i hand över hela bordet (se nedan). Bollarna som hoppat av bordet lägger du ner i ett hål, de är ute ur spelet.

Om du vill läsa de exakta spelreglerna finns de här >>> Pdf, 926.6 kB.

Publicerad: 2023-09-20

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Svenska Biljardförbundet