Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard

9-ball

Upplägg 9 ball

Spelidé

9-ball spelas med nio bollar numrerade från ett till nio och en köboll. Vid varje stöt måste köbollen först träffa den nummerboll på bordet som har det lägsta numret, men bollarna behöver inte göras i nummerordning. En spelare som gör en korrekt stöt får fortsätta tills hen missar, gör ett fel, eller vinner upplägget genom att göra nian. Spelaren erhåller poäng för varje gjord nia. En match slutar när en av spelarna uppnår den förutbestämda distansen.

Spelstart

Lägg upp de nio bollarna i triangeln, i formen av en diamant. Ettan ska vara överst (toppbollen) och nian ska ligga i mitten. Resten av bollarna kan ligga hur som helst, utan någon särskild ordning.

Bestäm vem av spelarna som ska börja spela. Placera köbollen mittemot triangeln på andra sidan bordet. Den kan ligga var som helst bakom kvarterslinjen Länk till annan webbplats.. Börja spelet genom att träffa den översta bollen i upplägget (den gula ettan) med köbollen.

Spelets gång

Vid varje stöt måste du få köbollen att träffa bollen som har det lägsta numret på bordet först. Den kallas den lägsta bollen. Det betyder att om ettan finns på bordet måste du träffa ettan först, innan du träffar någon annan boll. Om du har träffat den lägsta bollen först och den går i ner i ett hål får du fortsätta spela. Du får också fortsätta om den lägsta bollen eller köbollen får ner någon annan boll i ett hål – men bara om du träffat lägsta bollen först!

Om man missar eller råkar göra en felstöt måste man lämna bordet och nästa spelare får börja spela. Det viktiga är alltså att träffa rätt boll först (den med lägst nummer) och att få i en boll i samma stöt för att få fortsätta spela.

Bollarna behöver inte sättas i nummerordning. Du behöver inte heller ange dessäng på samma sätt som i 8-ball eller 10-ball, utan bollarna kan gå ner i vilket hål som helst.

Varje gjord nia ger ett poäng. En match slutar när en av spelarna uppnår en viss poäng, till exempel först till sju. Poängen bestäms innan man börjar spela.

Om du vill läsa de exakta spelreglerna finns de här >>> Pdf, 926.6 kB.

Publicerad: 2023-09-20

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Svenska Biljardförbundet