Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard

15 reds

Den vanligaste spelformen i snooker heter 15 reds. Då finns det 15 röda bollar på bordet vid start, plus sex bollar i olika färger: gul, grön, brun, blå, rosa och svart. Om du tittar på snooker på Eurosport är det 15 reds som de spelar.

Bollarna är värda olika poäng.

3


Röd = 1 poäng

3


Gul = 2 poäng

3


Grön = 3 poäng

3


Brun = 4 poäng

3


Blå = 5 poäng

3


Rosa = 6 poäng

3


Svart = 7 poäng

Varje gång det är din tur måste du först träffa en röd boll. Går den i hål får du spela på en av de färgade bollarna, vilken som helst. Går den i hål spelar du på en röd boll igen. Den färgade bollen läggs tillbaka på sin prick. När alla röda bollar är borta spelas de färgade i en viss ordning, och då stannar de kvar i hålen.

Du fortsätter spela tills du missar eller har fått ihop så många poäng att motståndaren inte kan komma ikapp dig.

Målet med spelet att samla fler poäng än motståndaren. Det gäller att hålla koll på hur många poäng du har gjort och hur många som är kvar på bordet. Snooker är därför ett väldigt bra sätt att träna matte samtidigt du som spelar! 😉

Här kan du se ett klipp med Nils Ritenius Manjer, en av Sveriges bästa snookerspelare idag. Han förklarar hur spelet går till och ger några tips om vad du kan tänka på när du spelar.


Regler

Det finns ganska många regler i snooker. Även vana spelare har ibland svårt att komma ihåg alla. Här berättar vi vad som är viktigast att veta innan du börjar spela.

De röda bollarna läggs upp i triangeln i ena änden av bordet. Framför den översta bollen i triangeln ligger den rosa bollen. Den svarta bollen ligger bakom triangeln, nära kortvallen.

Upplägg snooker

Den blå bollen läggs upp mitt på bordet, mellan miljöhålen. I andra änden av bordet läggs den gula, gröna och bruna bollen upp på linje med varandra. Brun boll ligger i mitten, mellan gul och grön.

Bild upplägg snooker

På ett snookerbord finns en halvcirkel i ena änden som kallas ”D:et”, helt enkelt för att det ser ut som ett D. Den spelare som börjar matchen lägger den vita köbollen någonstans i D:et. Därefter spelas köbollen på en av de röda bollarna för att starta spelet.

Snooker D

Det finns egentligen inga regler för hur den första stöten ska se ut, men nästan alla använder samma öppningsstöt. Den går inte ut på att sätta någon boll. Du spelar köbollen på en av de röda bollarna som ligger längst bak, längst ut i triangeln. Efter träffen går köbollen två eller tre vallar runt bordet och stannar på andra sidan bordet. Helst ska den hamna bakom någon av bollarna i D:et. Kolla på klippet ovan med Nils så ser du hur det ska gå till!

Spelet fortsätter sedan genom att varje gång det är din tur måste du först träffa en röd boll. Går den i hål får du spela på en av de färgade bollarna, vilken som helst. Går den i hål spelar du på en röd boll igen. Den färgade bollen läggs tillbaka på sin prick. När alla röda bollar är borta spelas de färgade bollarna i stigande ordning efter dess värde, och då stannar de kvar i hålen.

Du fortsätter spela tills du missar eller har fått ihop så många poäng att motståndaren inte kan komma ikapp dig.

Foul (felstöt)

Det finns ganska många saker du inte får göra när du spelar snooker. Det kallas för foul, eller felstöt. Här listar vi de viktigaste foularna att känna till när du spelar.

Det är foul när:

  • köbollen inte träffar någon annan boll
  • köbollen går ner i ett hål
  • köbollen lämnar bordet
  • spelaren gör en hoppstöt
  • spelaren gör nästa stöt innan alla bollar har stannat
  • spelaren inte har minst en fot i golvet
  • spelaren träffar fel boll först
  • spelaren spelar på två röda bollar i rad

Varje foul ger motståndaren fyra poäng.

Om du vill läsa de exakta spelreglerna finns de här >>>

Publicerad: 2023-08-28

Senast uppdaterad: 2023-09-22

Författare: Svenska Biljardförbundet