Gå till innehåll
Spela biljard
Spela biljard

Historia

Var kommer biljard ifrån?

Det går inte riktigt att säga varifrån biljard kommer eller hur gammalt det är. Det finns många historiska källor som visar att olika former av spelet har funnits sedan 1400-talet. Ofta spelades det av överklassen, det vill säga kungligheter och adelspersoner. Den berömde engelske författaren William Shakespeare tog också med biljard i en av sina pjäser på 1600-talet.

Biljard på den tiden såg inte ut som det gör idag. Då liknade det krocket ganska mycket – man spelade utomhus på gräs i Frankrike och norra Europa. För att slippa bry sig om vädret flyttade man spelet inomhus och upp på ett träbord. Man lade också en grön duk på bordet för att det skulle se ut som gräs.

Biljardbord från 1674.

Biljardbord från 1674. (Källa:https://en.wikipedia.org/wiki/Cue_sports)

Borden hade sex hål och från början fanns det en båge på bordet, precis om i krocket. Det fanns bara två bollar och de knuffades runt på bordet med en träkäpp. Ordet biljard på svenska kommer från franskans billart, som var ordet för träkäppen man spelade med.

Biljardbordet har sett ungefär likadant ut hela tiden, men antalet hål och ben har varierat. Vallarna runt bordet var från början flera lager tyg på varandra för att hindra bollarna från att rulla av. En dag upptäckte spelarna att bollarna studsade ut från vallen igen och började spela in i vallarna med flit. I mitten av 1800-talet byttes tyget ut mot gummi, och det används fortfarande idag i vallarna.

Bordsskivan under duken var från början av marmor, men det var ett ganska dyrt material. Istället började man använda skiffer ungefär 1835. Skiffer är billigare men lika bra som marmor som spelunderlag.

Biljardkön såg i början ut som en käpp eller klubba, med ett lite tjockare huvud i den ände som man spelade med. När bollen låg nära vallen var den tjocka änden inte särskilt praktisk. I stället vände man på den och använde den smala änden (bakdelen) för att spela. På franska kallas bakdelen för queue (”svans”). Det uttalas , vilket gett oss det svenska ordet.

Omkring 1815 kom på fransmannen Francois Mingaud att om han klistrade fast en läderbit på köspetsen kunde han göra otroliga sidoskruvar med den. Krita däremot användes redan innan kölädret uppfanns.

Bild från Vecteezy

Bollarna tillverkades länge av elfenben, precis som pianotangenter. I mitten av 1800-talet dödades ca 12 000 elefanter varje år på grund av detta. Till slut gick det ut en belöning på $10.000 till den som kunde hitta ett annat material än elfenben.

År 1868 provades materialet celluloid som ett alternativ. De fungerade ganska bra om man bortsåg från att de ibland exploderade om man spelade för hårt…

Sökandet efter nya material gjorde ändå att man hittade nya sätt att använda det nya materialet plast på. Biljardbollar idag görs av fenol vilket är en typ av plast.

Spelvarianter

De tre populäraste varianterna av biljard är carambole, pool och snooker. Alla tre spelas i hela världen. Läs mer om varje gren genom att klicka på länkarna!