Gå till innehåll
Biljard 65+
Biljard 65+

Möt en spelare - Gudrun från Lund

Gudrun

När Gudruns make gick bort 2011 ville hon hitta aktiviteter som fick henne att röra på sig och träffa andra människor. Hon ville helt enkelt inte sitta hemma själv hela dagarna. På 55+ boendet Thulehem där Gudrun bor fanns en biljardförening dit hon gick en dag för att testa och har fortsatt att spela sen dess.

- Jag tycker att det är en utmärkt pensionärssport! Du sitter inte still utan rör på dig i flera timmar i sträck när du går runt bordet.

Gudrun berättar att en farbror i en annan förening i Lund, som var 97 år gammal, fortfarande spelade biljard. Han stödde sig mot bordet för att ta sig runt men det gick väldigt bra ändå.

- Är du klar i knoppen så kan du alltid spela, säger Gudrun. Kanske behöver vi ibland säga vilken boll personen ska spela, men det går ju bra det också.

På Thulehem bor ca 350 personer varav 70 av dem är med i biljardföreningen. Majoriteten av medlemmarna är kvinnor då det finns fler änkor än änklingar på boendet. Många spelar för att utöka sitt sociala liv för att inte riskera att sitta hemma ensamma.

Sociala aktiviteter
På Thulehem är sociala aktiviteter och tävlingar en stor del av biljarden.

En gång i månaden har de exempelvis 9 ball-tävlingar. De spelar, dricker vin och äter tilltugg tillsammans.

- Då skojar vi och skämtar, vi är inte så allvarliga och tysta!

Varje höst och vår anordnas en stor fest som är fristående från spelet. Då ligger fokus enbart på socialt spel där de äter middag tillsammans och dansar till inhyrt dansband.

Och sen är det ju den stora pensionärsturneringen som spelas varje år. Det är en turnering som spelas med flera andra föreningar runt om i Lundatrakten och den är väldigt populär.

- Jag spelade i turneringen i några år men har nu hoppat av för att lämna plats åt andra som vill vara med.

Då medelåldern på de här turneringarna är relativt hög så har det skett en viss anpassning i reglerna för att spelet ska passa så många som möjligt.

- Det är okej att exempelvis fumla lite med krattan eller så, folk kan ju bli lite darrhänta.

Framtiden
Vi avslutar vårt samtal med att Gudrun får berätta lite om hur hon ser på framtida aktiviteter i biljardföreningen. De har exempelvis kommit igång med nybörjarkurser som hon hoppas kommer fortsätta.

- Ibland får vi besök av någon skicklig biljardspelare som ger oss tips och visar upp lite trix. Så t.ex. har världsmästaren i carambole, Micke Nilsson, varit här några gånger. Och har vi tur, så kommer kanske svenske mästaren i snooker, Jim Johansson, hit så småningom.

Intervjun med Gudrun genomfördes sommaren 2020.

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Författare: Svenska Biljardförbundet