Gå till innehåll
Biljard 65+
Biljard 65+
Bild spelare

Börja spela

Biljardbord finns på många olika ställen. Om du börjar spela hos en biljardförening kan det finnas möjlighet att ingå i en träningsgrupp och få tips kring övningar och spelformer.

För att spela match behöver du en motståndare men för att göra olika övningar kan du spela ensam.

Titta på vår sida spelabiljard.nu >>>
Här hittar du bland annat tips kring teknik, sikte, skruvar och vallar. Sidan är framtagen inom ramen för något som heter Rörelsesatsning i skolan men sidan kan användas av alla som är intresserade av att lära sig mer om biljard.

Biljardkön

För att börja spela behöver du ingen utrustning. Köer finns att låna på hallen. När du har spelat ett tag vill du kanske köpa dig en egen kö. Hur köerna ser ut varierar lite mellan grenarna. Den tydligaste skillnaden är att den övre delen på kön och framför allt köspetsen är olika breda.

En snookerkö är smalast, med en spets på ca 10 mm. En poolspets är ca 13-14 mm bred och en carambolespets är ungefär 12 mm.

En poolkö kan vara ganska dekorerad och innehålla många olika träslag. Snookerköer och caramboleköer är ofta enklare i sin design.

Professionella köer är ofta delbara i en eller flera delar. Mellan delarna sitter en metallgänga. Det gör att kön blir enklare att transportera men också tåligare.

Kritan

En krita är ett litet fyrkantigt tillbehör som används i alla grenar. Med hjälp av kritan får köspetsen fäste på köbollen och ger ett bättre resultat.

Om man inte kritar ordentligt, eller om man råkar träffa väldigt snett på köbollen, är det vanligt att man gör en ”kix”. Det innebär att köspetsen glider av köbollen. En kix är ofta en foul som du lätt kan undvika genom att krita ofta, mellan varje eller varannan stöt.

Biljardbordets delar

Här ser ni vad de vanligaste delarna på ett biljardbord kallas. Ett carambolebord har inga hål men annars heter de olika delarna samma sak på alla biljardbord.

Biljardbord

© TriQ Entertainment

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2024-02-23

Författare: Svenska Biljardförbundet