Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Registerutdrag

En förening har enligt lag rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha direkt eller regelbunden kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Alla föreningar ska begära begränsat registerutdrag på de personer som har uppdrag i föreningen och där har direkt eller regelbunden kontakt med barn. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är dock den enskilde ledaren som begär utdrag från polisen och visar upp det för utsedd person i föreningen. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag får sparas av föreningen. Det finns en funktion i IdrottOnline där ni kan registrera ledare som har visat upp utdrag. Det innebär även att ni får en påminnelse när det är dags för ledaren att visa upp utdrag igen. Läs mer om det här Länk till annan webbplats.


Här hittar ni en lathund för registerutdrag som är en hjälp för er föreningar Pdf, 68.4 kB..
Materialet är avsiktligt enkelt och kortfattat.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person har varit aktiv i föreningen eller hur väl man känner varandra. För att ta ett helhetsgrepp kring tryggheten för barnen i er förening uppmanas föreningar att arbeta med materialet Skapa trygga idrottsmiljöer Pdf, 890.6 kB.. I förlängningen är trygghetsarbetet en förutsättning för all idrottslig utveckling, som syftar till att skapa attraktiva föreningsmiljöer och som bidrar till idén om att vi idrottar i förening för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet.

Nytt från september 2023 – digitalt utdrag

Nu är det möjligt att få sitt utdrag från polisens belastningsregister som digital post till sin digitala brevlåda. Samtidigt införs en kontrolltjänst där den som tar del av utdraget kan kontrollera utdragets äkthet via en e-tjänst på polisen.se.

Du som gör en begäran om utdrag väljer själv om du vill få det som fysisk post eller som digital post – förutsatt att du har en digital brevlåda (Kivra, Billo eller Min myndighetspost).

Det är enbart de utdrag som inte innehåller någon belastning, dvs. ”tomma” utdrag, som skickas ut som digital post. Utdrag som innehåller en belastning skickas som fysisk post oavsett vad man valt.

Utdraget kan du sedan visa upp via mobil eller dator för den i din förening som ska ta del av det. Du kan även skicka det som pdf via mejl från din digitala brevlåda.

Föreningen kontrollerar äktheten

För dig som ska kontrollera registerutdraget finns en kontrolltjänst. Genom att mata in uppgifter från utdraget kontrolleras att det digitala utdraget är äkta och har utfärdats av polisen.

Utdrag som skickas som fysisk post kan inte verifieras via kontrolltjänsten.

Mer information

Vid frågor kontakta ditt RF SISU distrikt eller besök rf.se/tryggidrott Länk till annan webbplats..
Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats>>> Länk till annan webbplats.(Blankett Barn i annan verksamhet)
Kontrollera digitala utdrag här >>> Länk till annan webbplats.


Publicerad: 2022-09-30

Senast uppdaterad: 2023-10-26

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm