För spelare
Biljard kan spelas från både stående och sittande läge, vilket gör den tillgänglig för nästan alla. Biljard handlar inte om att spela snabbt eller skjuta hårt. Du använder istället små rörelser och mycket taktik för att få bollarna att röra sig dit du vill. Utöver skicklighet, koncentration, tålamod och övning så är biljarden också en mycket social sport. Det är inte ovanligt att flera generationer spelar tillsammans.
En av biljardens stora fördelar är att du kan börja spela när som helst i livet och hela tiden fortsätta att utvecklas. Inom biljarden kan alla delta och du kan alltid spela på en nivå som passar just dig. Det är enkelt att komma igång. All utrustning finns på plats i hallen. Biljardbordet står på plats med bollar och trianglar för att lägga upp bollarna. Köer (i olika storlekar) och krattor (för att nå fram om du inte når) finns att låna.
Biljard är en idrott som både kan fungera som en kul fritidssysselsättning för dig som bara vill ha det trevligt tillsammans med kompisar, men är också en fantastisk idrott för dig som önskar ta dig an nya utmaningar, förbättra ditt självförtroende och uppleva glädjen av att lyckas.
Spela biljard - Var finns det biljardbord?
Svenska Biljardförbundet har idag runt 60 medlemsföreningar från Umeå i norr till Malmö i söder. Våra föreningar bedriver i huvudsak sin verksamhet på antingen en kommersiell biljardhall eller i egna lokaler. De egna lokalerna är oftast lite mindre och har inte lika många biljardbord. Det är generellt en lugnare och tryggare miljö i de föreningsdrivna hallarna. Här finns en förteckning över våra medlemsföreningar >>>
Även om det inte finns en förening där du bor är det mycket möjligt att det finns biljardbord. Det finns biljardbord på fritidsgårdar, skolor, träffpunkter för äldre, hos bostadsrättsföreningar, på hotell och på större kommersiella biljardhallar och sportbarer.
Vi har nyligen börjat arbeta med att utveckla parabiljarden. Det innebär att inte så många föreningar är igång med verksamhet ännu. I många föreningar finns det dock utövare med någon form av funktionsnedsättning eftersom det går bra att spela med och mot varandra oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte.
Ta kontakt med oss om du vill veta mer om biljard eller vill ha hjälp att komma i kontakt med en förening, info@biljardforbundet.se
Publicerad: 2024-05-08
Senast uppdaterad: 2024-06-05
Författare: Svenska Biljardförbundet