Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Hur du spelar

Det kanske allra bästa med biljard är att allt finns på plats i hallen för den som önskar att prova på. Biljardbordet står på plats med bollar och trianglar för att lägga upp bollarna. Köer (i olika storlekar) och krattor (vanliga fasta och teleskopiska) finns att låna.

I Sverige finns det tre olika grenar av biljard: carambole, pool och snooker. Pool är den största och vanligaste grenen.

I alla tre grenar använder du dig av en kö för att stöta på köbollen. Köbollen ska sedan antingen träffa de båda andra bollarna på bordet (carambole), eller träffa en objektboll som förhoppningsvis går i hål (pool och snooker).

Oavsett gren använder du dig av den ena handen för att skapa ett stöd för den främre delen av kön samtidigt som du med den andra handen greppar bakändan av kön, böjer dig ned och sedan siktar i samma riktning som kön pekar. Du som sitter i rullstol behöver förvisso inte böja dig ned, men gör annars allt annat på samma sätt.

Bild på handställning

Det finns olika hjälpmedel att använda för att till exempel stötta kön när din arm eller hand inte räcker till, eller om du saknar en arm.

Om du sitter i stol kan biljardbordet inte sänkas men du kan sitta högre med hjälp av en kudde.

Det finns olika specialhandskar för förbättrat grepp på kön och för bättre glid i handen. Det finns också hjälpmedel för dig som har lite svårt att skapa en bra handställning. Ta kontakt med oss så hjälper vi till att hitta hjälpmedel.

Exempel på hjälpmedel

Exempel på hjälpmedel för att stötta kön

Exempel använda kratta

Exempel på att använda sig av det hjälpmedel som kallas för kratta.

Hur du spelar

På sidan spelabiljard har vi samlat en massa tips för alla som är intresserade av att börja spela biljard. Här finns det tips om hur du siktar och stöter, om våra tre grenar, övningar och mycket mer.

Publicerad: 2024-05-08

Senast uppdaterad: 2024-06-20

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm