Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Registerutdrag

En förening har enligt lag rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha direkt eller regelbunden kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Alla föreningar ska begära begränsat registerutdrag på de personer som har uppdrag i föreningen och där har direkt eller regelbunden kontakt med barn. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är dock den enskilde ledaren som begär utdrag från polisen och visar upp det för utsedd person i föreningen. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag får sparas av föreningen. Det finns en funktion i IdrottOnline där ni kan registrera ledare som har visat upp utdrag. Det innebär även att ni får en påminnelse när det är dags för ledaren att visa upp utdrag igen. Läs mer om det här Länk till annan webbplats.


Här hittar ni en lathund för registerutdrag som är en hjälp för er föreningar Pdf, 68.4 kB..
Materialet är avsiktligt enkelt och kortfattat.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person har varit aktiv i föreningen eller hur väl man känner varandra. För att ta ett helhetsgrepp kring tryggheten för barnen i er förening uppmanas föreningar att arbeta med materialet Skapa trygga idrottsmiljöer Pdf, 890.6 kB.. I förlängningen är trygghetsarbetet en förutsättning för all idrottslig utveckling, som syftar till att skapa attraktiva föreningsmiljöer och som bidrar till idén om att vi idrottar i förening för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet.

Vid frågor kontakta ditt RF SISU distrikt eller besök rf.se/tryggidrott Länk till annan webbplats..
Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats Länk till annan webbplats.


Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Författare: Svenska Biljardförbundet

Sponsorer