Starta verksamhet
Kul att ni vill starta upp barn- eller ungdomsverksamhet i er förening! På den här sidan har vi samlat några tips. Hur ni väljer att lägga upp ert arbete beror på vilken målgrupp ni vill vända er mot. Det är såklart skillnad på att starta upp verksamhet för barn 9-12 år, ungdomar 15-17 år eller studenter 20-25 år.
Aktiviteter som det går att söka statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) för via RF är för deltagare 7-25 år. Alla upp till 25 år räknas därmed som ungdomar enligt RFs regelverk.
Bli inte besvikna och ge upp om det inte kommer många deltagare på en gång. Bygg långsiktigt. Kommer det två deltagare kör på med dessa. Med tiden kommer det att bli tre, fyra, fem deltagare osv. Utövarna tar med sig kompisar, pratar med andra om vad de tycker om biljarden, osv. Utövarna är helt enkelt er bästa marknadsföring för att nå fler.
För att starta barn- och ungdomsverksamhet är det tre saker ni behöver ha på plats:
Steg 1: Fatta beslut och lägg upp syfte och mål med verksamheten
Steg 2: Hitta ledare och utbilda ledare
Steg 3: Bestäm tid och plats
Först därefter börjar ni med rekrytering. Hoppar ni över något av de första stegen är det stor risk att ni inte når hela vägen.
Vi har även tagit fram ett lite mer omfattande arbetsmaterial med tips kring att starta barn- och ungdomsverksamhet. I det materialet finns:
• Fatta beslut och sätt upp syfte och mål med verksamheten
• Ekonomi
• Ledare/ansvariga
• Planering av aktiviteter
• Rekrytering
• RF SISU distriktet
• Dags för aktivitet: Före-under-efter
• Utvärdering och plan för nästa år
• Checklista
Arbetsmaterial Starta barn- och ungdomsverksamhet >>> Pdf, 424 kB.
Checklista Starta barn- och ungdomsverksamhet >>> Pdf, 107.9 kB.
Fatta beslut och lägg upp syfte och mål
Det första ni behöver göra är att fatta ett styrelsebeslut om att föreningen vill starta upp verksamhet. Att starta verksamhet kostar en del ekonomiskt och i form av arbetsinsats så ett styrelsebeslut behöver finnas. Ett styrelsebeslut ger också legitimitet till insatsen. Om ni till exempel ansöker om bidrag hos kommunen för verksamheten kan det vara ett krav att skicka in ett styrelseprotokoll där det står att ni ska starta upp verksamhet för barn och ungdom.
Diskutera igenom vad ert syfte är med att starta upp verksamheten och sätt upp några mål. Det behöver inte vara något avancerat. Fundera över vad ni vill göra och varför.
Hitta och utbilda ledare
För att få en hållbar och bra verksamhet är det viktigt att hitta ledare som vill och kan vara där vid varje tillfälle. Att byta ut ledare och ha olika ledare på plats vid varje tillfälle kan skapa en osäkerhet hos utövarna.
Ni behöver ha minst två stycken ledare. Dessa är huvudansvariga och står för planering och genomförande av aktiviteten. Fråga runt bland era medlemmar. Att ställa en direkt fråga som innehåller ett tydligt uppdrag gör att det är lättare att tacka ja.
Ni kan även utse några hjälpledare. Har ni redan några ungdomar i föreningen, fråga dem om de vill vara ledare. Spana runt bland era medlemmar och de personer som finns runt föreningen. Det kan finnas många potentiella ledare. Här kan ni läsa en artikel om Petra i BK Paradis som inte är biljardspelare men som är en viktig ledare för föreningens ungdomsträningar.
Hur många ledare ni behöver vara på plats beror på hur många deltagare ni har. Beroende på vilken målgrupp det är kan det också vara viktigt att se till vilken typ av ledare ni behöver. Är det t ex en aktivitet för tjejer kan det vara bra att ha en kvinnlig ledare. Är det en aktivitet för nyanlända kan det kännas tryggt om en ledare pratar de nyanländas modersmål etc.
Har ni ledare som ställer upp ideellt eller ska det göras mot ersättning? Det vanligaste inom idrottsrörelsen är ideella ledare men det är upp till er i föreningen att bestämma om ni vill arvodera era ledare. Ett annat sätt att ersätta ledarna är genom att erbjuda dem gratis utbildningar, ge dem gratis speltid eller liknande.
Alla ledare ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Mer information om det här
Behov av utbildning
När ni har hittat ledare är det dags att se över vilket utbildningsbehov de har. Huvudtränarna bör som minimum ha gått SBFs Grundtränarutbildning. För en hjälpledare kan RF SISUs Introduktionsutbildning för tränare vara en bra start. Information om båda dessa utbildningar finns här
Se också till att ledarna lär sig hur de närvarorapporterar i LOK-appen.
Bestäm dag och startdatum
Bestäm vilken eller vilka dagar som ni ska ha träning och sätt ett startdatum. Tänk på att det är viktigt att verkligen hålla de dagar ni sätter upp. Att ställa in träningspass skapar osäkerhet bland deltagarna och då är det lätt att tappa dem. Det kan vara bra att starta med en dag i veckan och utöka om behovet finns
Utifrån ert syfte och vilken målgrupp ni vänder er till bestämmer ni er för vilken typ av aktivitet som ni vill genomföra.
Att skapa aktiviteter är inte krångligt. Bjud in till prova på-dagar och kör igång med verksamhet till exempel en dag i veckan. Ta det därifrån och låt verksamheten utveckla sig över tid. Ha inte för höga målsättningar. Kör igång med regelbunden verksamhet även om det bara är två deltagare som återkommer. På sikt kommer verksamheten att växa.
Lägg det på en enkel nivå till att börja med. Anpassa aktiviteten utifrån deltagarna. Är det t ex övervägande helt nya spelare behöver ni göra enklare övningar. Det viktigaste är att få dem att våga och framför allt att ha roligt.
Vill ni ha hjälp?
Ta kontakt med Jesper eller Tobias. De stöttar er i arbetet med att starta upp verksamhet.
Jesper Wikberg, föreningsutvecklare, jesper.wikberg@biljardforbundet.se
Tobias Andersson, ansvarig barn & ungdom, tobias.andersson@biljardforbundet.se
Publicerad: 2024-08-08
Senast uppdaterad: 2024-09-23
Författare: Svenska Biljardförbundet