Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet
bild från en nätverksträff

Rekrytering

Att nå barn, ungdomar och studenter kan vara relativt enkelt. Att få dem att bli återkommande på era träningar och aktiviteter kan vara lite svårare. Om ni har ungdomar i föreningen är ett tips att ta hjälp av dem för att nå nya.

Att besöka skolor och fritidsgårdar är ett givet ställe för att nå målgruppen. Vänder ni er till studenter är studentkårer och liknande ett bra ställe. Att delta på olika event som arrangeras av RF SISU eller kommunen är också ett bra ställe att visa upp att ni finns. Här kan ni ta med er ett mindre biljardbord för att locka deltagare till er.

Ha en färdig plan för ett antal gratis prova på tillfällen efter att ni besökt skola, fritidsgård, studentkår, evenemang och informera om det i samband med besöket/aktiviteten. De som blir intresserade på plats vet därmed direkt när de har möjlighet att prova på igen. Ha med er en lapp att dela ut/sätta upp.

Ta fram en tydlig inbjudan och sprid den på olika sätt. Det kan vara affischer, annonser för sociala medier, osv.

Självklart ska informationen även finnas i föreningens egna kanaler som hemsida och sociala medier, anslagstavla i hallen, osv.

Tips på några olika sätt att nå den målgrupp ni söker

  • Be era yngre medlemmar att ta med sig en kompis
  • Mejla ut till era befintliga medlemmar och be dem att tipsa sina barn, barnbarn och andra yngre släktingar
  • Bjud in eller besök skolor och fritidsgårdar
  • Bjud in lärare och fritidsledare att besöka er hall
  • På kommunens hemsida kan det finnas en aktivitetskalender där föreningar får lägga in sina aktiviteter
  • Sätt upp affischer på ställen där er utvalda målgrupp finns
  • Arrangera en turnering för studenter/Ta kontakt med studentkårer
  • Ta kontakt med andra föreningar för utbyte.
  • Lägg ut information i lokala Facebookgrupper eller liknande
  • Tipsa lokala media och bjud in dem att komma och ta del av verksamheten.

Besök skolor eller fritidsgårdar

Ett självklart ställe att nå barn och ungdomar är givetvis på skolor och fritidsgårdar. Boka in besök på skolor och fritidsgårdar som har biljardbord med hänvisning om att få berätta om biljardregler och om er verksamhet. Det är vår erfarenhet att ni kommer att tas emot med öppna armar. Fritidsgårdar vill ha hjälp med att skapa god stämning och trivsel runt sina bord. Försök att få dem att spela 8-ball Light på fritidsgårdarna. Det är ett lättare och snabbare spel som skapar en bättre genomströmning kring bordet och på så sätt underlättar inkludering. Ni kan beställa regler för 8-ball Light från oss. De finns tryckta i laminerat papper i A3 format. Dela ut dessa vid era besök.

Tryck även upp affischer om er verksamhet att sätta upp på de platser ni besöker.

Fritidsledarna är de som fortsätter ert arbete när ni gått hem. Det är viktigt att ha en bra relation till en kontaktperson på fritidsgården. Låt barnen anmäla sitt intresse för såväl träning som tävling till fritidsledarna och ha en regelbunden kontakt med er kontaktperson så når ni ett bättre resultat. Ni kan även bjuda in fritidsledare och pedagoger/lärare till er biljardhall. Om de först får se hur det ser ut hos er och att er lokal lämpar sig för barn- och ungdomsaktiviteter är det mer troligt att de tar med sig en grupp dit.

Ta gärna med er en goodiebag till era besök. Ett par kritor och några skruvtoppar och ett par magic racks brukar uppskattas. Se även till att ni bokar in tid till att spela med ungdomarna. Er första ”träning” startar på fritidsgården.

Via medel från Rörelsesatsning i skolan har SBF byggt hemsidan spelabiljard.nu. Under 2022-2023 har sidan marknadsförts till skolor via RFs och distriktens kanaler tillsammans med andra förbunds framtagna material. SBF har deltagit på ett antal nätverksträffar där vi fått många förfrågningar från skolor om att föreningar ska komma ut till skolan för att visa och berätta mer om biljard.

Idrottens dag i september

Idrottens dag är en aktivitet som RF arrangerar via sina distrikt tillsammans med skolor över hela landet varje år. Det är en kul dag med aktiviteter som syftar till att få barn i rörelse samt bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Idrottens dag är ett bra sätt för föreningen att rekrytera nya medlemmar och låta barnen få prova på olika idrotter. Syftet med dagen är att verka för att idrott blir tillgänglig för så många som möjligt.

Varje deltagande skola planerar sin egen dag och blir en del av den stora helheten. Ta kontakt med ert RF SISU distrikt Länk till annan webbplats. för att få veta mer och anmäla att ni vill vara med.

Bjud in till Prova på

Vid deltagande på Idrottens dag, skolbesök, besök på fritidsgårdar eller deltagande på andra event rekommenderar vi att föreningen har planerat in ett antal gratis prova på-tillfällen att erbjuda för de som blivit intresserade.

Att redan vid aktiviteten kunna berätta att de som är intresserade är välkomna till hallen t ex varje torsdag i oktober mellan kl 16-18 för att gratis få prova mer ökar chansen till att locka nya medlemmar till föreningen. Vid Idrottens dag och skolbesök koordinerade via distriktet brukar det även vara möjligt att göra ett utskick om föreningen och era aktiviteter till föräldrarna efter ert besök.

Medel att söka

Vill er förening vara med på Idrottens dag, göra skolbesök eller delta på något event och därefter erbjuda ett antal gratis prova-på tillfällen så finns det medel att söka. Det går även att söka för att enbart erbjuda prova på-tillfällen. Det kan ni göra via något som heter Projektstöd IF Barn & ungdom. Ansökan görs via Idrottsmedel i IdrottOnline. Det ni till exempel kan få stöd för:

  • Kostnad för att arrangera ett antal gratis prova-på tillfällen (exempel bidrag till bordshyra, viss marknadsföring, ta fram tryckt material om föreningen, eventuellt ledararvode)
  • Ersättning för förlorad arbetsinkomst (vid deltagande på idrottens dag eller vid skolbesök)
  • Inköp av ett mindre biljardbord (att ta med på Idrottens dag, vid skolbesök eller andra event där föreningen vill delta).


Bild från rekryteringsevent

BK Borgen ansökte under 2022 om projektmedel för inköp av ett mindre carambolebord som en del i sin satsning på att starta juniorverksamhet. I början av juni var de med på ett större event i Helsingborg.

Publicerad: 2022-12-06

Senast uppdaterad: 2024-08-08

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm