Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Börja spela

Bild bollar

Visste du att det finns många olika sätt att spela biljard på? Det finns stora och små bord, bord med eller utan hål, bollar i olika storlekar och massor av olika spel!

I Sverige är det vanligast med spelen carambole, pool och snooker. I carambole spelar vi i Sverige i huvudsak tre-vallars carambole. I pool finns disciplinerna 8-ball, 9-ball, 10-ball och 14:1. Och i snooker tävlas det främst i 15 reds.

Biljardbord finns på många olika ställen. Om du börjar spela hos en biljardförening kan det finnas möjlighet att ingå i en träningsgrupp och få tips kring övningar och spelformer.

För att spela match behöver du en motståndare men för att göra olika övningar kan du spela ensam.

Titta på vår sida spelabiljard.nu >>>
Här hittar du bland annat tips kring teknik, sikte, skruvar och vallar. Sidan är framtagen inom ramen för något som heter Rörelsesatsning i skolan men sidan kan användas av alla som är intresserade av att lära sig mer om biljard.

Biljardkön

För att börja spela behöver du ingen utrustning. Köer finns att låna på hallen. När du har spelat ett tag vill du kanske köpa dig en egen kö. Hur köerna ser ut varierar lite mellan grenarna. Den tydligaste skillnaden är att den övre delen på kön och framför allt köspetsen är olika breda.

En snookerkö är smalast, med en spets på ca 10 mm. En poolspets är ca 13-14 mm bred och en carambolespets är ungefär 12 mm.

En poolkö kan vara ganska dekorerad och innehålla många olika träslag. Snookerköer och caramboleköer är ofta enklare i sin design.

Professionella köer är ofta delbara i en eller flera delar. Mellan delarna sitter en metallgänga. Det gör att kön blir enklare att transportera men också tåligare.

Biljardbordets delar

Här ser ni vad de vanligaste delarna på ett biljardbord kallas. Ett carambolebord har inga hål men annars heter de olika delarna samma sak på alla biljardbord.

Biljardbord

©TriQ Entertainment

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Författare: Svenska Biljardförbundet

Sponsorer

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm