Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet

Ekonomiskt stöd

Det finns många möjligheter för din förening att få stöd för utvecklingsinsatser. På den här sidan har vi samlat information om de stöd som finns att få inom idrottsrörelsen och via en del andra organisationer. Klicka på respektive ruta för att läsa mer.

Det finns även bidrag eller rabatter att få kopplat till föreningens ordinarie verksamhet. LOK-stödet är till exempel ett verksamhetsstöd till föreningen. Ett stöd motsvarande LOK-stödet finns också hos de flesta kommuner. När ni ska åka iväg på tävlingar finns det via RF ett antal rabatter ni kan ta del av för till exempel hotell och resor.

Har din förening tankar på att utveckla er befintliga anläggning eller behov av en ny anläggning? Här finns information om olika former av anläggningsstöd.

Det statliga Lokala aktivitetsstödet kan sökas av alla föreningar som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. Ansökan görs via föreningens sida i IdrottOnline.

Vill din förening utveckla er barn- och ungdomsverksamhet eller vill ni starta upp ny verksamhet?

Stöd att söka hos SBF som en del i återstarten efter pandemin.

Genom vårt medlemskap i RF har våra föreningar tillgång till rabatter och förmånliga erbjudanden hos RF:s samarbetspartners.

Information om bland annat Städa Sverige, Gräsroten och Folkspel


Underlag för bidrag inom idrottsrörelsen

Svenska Biljardförbundets verksamhet bedrivs också med hjälp av statliga bidrag som fördelas av Riksidrottsförbundet. Dessa bidrag baseras bland annat på antalet föreningar, antalet medlemmar, hur stor ungdomsverksamhet som finns inom biljarden och hur många utbildningstimmar som bedrivs på förbunds- och föreningsnivå.

Det ni gör i er förening ligger alltså till grund för hur mycket stöd biljarden får totalt. Det är därför viktigt att ni rapporterar in er verksamhet. Det handlar främst om LOK-stöd och om utbildningstimmar.

Utbildningstimmar

Väldigt mycket av det ni gör i er förening redan idag faller inom något som heter folkbildning. Det handlar om att samtala om olika saker. När ni planerar föreningens kommande verksamhetsår, lägger upp en plan för träningar, planerar inför att klubben ska delta på Lag-SM, tittar på Youtubeklipp och diskuterar spelupplägg – allt det är folkbildning och går att rapportera som lärgruppstimmar. Läs mer om lärgruppstimmar här

Kommunalt stöd

De flesta kommuner i Sverige ger olika former av bidrag till idrottsföreningar. Det skiljer sig dock en del mellan olika kommuner. En del kommuner har bidrag som liknar LOK-stödet, en del kommuner har nolltaxor för anläggningar, vissa kommuner har bidrag för idrott för äldre, osv.

Dessa typer av bidrag kan föreningen ofta söka hos sin kommun:

  • Lokalkostnadsbidrag – Ett bidrag till föreningen som hjälper till att täcka eventuella lokalkostnader.
  • Utbildningsbidrag – Detta bidrag ska hjälpa till att ge föreningen rätt resurser till att utbilda sina ledare.
  • Aktivitetsbidrag – Ett aktivitetsbidrag (liknar LOK-stödet) är en bidragssumma som ges varje gång en medlem deltar i en aktivitet hos föreningen
  • Grundbidrag – Ett grundbidrag ger föreningen en ekonomisk grundtrygghet då man får bidrag för varje ny medlem.

För att ta reda på vilka bidrag till föreningar som din kommun erbjuder behöver du kontakta kommunen i fråga. En bra plats att börja på är ofta fritidsförvaltningen. Där kommer de kunna förklara för dig hur du går till väga för att söka bidrag till föreningen via kommunen.

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm