Gå till innehåll
Svenska Biljardförbundet
Svenska Biljardförbundet
bild från biljardgalan

Biljardgalan 2024

I samband med förbundsstämman den 13 april 2024 anordnades Svenska Biljardgalan.

Vinnare blev:

Årets Carramell – Ratcha Alievski, BK Paradis
Årets Carramell är en av de stora profilerna vi har inom svensk carambole. Han är väldigt uppskattad av alla, inte bara i hemstaden Lund där han betyder otroligt mycket för den lokala carambolemiljön. Årets pristagare är inte bara en duktig biljardspelare som under många år varit etablerad i den svenska eliten. Han är även generös och bjuder av sig själv till sin omgivning. Under 2023 fick han av den lokala klubben i Lund – BK Paradis – en högtidlig utmärkelse som ”Världens bästa hallägare”, en gest från klubbens medlemmar som tydligt visar hur uppskattad han är.

Vi gratulerar Årets Carramell 2023: Ratcha Alievski!

Årets Poolare – Mats Frösemo, Kville BC
Årets Poolare har haft en viktig roll i poolkommittén, speciellt gällande arbetet med tävlingskalendern och att hitta arrangörer i södra Sverige. Under sina år i kommittén har han visat stort engagemang, kommit med bra synpunkter, varit rättvis och har haft en vilja att förändra och förbättra.

Han är en omtyckt och bra tävlingsledare som ser till att allt flyter. Han är dessutom alltid trevlig och hjälpsam.

Under 2023 var det även han som låg bakom den nya 65+ Tourens genomförande, där han åkte runt i Sverige till varje tävling och såg till att allt fungerade.

Poolkommittén och SBF vill säga ett stort och varmt tack för ditt otroliga engagemang för biljarden!

Stort grattis Årets poolare 2023 Mats Frösemo!

Årets Snook – Suleman Kukka Salam, Kungsholmens BK/Klubb Snooker 247
Årets pristagare är hallägare, föreningsordförande, spelare samt varit medlem i snookerkommittén. Genom att Suleman bildade Snooker247 ökade antalet snookerbord i Stockholm med 75% och genom sitt engagemang har han möjliggjort att det går att arrangera tävlingar i både snooker och carambole i Sollentuna.

När det vankats mästerskap har Suleman under 2023 tagit på sig reseledarrollen och organiserat truppens resor till samtliga tre internationella mästerskap, som han själv också deltagit i. På hemmaplan vann Suleman fyra rankingtävlingar. Men det som kanske hamnar högst upp under förra året är guldet i det historiska första Lag-SM i Snooker som arrangerades i januari. Ett guld som klubben sedan lyckades försvara när den andra upplagan gick av stapeln i december.

Suleman tackade vid årsskiftet för sig efter att ha varit ordförande i snooker-kommittén under ungefär 1,5 år. Genom sitt engagemang både i kommittén och som hallägare och föreningsordförande är han en bidragande orsak till att svensk snooker växer och utvecklas i den takt den gör idag. Stort grattis till utmärkelsen Årets snook!

Årets tävlingsarrangör – Biljardären
Biljardären är en biljardarena där sporten är i fokus. Lovorden från spelarna efter tävlingar här är många. Flytet som råder under Biljardärens SPT-tävlingar är svårslaget, med snabba och kunniga tävlingsledare och med Scoreboards som integrerar med CueScore. Lägg till detta möjligheterna till diverse förtäring till förmånliga priser, så är det inte konstigt att spelarna trivs under tävlingarna. Att en källarlokal dessutom kan vara så inbjudande kan vara svårt att tro, men hos Biljardären är trivselnivån hög.

Stort grattis till utmärkelsen Årets tävlingsarrangör 2023!

Årets ledare – Rikard Ljung, BK Paradis
Årets ledare är Rikard Ljung. I början av året flyttade han över sin verksamhet till BK Paradis och har genom innovativa idéer lyckats mer än dubbla antalet barn- och ungdomar i klubben. Rikard är mån om att alla ska känna sig välkomna och sedda. Med målet inriktat på spelglädje snarare än guld låter han spelarna utvecklas i sin egen takt. Med sitt lugna, pedagogiska sätt fångar han uppmärksamheten även hos de som annars har svårt med detta vilket gör att träningen är en välkomnande plats också för de unga som har speciella behov.

Trots en del hälsobekymmer under året har Rikard inte missat en enda chans att låta sina ungdomar få åka på tävling runt om i Sverige.

Rikard är respekterad och omtyckt av medlemmar i föreningen, föräldrar, andra ledare men framför allt av de ungdomar han själv känner den största uppskattning för. Detta gör att utmärkelsen Årets ledare tilldelas Rikard Ljung. Att du dessutom alltid gärna delar med dig av tips till andra klubbar om hur fler unga ska hitta till biljarden är ytterligare ett skäl till utmärkelsen.

Stort grattis och tack för att du är du!

Årets junior – Mio Svensson, BK Paradis
Utmärkelsen Årets Junior tilldelas ofta en ung spelare som uppnått väldigt fina resultat på tävling antingen nationellt eller internationellt. Årets Junior 2023 nådde ännu inte under året de yppersta resultaten men är en spelare som redan efter bara ungefär ett års spel och vid endast 15 års ålder visat en enorm utveckling i grenen carambole. Prestationen, hängivenheten och utvecklingen är anmärkningsvärd! Under 2023 genomgick han en process från att vara nybörjare inom biljarden till att ha kapaciteten att matcha ett flertal etablerade spelare på den nationella touren. Under året var han den första svenska deltagaren på 30 år att delta i ett internationellt mästerskap för juniorer, då han deltog i U17 EM i Italien. Han är otroligt talangfull och dedikerad och har alla möjligheter att nå stora framgångar i framtiden. Utöver den rent idrottsliga utvecklingen är han en redan vid ung ålder en fin ambassadör för sporten genom hans oklanderliga uppträdande under tävling.

Vi gratulerar Mio Svensson till utmärkelsen Årets Junior 2023!


Årets förening – Norrtälje BK
Pandemin och dess konsekvenser slog till mot oss alla på olika sätt. I Roslagen var siffrorna nästan röda hos Norrtälje BK, men med stort engagemang och dedikerade personer inom föreningen ser det idag annorlunda ut.

Nya aktiviteter och grupper har startats upp. Föreningen vill skapa en meningsfull fritidssysselsättning med social samvaro för olika målgrupper och det bedrivs nu bland annat barn- och ungdomsverksamhet, verksamhet för 65-plussare samt aktiviteter för LSS-boenden.

Under 2023 lanserades SBFs nya Ungdomstour och Norrtälje BK var först ut som arrangörer och gjorde det med bravur. Allt flöt på fläckfritt och föreningen gjorde allt för att deltagarna skulle känna sig välkomna. När sedan årets sista arrangör fick förhinder ställde Norrtälje med kort varsel upp igen och bjöd återigen på ett mycket fint värdskap. Tack för det!

Att se en förening utvecklas på det sätt som Norrtälje BK har gjort under det senaste året är mycket glädjande. Vi säger Stort grattis till utmärkelsen Årets förening 2023!


Årets spelare – Linnea Hjalmarström, Stockholms BS
2023 var ett år där årets pristagare, förutom att fylla 16 år, tog för sig på bordet och plockade hem det mesta. På Junior-EM blev det ett brons och dubbla guld individuellt samt ett lagsilver. Framgångarna på EM gav en plats på Junior-VM där hon återigen imponerade och spelade hem ett brons! Det blev även ett brons på NM. Medalj på tre internationella tävlingar talar sitt tydliga språk om vilket bra år Årets spelare har haft. På SM i Göteborg blev det dessutom full pott med tre guld i damklassen i 8-ball, 9-ball, och 10-ball.

Utöver de fina framgångarna vid bordet är hon en förebild för landets juniorer, och även för vuxna. Med ett trevligt och gott bemötande visar hon att ålder bara är en siffra även utanför bordets vallar.

Stort grattis Årets spelare 2023 Linnea Hjalmarström!

Årets eldsjäl – Tobias Andersson, Umeå BK
Årets pristagare är en riktig eldsjäl i ordets rätta bemärkelse. Han har under året lagt ner åtskilliga timmar på sitt arbete med att utveckla ungdoms-verksamheten och har haft en avgörande roll för Ungdomstourens framväxt och genomförande. Han har planerat, strukturerat, haft kontakter med arrangörsföreningar, stöttat föreningar att skicka deltagare, förhandlat förmånliga priser på boenden, och så vidare.

Under både träningar och tävlingar håller han på sin profession samtidigt som han är jordnära, rättvis, ödmjuk och bygger relationer med ungdomar, vårdnadshavare och ledare. Han uppmärksammar alla ungdomar och tar sig tid att prata och lyssna, visa och förklara, ge konstruktiv kritik, peppa och visar att han ser dem.

Vi är stolta och glada över att ha Tobias Andersson som barn- och ungdomsansvarig för Svensk biljard. Stort grattis till utmärkelsen Årets eldsjäl!

 

 


Årets förening
Årets förening är en förening med en stark föreningskänsla och samhörighet. Föreningen har under året gjort något som främjar biljardsporten i Sverige.

Årets tävlingsarrangör
Nominera en arrangör som gör det där extra på tävlingsarrangemangen. En arrangör som bjuder på trevliga och väl arrangerade tävlingar. Priset kan tilldelas förening eller enskild person.

Årets ledare
Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet. Ledaren ska stötta och locka fram det bästa hos deltagarna och vara hängiven sin uppgift som ledare i sin förening.

Årets eldsjäl
Nominera en ideell person som har ett brinnande engagemang i sin förening. Eldsjälen är en person som alltid finns på plats, ställer upp och gör skillnad utan att ha egen vinning i det han/hon gör. En person som gör biljardsporten bättre för andra.

Årets Junior
En junior som har utmärkt sig särskilt under året.

Årets spelare totalt
Årets spelare är en spelare som under året presterat på topp, gjort fina resultat och är en god ambassadör för biljardsporten.

Årets Carramell
Någon/några som under året har gjort något inom grenen carambole som sticker ut. Kan vara en spelare, en ledare, en funktionär, en arrangör, etc.

Årets Poolare
Någon/några som under året har gjort något inom grenen pool som sticker ut. Kan vara en spelare, en ledare, en funktionär, en arrangör, etc.

Årets Snook
Någon/några som under året har gjort något inom grenen snooker som sticker ut. Kan vara en spelare, en ledare, en funktionär, en arrangör, etc.

Efter nomineringstidens utgång kommer förbundsstyrelsen att välja ut tre nominerade i varje kategori och presentera dessa på hemsidan. Förbundsstyrelsen utser en vinnare i varje kategori utifrån de nomineringar som har kommit in. Förbundsstyrelsen har även rätt att själv nominera pristagare i de olika kategorierna. I kategorierna Årets Carramell, Årets Poolare och Årets Snook är det grenkommittéerna som ansvarar för att utse tre nominerade och en vinnare.

Biljardgalan 2024 hålls i samband med förbundsstämman den 13 april.

Frågor? Kontakta oss på info@biljardforbundet.se


Publicerad: 2022-12-01

Senast uppdaterad: 2024-04-16

Författare: Svenska Biljardförbundet

Besöksadress
Skansbrogatan 7

Postadress
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss
info@biljardforbundet.se

Leveransadress
Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm