Gå till innehåll
Biljard 65+
Biljard 65+
Pool

Pool

Det finns flera olika discipliner inom pool: 8-ball, 9-ball, 10-ball och 14:1. I menyn hittar du hur dessa spelas. Här har vi också tagit fram några enklare varianter av de olika spelformerna. De spelas med färre bollar och enklare regler vilket gör att en match inte blir lika lång.

De enklare spelformerna är:

Nedan ges en kort förklaringen av de vanligaste spelformerna.

8-ball

8-ball spelas med en vit köboll och femton färgade bollar. Bollarna är numrerade från 1 till 15.

De helfärgade är numrerade 1-7. De halvfärgade är numrerade 9-15. Den helsvarta bollen är nummer åtta. När du börjar spela har du och motståndaren sju bollar var, hela- eller halvfärgade. Ingen har den svarta åttan.

Spelet går ut på att du ska spela i alla dina bollar och sist åttan. Du måste ha fått i alla dina bollar innan du får spela på åttan. Den som först spelar i åttan vinner ett poäng. Därefter börjar man om från början med alla bollar.

>>> Läs mer om 8-ball

9-ball

9-ball spelas med en vit köboll och nummerbollarna ett till nio. Spelet går ut på att få ner boll nummer nio i hål så fort som möjligt. Lyckas man med det får man ett poäng och spelet börjar om från början.

>>> Läs mer om 9-ball

10-ball

10-ball spelas med en vit köboll och nummerbollarna ett till tio. Spelet går ut på att få ner boll nummer tio i hål så fort som möjligt. Lyckas man med det får man ett poäng och spelet börjar om från början.

>>> Läs mer om 10-ball

Vad är ett dessängspel?

8-ball och 10-ball är så kallade dessängspel. Det betyder att du inför varje stöt måste säga vilken boll du vill sätta i och i vilket hål, om det inte är väldigt uppenbart. Detta kallas för dessäng. Det är extra viktigt om du tänker valla eller spela en kombinationsstöt. Du måste ange dessäng på alla stötar utom vid sprängningen.

Tävlingar med mera

Under Tävla finns mer information om 65+ Touren.

Mer information om pool, nyheter, tävlingar, landslag, och så vidare hittar du på Poolens sida.

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2024-02-23

Författare: Svenska Biljardförbundet